Αλλάζουν οι απαιτήσεις της EIOPA για τα συνταξιοδοτικά ταμεία από το 2025
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) αποφάσισε να αναθεωρήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις εθνικές εποπτικές αρχές σχετικά με τις επαγγελματικές συντάξεις, τροποποιώντας το σύστημα που ισχύει από το 2018.
Η νέα απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, καλύπτει σημαντικά κενά δεδομένων σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους και διορθώνει ασυνέπειες που έχουν αναφερθεί στην EIOPA τα τελευταία χρόνια.
Οι κύριες αλλαγές σε σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς περιλαμβάνουν καλύτερα μέτρα αναλογικότητας για τα μικρά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία και τη συμπερίληψη πληροφοριών σχετικά με τις επενδύσεις σε επενδυτικούς οργανισμούς, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις παραγώγων.
Σκοπός είναι η πλήρης κατανόηση της έκθεσης σε κινδύνους των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (ΙΕΣΠ) και των προϊόντων στα οποία επενδύουν ενώ θα περιλαμβάνουν ακόμη διασυνοριακά δεδομένα, για την ακριβή παρακολούθηση των διασυνοριακών σχέσεων.
Η EIOPA ενσωμάτωσε τις παρατηρήσεις που έλαβε από τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, ιδίως όσον αφορά την αναλογικότητα.
Η νέα απόφαση χαλαρώνει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τα μικρά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, εξαιρώντας τα ταμεία ΙΕΣΠ (IORPs) με συνολικά στοιχεία ενεργητικού κάτω των 50 εκατομμυρίων ευρώ από το πλήρες σύνολο των εκθέσεων σε αντίθεση με το προηγούμενο όριο των 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, οι νέες απαιτήσεις παροχής στοιχείων σχετικά με την τριμηνιαία αναφορά παραγώγων και ταμειακών ροών θα είναι υποχρεωτικές μόνο για τα ΙΕΣΠ με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Οι τροποποιήσεις καθιστούν την υποβολή στοιχείων για τις επαγγελματικές συντάξεις πιο αναλογική και καταλληλότερη για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Θα επιτρέψει στην EIOPA να εντοπίζει και να αξιολογεί καλύτερα τους κινδύνους, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της προστασίας των μελών και των δικαιούχων των συνταξιοδοτικών καθεστώτων.