1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. AM Best: Θετικές οι προβλέψεις της για τον αντασφαλιστικό κλάδο μετά...

AM Best: Θετικές οι προβλέψεις της για τον αντασφαλιστικό κλάδο μετά από χρόνια

AM Best: Θετικές οι προβλέψεις της για τον αντασφαλιστικό κλάδο μετά από χρόνια
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο οίκος αξιολόγησης AM Best αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον παγκόσμιο αντασφαλιστικό κλάδο από σταθερές σε θετικές, αναφέροντας ότι αναμένει ισχυρά περιθώρια κέρδους των αντασφαλιστών και λέγοντας ότι αναμένει ότι θα διατηρηθεί η πειθαρχία στην ανάληψη κινδύνων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι προοπτικές της AM Best για την παγκόσμια αντασφαλιστική αγορά είναι θετικές εδώ και μερικά χρόνια.

Ο οίκος αξιολόγησης έκρινε για πρώτη φορά αρνητικά τον αντασφαλιστικό τομέα τον Αύγουστο του 2014, εποχή κατά την οποία όλοι οι κύριοι οίκοι υιοθέτησαν αυτή τη στάση στο απόγειο της ασθενούς αγοράς.

Στη συνέχεια, η AM Best αναθεώρησε τις προοπτικές της για τις παγκόσμιες αντασφάλειες σε σταθερές τον Δεκέμβριο του 2018, επικαλούμενη την πιο σταθερή τιμολόγηση εκείνη την εποχή, το γεγονός ότι τα εναλλακτικά κεφάλαια διατηρούσαν την πειθαρχία τους στην τιμολόγηση, ενώ τα πλεονάζοντα κεφάλαια στήριζαν τις αντασφαλιστικές επιχειρήσεις μετά τις μεγάλες ζημίες των δύο προηγούμενων ετών.

Προχωρώντας γρήγορα στην πρόσφατη περίοδο των δύσκολων αγορών, όπου οι προοπτικές διατηρήθηκαν σταθερές μέχρι τώρα, η AM Best φαίνεται να είναι όλο και πιο σίγουρη για τις μελλοντικές προοπτικές των αντασφαλιστών.

Εκτός από την κερδοφορία, η AM Best επισημαίνει επίσης τη νέα πραγματικότητα σε όλη την αγορά των όρων και των προϋποθέσεων που είναι πολύ πιο ευνοϊκοί για τους παρόχους αντασφαλιστικών κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Απότομα μειωμένη η αντασφαλιστική κάλυψη σε Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές P&C

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη σκληρότητα των επιτοκίων έχει πλέον επιβραδυνθεί, καθώς η AM Best σημειώνει ότι «η πειθαρχία στην ανάληψη κινδύνων διατηρείται και τα περιθώρια κέρδους παραμένουν αρκετά υγιή για να απορροφήσουν υψηλότερη δραστηριότητα ζημιών από ό,τι πρόσφατα».

Ο Carlos Wong-Fupuy, ανώτερος διευθυντής της AM Best, εξήγησε σχετικά με τις νέες θετικές προοπτικές του κλάδου ότι:

«Η ζήτηση για κάλυψη παραμένει ισχυρή λόγω της αυξημένης δραστηριότητας ζημιών από φυσικές καταστροφές και της γενικής οικονομικής αβεβαιότητας.»

«Εξετάσαμε επίσης τις προσδοκίες για βραδύτερη μείωση των επιτοκίων από ό,τι αρχικά αναμενόταν, οι οποίες είναι πιθανό να στηρίξουν τις ισχυρές αποδόσεις βραχυπρόθεσμα».

Τα περιθώρια αντασφάλισης έχουν βελτιωθεί και σταθεροποιηθεί, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, χάρη στις προσπάθειες αναπροσαρμογής των συμβάσεων και εγκατάστασης αυστηρότερων όρων και προϋποθέσεων, με τη μορφή πιο στοχευμένων καλύψεων για ονομαστικές ζημιές, μείωση της διάθεσης για συνολικές καλύψεις, μετατόπιση από την αναλογική στην υπερκάλυψη ζημιών και απότομη αύξηση των σημείων προσαυξήσεως.

Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε επίσης ότι οι μεγαλύτεροι αντασφαλιστές εξελίσσονται, επεκτείνοντας τα αντασφαλιστικά τους βιβλία χάρη σε έναν συνδυασμό υψηλότερων αντασφαλιστικών τιμών, μιας συνειδητής ροπής προς την ποιότητα και αυξημένης ζήτησης από τους πελάτες.

Παρά το γεγονός ότι οι δείκτες ζημιών επηρεάστηκαν από μεγάλα γεγονότα το πρώτο τρίμηνο του 2024, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης ενός πλοίου με τη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη που προκάλεσε την κατάρρευσή της, η AM Best αναφέρει ότι τα περιθώρια ανάληψης κινδύνων των αντασφαλιστών και οι ετήσιες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων παραμένουν ισχυρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Πώς τα υψηλά επιτόκια επηρεάζουν τον κλάδο ζωής

Ενισχύοντας περαιτέρω την άποψη της AM Best για τον αντασφαλιστικό τομέα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν «νέοι παίκτες που αναμένεται να διαταράξουν την τρέχουσα πειθαρχία της αγοράς», προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του «η ενοποίηση και η ροπή προς την ποιότητα είναι πιο σημαντικές».

«Η AM Best πιστεύει ότι οι εξαιρετικές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων που σημειώθηκαν το 2023 είναι απίθανο να επαναληφθούν σε τόσο υψηλό επίπεδο, αλλά αναμένει ότι οι αντασφαλιστές θα επικεντρωθούν στην πειθαρχία της ανάληψης κινδύνων στο εγγύς μέλλον», κατέληξε ο Wong-Fupuy.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.