1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Αναθεωρούνται τα ελάχιστα ποσά για την Επαγγελματική Ευθύνη των Διαμεσολαβητών

Αναθεωρούνται τα ελάχιστα ποσά για την Επαγγελματική Ευθύνη των Διαμεσολαβητών

Αναθεωρούνται τα ελάχιστα ποσά για την Επαγγελματική Ευθύνη των Διαμεσολαβητών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με του εγκύκλιο (4/6/24) ο Αν. Έφορος Ασφαλίσεων, κ. Ντίνος Καλοψιδιώτης, ενημερώνει σχετικά με τα Αναθεωρημένα ποσά για Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης των Μεσιτών Ασφαλίσεων καθώς και για τα ποσά που αφορούν την Χρηματοοικονομική τους Ικανότητα.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι ασφαλιστικοί και αντασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, υποχρεούνται να έχουν κατά την εγγραφή τους στα μητρώα και κατά τη διάρκεια του χρόνου που ασκούν δραστηριότητες διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, ασφάλιση Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης.

Τα υφιστάμενα ελάχιστα ποσά κάλυψης ήταν €1,300,380 ανά απαίτηση και €1,924,560 συνολικά ανά έτος για όλες τις απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο η EIOPA υποχρεούται να αναθεωρεί τα πιο πάνω ποσά αυτόματα κάθε 5 έτη, σύμφωνα με τις μεταβολές του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ως αποτέλεσμα και με δεδομένο ότι την τελευταία πενταετία σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 20,32%, η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εργασιών ενημερώνει ότι αυτά καθορίζονται από την 9η Οκτωβρίου 2024 στα €1,564,610 ανά απαίτηση και €2,315,610 συνολικά ανά έτος για όλες τις απαιτήσεις.

Με βάση τον ίδιο νόμο, για σκοπούς εγγραφής φυσικού προσώπου στο Μητρώο Μεσιτών Ασφαλίσεων, το πρόσωπο θα πρέπει να κατέχει χρηματοοικονομική ικανότητα που να αντιστοιχεί στο 4% των ετήσιων εισπραχθέντων ασφαλίστρων με ελάχιστο όριο το ποσό των €19,510. Στην περίπτωση εγγραφής εταιρείας ασφαλειομεσιτών, η εταιρεία θα πρέπει να διαθέτει τα πιο πάνω ποσά σε ίδια κεφάλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων εντός των ορίων λιμένων και αεροδρομίων

Με βάση το ίδιο άρθρο νόμου που προνοεί αναθεώρηση των ποσών για την ασφάλιση Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης, αναθεωρείται και η Χρηματοοικονομική Ικανότητα των μεσιτών. Το ελάχιστο όριο αναδιαμορφώνεται στις €23,480 με το όριο του 4% να παραμένει σταθερό.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.