Άγγελος Παναγή: «Οι Εγγυητικές Επιστολές είναι ένας κλάδος που θα αναπτυχθεί πολύ τα επόμενα χρόνια»
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Mε απλό και κατανοητό τρόπο μίλησε για τις Εγγυητικές Επιστολές και την αξία τους για τις επιχειρήσεις, ο Άγγελος Παναγή, Non Motor Manager της SoEasy Insurance Brokers Ltd στα πλαίσια της παρουσίασης του με τίτλο «Η ασφάλιση εγγυήσεων με απλά λόγια».
Ο κ. Παναγή ήταν ομιλητής στο 36ο Thessaloniki Insurance Conference που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Φεβρουαρίου και που η SoEasy Insurnace ήταν χρυσός χορηγός. Μέσα από την ομιλία του παρουσίασε σημαντικά σημεία που χρειάζεται όλοι οι επαγγελματίες Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές να γνωρίζουν για την ασφάλιση εγγυήσεων.
Τι είναι μια εγγυητική επιστολή;
Όπως εξήγησε ο κ. Παναγή η εγγυητική επιστολή είναι μία σύμβαση όπου εγγυητής, ο οποίος είναι η ασφαλιστική εταιρεία, εγγυάται ότι ο εντολέας, ο οποίος είναι ο πελάτης της ασφαλιστικής θα εκτελέσει τους όρους της σύμβασης που έχει κάνει με το δικαιούχο, δηλαδή τον ιδιοκτήτη ενός έργου.
Η ασφαλιστική εταιρεία ως εγγυητής είναι εκεί λοιπόν να προσφέρει κάλυψη στην περίπτωση που ο εντολέας (πελάτης ασφαλιστικής) δεν εκπληρώσει τους όρους της σύμβασης. Έτσι, η ασφαλιστική έπειτα από αίτημα του δικαιούχου (ιδιοκτήτη του έργου) θα πληρώσει το ποσό της εγγύησης, όπως είπε ο κ. Παναγή.
Ποια τα συμβαλλόμενα μέρη της εγγυητικής επιστολής;
Τα συμβαλλόμενα μέρη της εγγυητικής επιστολής λοιπόν είναι:
- Ο εντολέας δηλαδή ο πελάτης της ασφαλιστικής
- Ο δικαιούχος, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του έργου
- Ο εγγυητής, δηλαδή η ασφαλιστική
Οι υποψήφιοι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών είναι οι εντολείς. Αυτά είναι τα πρόσωπα που προσεγγίζονται για εγγυητικές επιστολές.
Όμως ποιος μπορεί να είναι ο εντολέας;
Ο εντολέας λοιπόν, μπορεί να είναι ένας εργολάβος/κατασκευαστής έργων, ένας επαγγελματίας που διεξάγει μελέτες και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Δημόσιο έπειτα από διαγωνισμό, ένας προμηθευτής υλικών (παντός είδους), ένας πάροχος τεχνικών υπηρεσιών που αναλαμβάνει εκτέλεση έργων σε υπουργεία, υπηρεσίες κλπ. και τέλος ένας πάροχος υπηρεσιών, δηλαδή νομικοί ή άλλοι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες για λογαριασμό άλλων, κυρίως της κυβέρνησης.
Ο κ. Παναγή τονίζοντας τη σημασία των εγγυητικών επιστολών σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εταιρείες που προμηθεύουν το Δημόσιο από βελόνι μέχρι τα πιο βαριά μηχανήματα χρειάζονται εγγυητική επιστολή. Ο κλάδος των εγγυητικών επιστολών πρόκειται να αναπτυχθεί έντονα τα επόμενα χρόνια!»
Στην περίπτωση του δικαιούχου (αναθέτουσα αρχή/ιδιοκτήτης του έργου) είναι κυρίως το Δημόσιο αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες για τα έργα που αναθέτουν χρειάζονται εγγυητικές!
Στη συνέχεια ο κ. Παναγή αναφέρθηκε σε παραδείγματα στους κύριους παρόχους έργων στην Ελλάδα που είναι: το Δημόσιο, η Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Άμυνας, το Αττικό Μετρό καθώς και άλλα μεγάλα ιδιωτικά έργα που οι ιδιοκτήτες τους ζητούν εγγυητικές επιστολές.
Ποια είναι τα είδη των εγγυητικών επιστολών;
Όσον αφορά τα είδη των εγγυητικών επιστολών ο κ. Παναγή αρίθμησε τα ακόλουθα:
- Εγγύηση Συμμετοχής
- Εγγύηση λήψης προκαταβολής
- Εγγύηση καλής εκτέλεσης
- Εγγύηση καλής λειτουργίας και συντήρησης
- Εγγύηση τελωνείου
- Εγγύηση για χορήγηση άδειας βιομηχανικών εκπομπών (Τμήμα Περιβάλλοντος)
- Ρυθμιστική αρχή ενέργειας
- Εγγύηση καλής πληρωμής (όχι τόσο διαδεδομένη ακόμη σε Ελλάδα και Κύπρο)
Τι χρειάζεται για να εκδοθεί μια εγγυητική επιστολή;
Αν το Δημόσιο ανακηρύξει διαγωνισμό, όπως συμπλήρωσε ο κ. Παναγή, τότε όλοι όσοι θα συμμετάσχουν χρειάζονται εγγυητική επιστολή συμμετοχής.
