1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Υγείας
  6. »
  7. Ανδρέας Αθανασιάδης: «Η ύπαρξη του ΓεΣΥ δεν εξαλείφει την ανάγκη για...

Ανδρέας Αθανασιάδης: «Η ύπαρξη του ΓεΣΥ δεν εξαλείφει την ανάγκη για Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας»

Ανδρέας Αθανασιάδης: «Η ύπαρξη του ΓεΣΥ δεν εξαλείφει την ανάγκη για Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας»
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την άποψη ότι «σε καμία χώρα του κόσμου όπου υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας, δεν εξαλείφεται η ανάγκη για να υπάρχει και ιδιωτική ασφάλιση υγείας» εξέφρασε μεταξύ πολλών άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Cyprus Insurance News, o Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, κ. Ανδρέας Αθανασιάδης.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τον Κλάδο της Υγείας, μιλήσαμε με τον κ. Αθανασιάδη για όλα αυτά που απασχολούν τον σύνδεσμο σε σχέση με τον συγκεκριμένο κλάδο και αναδείξαμε τον ρόλο που έχει η Ιδιωτική Ασφάλιση στην μετά-ΓεΣΥ εποχή.

Μεταξύ άλλων συζητήσαμε για το πως αξιολογεί τα δεδομένα στον κλάδο ο σύνδεσμος 18 μήνες μετά την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, τι αναμένει από την πολιτεία αλλά και πως κρίνει τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Ιατρική.

Διαβάστε πιο κάτω την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Πως αξιολογεί ο σύνδεσμος τα δεδομένα για τον κλάδο «Ατυχημάτων και Υγείας», 18 μήνες μετά την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ;

Τα αποτελέσματα που έχουμε ενώπιον μας έχουν σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον. Αρχικά, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είχαμε σχετική μείωση τόσο στον αριθμό των συμβολαίων όσο και στο ύψος των ασφαλίστρων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ενώπιον του ο σύνδεσμος, ο αριθμός των ασφαλισμένων που οι ασφαλιστικές εταιρείες παρείχαν κάλυψη πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν γύρω στις 280 χιλιάδες. Με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας ξεκίνησε μία απότομη σχετικά πτώση αλλά σταθεροποιήθηκε αργότερα και πλέον σήμερα έχουμε γύρω στις 230 χιλιάδες άτομα που καλύπτονται με Ιδιωτική Ασφάλιση. Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό αφού αντιπροσωπεύει σχεδόν το ¼ του πληθυσμού.

Συμπερασματικά λοιπόν παρατηρείται μία σταθεροποίηση η οποία νομίζω οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος είναι ακόμη σε αναμονή με όλα αυτά που συμβαίνουν στο ΓεΣΥ. Ως αποτέλεσμα ο κόσμος προβληματίζεται, δεν νιώθει τόση σιγουριά και αποφασίζει να διατηρήσει την κάλυψη που έχει από την Ιδιωτική Ασφάλιση.

Κάτι άλλο που είναι σημαντικό να πούμε, είναι ότι πολλά ομαδικά συμβόλαια ακυρωθήκαν από τους εργοδότες αλλά οι δικαιούχοι τους τα μετέτρεψαν σε ατομικά. Δηλαδή, εάν μία εταιρεία πρόσφερε με ένα ομαδικό σχέδιο κάλυψη για 50 τους εργαζόμενους της,  μπορεί οι 40 από αυτούς να αποφάσισαν να διατηρήσουν το συμβόλαιο σε προσωπικό επίπεδο και οι ασφαλιστικές εταιρείες τους επέτρεψαν να το κάνουν χωρίς να τους αξιολογήσουν ξανά. Άρα ήταν με  τον χειρισμό τους που οι ασφαλιστικές εταιρείες κατάφεραν να διατηρήσουν ένα σημαντικό αριθμό συμβολαίων.

Τέλος σίγουρα παρατηρήθηκε μία αλλαγή στο είδος και το ύψος των καλύψεων που επιλέγει ο πελάτης μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, με την ενδονοσοκομιακή κάλυψη να αποτελεί την πιο κλασσική επιλογή ενώ η εξωνοσοκομιακή κάλυψη δεν επιλέγεται τόσο συχνά αφού τις περισσότερες φορές η φροντίδα παρέχεται μέσω του ΓεΣΥ. Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό και τη μείωση στα ασφάλιστρα.

