Αναθεώρηση Φερεγγυότητας II: Οι καλές και οι κακές εξελίξεις
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
*Γράφει ο Angus Scorgie, Head of prudential regulation & international affairs/reinsurance, Insurance Europe
Η πρόσφατη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ από τον Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των τεράστιων κενών στις επενδύσεις και την καινοτομία στην Ευρώπη.
Για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές με περίπου 9,5 εκατ. ευρώ που επενδύονται σήμερα στην οικονομία, η τρέχουσα αναθεώρηση της Φερεγγυότητας ΙΙ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενίσχυση της επενδυτικής ικανότητας του κλάδου και τη διασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς τους, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας των ασφαλισμένων. Και αυτό διότι η Φερεγγυότητα ΙΙ της ΕΕ, ένα από τα πιο (αν όχι το πιο) συντηρητικά καθεστώτα προληπτικής εποπτείας παγκοσμίως, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του κλάδου να καλύπτει κινδύνους, στην ικανότητά του να προσφέρει προϊόντα, καθώς και στο επίπεδο και το είδος των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι ασφαλιστικές.
Ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για την αναθεώρηση της οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ – το κείμενο επιπέδου 1 – που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Ειδικότερα, ο κλάδος χαιρετίζει τις αλλαγές που εισήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων, η οποία δημιουργεί τη δυνατότητα για τις αναγκαίες βελτιώσεις στους τομείς του κεφαλαίου και της μεταβλητότητας. Ωστόσο, ο τελικός αντίκτυπος της αναθεώρησης της Φερεγγυότητας ΙΙ θα εξαρτηθεί τώρα σε μεγάλο βαθμό από τα επερχόμενα τεχνικά μέτρα επιπέδου 2 που βρίσκονται υπό συζήτηση.
Ευπρόσδεκτες εξελίξεις…
Ως κλάδος, τα βασικά αιτήματά μας για την αναθεώρηση της Φερεγγυότητας ΙΙ αφορούσαν αλλαγές που θα είχαν ως αποτέλεσμα:
- βελτιωμένη αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων, μείωση των υπερβολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και της μεταβλητότητας και αύξηση της ικανότητας ανάληψης κινδύνων του κλάδου,
- καλύτερη εφαρμογή της αναλογικότητας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ασφαλιστική αγορά παραμένει αποτελεσματική και διαφοροποιημένη- και
- μείωση του λειτουργικού φόρτου και του φόρτου υποβολής εκθέσεων για όλες τις ασφαλιστικές.
Η επικαιροποιημένη οδηγία επιπέδου 1, εφόσον συμπληρωθεί από συνεπείς αλλαγές στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις της ΕΕ που καθορίζουν λεπτομερείς απαιτήσεις για την εφαρμογή του πλαισίου Φερεγγυότητα ΙΙ, θα ικανοποιήσει σε γενικές γραμμές τα δύο πρώτα από τα βασικά αιτήματά μας.
Και ανεπιθύμητες εξελίξεις…
Ωστόσο, συνολικά η αναθεώρηση θα επιφέρει αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις και απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών. Αυτό είναι απογοητευτικό και αντίκειται στον στόχο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μείωση του διοικητικού φόρτου μέσω της βελτίωσης της αναλογικότητας ήταν ένας από τους επιδιωκόμενους και κοινούς στόχους του κλάδου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου. Αποτελεί πλέον, ευρύτερα, μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής.
Η αναθεώρηση έχει επίσης προσθέσει σημαντικά νέα επίπεδα απαιτήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα σχέδια διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας (LRMP), σχέδια κινδύνου βιωσιμότητας, μακροπρόθεσμα κλιματικά σενάρια στην αξιολόγηση ιδίου κινδύνου και φερεγγυότητας (ORSA), απαιτήσεις ελέγχου, πρόσθετη αναφορά εσωτερικών υποδειγμάτων, καθώς και σχέδια προληπτικής ανάκαμψης (από την οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση ασφαλιστικών επιχειρήσεων (IRRD)).
Ταυτόχρονα, η επανεξέταση δεν συνέβαλε σχεδόν καθόλου στη μείωση της μάζας των κανονιστικών απαιτήσεων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές.
Η ώρα της κρίσης – η τελική φάση
Για να αξιοποιηθούν τα δυνητικά οφέλη της αναθεώρησης της Φερεγγυότητας ΙΙ, ο ασφαλιστικός κλάδος καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία του επιπέδου 2 αντικατοπτρίζει πλήρως την πολιτική συμφωνία των συννομοθετών. Αυτή είναι η καλύτερη πορεία δράσης και θα αποδείξει τη δέσμευση της ΕΕ να απελευθερώσει τις επενδύσεις, να προωθήσει την κλιματική και την ψηφιακή μετάβαση, να υλοποιήσει την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) και – βασικά – να διατηρήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για απλούστευση και μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων κατά 25%.
Μια πιο προσεκτική ματιά στις λεπτομέρειες
Τον Ιούλιο του 2024, η Insurance Europe δημοσίευσε μια δήλωση υψηλού επιπέδου που συνοδευόταν από τρία έγγραφα θέσεων σχετικά με τη βελτίωση της αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων, την αύξηση της κανονιστικής αποτελεσματικότητας (αναλογικότητα και υποβολή εκθέσεων) και τα σχέδια κινδύνου βιωσιμότητας της Φερεγγυότητας ΙΙ.
Τα έγγραφα αυτά περιγράφουν τις απόψεις του κλάδου και μια δέσμη βασικών προτάσεων για την ανάπτυξη των μέτρων επιπέδου 2 και επιπέδου 3 στο πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ, τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα συμβάλουν στην αύξηση της επενδυτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών και της ικανότητάς τους να ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.