Συνέχισε εξηγώντας πως για 1 έργο είναι πολύ πιθανό η ασφαλιστική εταιρεία να εκδώσει 3 διαφορετικές εγγυητικές επιστολές. Για παράδειγμα, όταν το Δημόσιο αξιολογήσει κι αναθέσει σε κάποιον εργολάβο το έργο, τότε θα χρειαστεί Εγγυητική Επιστολή για να του δώσει το έργο. Κι όταν ο εργολάβος ζητήσει προκαταβολή για να αρχίσει το έργο, τότε το Δημόσιο θα ζητήσει και Εγγυητική λήψης προκαταβολών.
Όσον αφορά το τι χρειάζεται για να εκδοθεί μια εγγυητική επιστολή, στην περίπτωση που ο πελάτης είναι καινούριος τότε χρειάζεται η συμπλήρωση ενός εντύπου που καλείται ερωτηματολόγιο KYC που έχει τα στοιχεία του και μαζί με αυτό το έντυπο παραδίνονται και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις τουλάχιστον για τα τελευταία έτη. Στο τέλος, για κάθε εγγυητική συμπληρώνεται και το έντυπο αίτησης που αφορά το συγκεκριμένο έργο.
Πώς γίνεται η απαραίτητη αξιολόγηση;
Επιπλέον, ο κ. Παναγή μίλησε για το τι εξετάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά τη διαδικασία αξιολόγησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Αρχικά, εξετάζεται ο εντολέας σε θέματα που άπτονται της επάρκειάς του, της εμπειρίας του στην εκτέλεση του έργου καθώς και της φήμης του σχετικά με το πώς σχετίζεται με τους συνεργάτες του. Όλα αυτά συνυπολογίζονται μαζί με την αξιολόγηση των οικονομικών καταστάσεων.
Δεύτερον γίνεται εξέταση του έργου και της ίδιας της εγγυητικής επιστολής αναφορικά με τη διάρκεια του έργου, τη φύση του, το τι απαιτείται και τέλος θα γίνει και ανάλυση/έλεγχος του ίδιου του δικαιούχου.
Στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι το Δημόσιο, τότε δε γίνεται ανάλυση ελέγχου. Αλλά εάν ο δικαιούχος είναι ιδιώτης, τότε γίνεται μια αξιολόγηση παρόμοια με αυτή του εντολέα!
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα έκδοσης μια εγγυητικής επιστολής;
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που έθεσε στην ομιλία του ο κ. Παναγή έχει να κάνει με τα πλεονεκτήματα της έκδοσης εγγυητικών επιστολών.
Το πρώτο και το κυριότερο πλεονέκτημα αφορά την απεξάρτηση από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι με την έκδοση των εγγυητικών δε γίνονται δεσμεύσεις κεφαλαίων ή υποθηκεύσεις, όπως συνήθως γίνεται με τις τράπεζες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της εξάρτησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση διαθέτει περισσότερο ρευστό και κεφάλαιο κίνησης για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της.
Τέλος, υπάρχει αύξηση στη ρευστότητα αφού η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε περισσότερους διαγωνισμούς χωρίς να δεσμεύει περιουσία της. Κι όταν μια επιχείρηση συμμετέχει σε περισσότερους διαγωνισμούς έχει έτσι και περισσότερες αναθέσεις έργων, κάτι που αυξάνει τα εισοδήματά της.
Μέγεθος αγοράς στον τομέα
Αναλύοντας το μέγεθος της αγοράς ο κ. Παναγή υπογράμμισε ότι για το 2023 υπήρξαν 201.906 Δημόσιες Συμβάσεις συνολικού ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα τεχνικά έργα, οι υπηρεσίες και προμήθειες.
Τα ασφάλιστρα των εγγυήσεων από το 2020 έχουν τετραπλαστιαστεί. Πιο συγκεκριμένα, το 2022 ήταν 18 εκατομμύρια και το 2023 αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 26 εκατομμύρια ευρώ.
Σίγουρα, ο κλάδος αυτός είναι πολλά υποσχόμενος και για αυτό χρειάζεται η απαραίτητη εξειδίκευση και κατάλληλη στόχευση στο πελατειακό κοινό.
Οι υποψήφιοι πελάτες μπορεί να είναι:
- Κατασκευαστικές – εργοληπτικές εταιρείες που εκτελούν έργα κυρίως Δημοσίου
- Εισαγωγείς εμπορευμάτων και εγκεκριμένοι αποθηκευτές
- Εταιρείες διεθνών μεταφορών
- Εμπορικές εταιρείες που προμηθεύουν το Δημόσιο
- Επαγγελματίες που προσφέρουν μελέτες και υπηρεσίες στο Δημόσιο
- Τεχνικές εταιρείες
Κλείνοντας την παρουσίασή του ο κ. Παναγή αναφέρθηκε στους συνεργάτες που αντιπροσωπεύει η SoEasy Insurance μέσω εγγυητικών επιστολών.
Συνεργάτες της SoEasy Insurance στον τομέα των εγγυητικών επιστολών
Η KLLP με έδρα την Κύπρο είναι η πρώτη εταιρεία που συνεργάζεται με την SoEasy και είναι αξιολογημένη από το Standar & Poor’s με ΒΒ+
Στην ίδια έκθεση το Standar & Poor’s αναφέρει ότι η εταιρεία έχει κεφαλαιακή επάρκεια ΑΑΑ. Η KLLP διαθέτει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε Ιδία Κεφάλαια.
Και τέλος, άλλη μια εταιρεία συνεργάτης της SoEasy Insurance είναι η Axeria, μέλος του ομίλου Arch. Η Axeria είναι αξιολογημένη από τους AM Best με Α-
Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τις εξελίξεις στον κλάδο των εγγυητικών επιστολών μέσα στα επόμενα χρόνια!