Ποια ήταν τα μέτρα και οι δράσεις που έκανε ο σύνδεσμος για να βοηθήσει τα μέλη του να έχουν όσο πιο ομαλή μετάβαση στην μετά-Γεσυ εποχή;

Οι δράσεις του συνδέσμου ήταν κυρίως σε θέματα πληροφόρησης και επικοινωνίας. Αρχικά ο σύνδεσμος ήταν συνεχώς σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσει να ενημερώνει τα μέλη του για το τι συμβαίνει και το πως εξελίσσεται η κατάσταση με το Γενικό Σύστημα Υγείας, διότι ήταν μία περίοδος που κάποια χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ δεν είχαν ακόμη σταθεροποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Συνάντηση ΣΑΕΚ - ΔΗ.ΣΥ για τη Θεσμοθέτηση των Dash Cams

Ακόμη, ανάμεσα στην πρώτη και τελική φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, έγινε μία επικοινωνιακή καμπάνια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τίτλο «Κράτα το συμβόλαιο σου», μέσα από την οποία θέλαμε να εξηγήσουμε στους ασφαλισμένους ότι πρέπει να κρατήσουν το συμβόλαιο τους τουλάχιστο ακόμη λίγο έτσι ώστε αρχικά να διατηρήσουν την ασφαλισιμότητα τους και ταυτόχρονα να δώσουν τον χρόνο στις ασφαλιστικές εταιρείες να αναπροσαρμόσουν τα συμβόλαια τους ανάλογα με το πως θα είχε εξελιχθεί το ΓεΣΥ.  

Ήταν σημαντικό οι ασφαλιστικές εταιρείες να είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους πελάτες τους, προσφέροντας τους λύσεις στην περίπτωση που ήθελαν να κρατήσουν το συμβόλαιο τους αλλά θεωρούσαν ψηλά τα ασφάλιστρα. Έπρεπε οι εταιρείες να έχουν εναλλακτικές λύσεις, με διαφορετικές καλύψεις έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους λύσεις που θα τους εξυπηρετούσαν.   

Πως επηρέασε τους δείκτες ζημιών του κλάδου η εφαρμογή του ΓεΣΥ;

Σίγουρα υπήρξε μείωση στον αριθμό των αποζημιώσεων και αυτό φαίνεται μέσα από τα στατιστικά που δημοσιεύει ο σύνδεσμος κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, όπως είπαμε, υπήρξε μείωση και στα ασφάλιστρα πράγμα το οποίο ήταν αναμενόμενο.

Ενόσω περνά ο καιρός και ωριμάζει το ΓεΣΥ και οι παροχές του, τότε θα έρχεται η ασφαλιστική βιομηχανία και κλείνει τα κενά που αφήνει το ΓεΣΥ έτσι ώστε να υπάρχει μία αξιοπρεπής προστασία των ασφαλισμένων. Προσωπικά περιμένω ότι οι δείκτες της ιδιωτικής ασφάλισης θα παρουσιάζουν κάποιες αυξομειώσεις μέχρι να σταθεροποιηθούν οι καλύψεις του ΓεΣΥ.

Ποιος ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στον τομέα της Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα;

Κάτι που λέγαμε πριν ακόμα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, είναι ότι σε καμία χώρα του κόσμου όπου υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας, δεν εξαλείφεται η ανάγκη για να υπάρχει και ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους.

Αρχικά, το Γενικό Σύστημα Υγείας δεν καλύπτει τα πάντα, άρα χρειάζεσαι κάποιον να καλύψει τα υπόλοιπα. Δεύτερον, αν υπάρχει μόνο ένα σύστημα υγείας τότε χάνεται ο ανταγωνισμός. Μπορεί να λέγεται ότι υπάρχει ανταγωνισμός μέσα από το ΓεΣΥ ανάμεσα στους διάφορους παρόχους αλλά επειδή οι προσφερόμενες ιατρικές πράξεις και οι αποζημιώσεις για κάθε πράξη είναι κοινές για όλους, τότε παίζει πλέον σημαντικό ρόλο η ποσότητα των ιατρικών πράξεων για τις εισπράξεις και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητα ενός νοσηλευτηρίου. Στον ιδιωτικό τομέα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο το θέμα της ποιότητας. Δηλαδή μπορεί ένας πάροχος να δώσει καλύτερη ποιότητα και να χρεώσει περισσότερα για την ίδια πράξη που παρέχεται αλλού με λιγότερα λεφτά.

Οπότε αν θέλουμε να λειτουργήσει σωστά η υγεία, θα πρέπει να υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας και να στηριχθεί, έτσι ώστε να είναι αντίβαρο στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Σε αντίθετη περίπτωση θα μειωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Σε χώρες του εξωτερικού βλέπουμε να διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο το δημόσιο σύστημα, που να επιτρέπει στο ιδιωτικό να υπάρχει, να λειτουργεί σωστά και ανταγωνιστικά έτσι ώστε να διατηρείται ψηλά το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας.

Άρα υπάρχει ρόλος για την ασφαλιστική βιομηχανία, τον θέλουμε αυτόν τον ρόλο και πρέπει να τον στηρίξουμε. Η ασφαλιστική βιομηχανία στηρίζει την ιδιωτική υγεία γιατί χωρίς να υπάρχει ιδιωτική παροχή υγείας δεν θα υπάρχει ούτε ασφάλεια. Εν κατακλείδι λοιπόν, ο ρόλος της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι δεδομένος και κινείται με τον τρόπο που το αναμέναμε.

ΤΙ αναμένει ο σύνδεσμος από την πολιτεία για ενίσχυση του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης στον κλάδο «Ατυχημάτων και Υγείας»;

Αν υποθέσουμε ότι ο τρόπος που λειτουργεί το ΓεΣΥ δεν πρόκειται να βελτιστοποιηθεί με εμπλοκή της ιδιωτικής ιατρικής, για εμάς η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η πολιτεία είναι να καθορίσει ξεκάθαρα και με σαφήνεια τους όρους και τον τρόπο που θα λειτουργεί το Γενικό Σύστημα Υγείας. Από τη στιγμή που θα καθοριστεί ξεκάθαρα το πως θα λειτουργεί το Γενικό Σύστημα Υγείας και θα οριστικοποιηθεί το μοντέλο λειτουργίας του, τότε η ασφαλιστική βιομηχανία θα αναλάβει τον ρόλο που απαιτείται και χρειάζεται να έχει, κλείνοντας τα κενά και αποφασίζοντας ποιες θα είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει και σε ποιο κόστος δίνοντας έτσι τη δική της πρόταση στους πολίτες στον τομέα της υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αντιδράσεις στην Ελλάδα για τις αυξήσεις στα Ασφάλιστρα του Κλάδου Υγείας

Αλλά πρέπει πρώτα το ΓεΣΥ να αποκτήσει μία οριστική μορφή και σίγουρα δεν ωφελούν όλα αυτά που γίνονται και ακούγονται όπως τα σκάνδαλα, οι υπερχρεώσεις και γενικά η εκμετάλλευση του συστήματος γιατί όλα αυτά πλήττουν τον τομέα της Υγείας και δεν σταθεροποιούν τον τρόπο που θα λειτουργήσει το σύστημα. Θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρότατοι έλεγχοι για να δουλεύει το σύστημα με ένα καθαρό ανταγωνιστικό τρόπο τόσο μεταξύ όσων είναι μέσα στο ΓεΣΥ όσο και με τον Ιδιωτικό τομέα. Το να ανταγωνίζεται το δημόσιο τον ιδιωτικό τομέα με τρόπο που καταπατεί τις αρχές του ανταγωνισμού δεν είναι σωστό και σίγουρα βλάπτει γενικότερα την υγεία.

Άρα θέλουμε να υπάρξει από την πλευρά της πολιτείας σωστός έλεγχος και να οριστικοποιήσει το μοντέλο λειτουργίας του ΓεΣΥ, έτσι ώστε να ξέρουμε και εμείς πως προχωρούμε στη συνέχεια.

Πως αξιολογείτε τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο της Ιατρικής; Πόσο σημαντικές είναι για τον ασφαλιστικό κλάδο;

Γενικότερα, ένα θετικό της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα της υγείας είναι ότι δεν περιορίζει τον ασθενή, δίνοντας του ελεύθερη επιλογή να επιλέξει με ποιον τρόπο θέλει να λάβει την ιατρική περίθαλψη. Στα πλείστα συμβόλαια που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα μας υπάρχει κάλυψη στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό και να λάβει περίθαλψη που ίσως δεν υπάρχει ακόμη στην Κύπρο που περιλαμβάνει και νέες μεθόδους με τη χρήση της τεχνολογίας.

Γενικά, ως ασφαλιστική βιομηχανία αυτή η τεχνολογική πρόοδος και η δυνατότητα να επιλέξει κάποιος ελεύθερα το είδος της περίθαλψης του, είναι μέσα στις βασικές αρχές που λειτουργεί η Ιδιωτική Ασφάλιση. Εν κατακλείδι λοιπόν, για εμάς είναι θετικές όλες οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο της ιατρικής.

Πως θα μπορούσε ο ασφαλιστικός κλάδος να αξιοποιήσει περαιτέρω την εξέλιξη της Ιατρικής; Τεχνολογίες όπως η τηλεϊατρική ή η ρομποτική αλλά και θέματα όπως η χρήση wearables και η μοριακή ανάλυση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τον κλάδο;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, γενικότερα στηρίζουμε την πρόοδο της τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών από τους ειδικούς.

Για κάποιες όμως από αυτές τις εξελίξεις της ιατρικής, τίθεται και η ηθική τους διάσταση σε περίπτωση αξιοποίησης τους από την Ασφαλιστική Βιομηχανία. Για παράδειγμα το θέμα της μοριακής ανάλυσης για εξακρίβωση εάν υπάρχει προδιάθεση για κάποιες ασθένειες συζητήθηκε σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο στην Insurance Europe.

Ως κλάδος θεωρούμε ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τέτοια δεδομένα που μπορεί να σου δίνει η εξέλιξη της ιατρικής, για να μην ασφαλίσεις κάποιον ή να του επιβάλεις υψηλότερο ασφάλιστρο επειδή έχει περισσότερες ίσως πιθανότητες να προσβληθεί από κάποια ασθένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αντιδράσεις στην Ελλάδα για τις αυξήσεις στα Ασφάλιστρα του Κλάδου Υγείας

Τώρα, όσων αφορά τη χρήση των διάφορων wearable συσκευών που σου δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία, μπορεί να είναι ενδιαφέρον στο επίπεδο του ατόμου αλλά δεν είναι τόσο απλό να υλοποιηθεί σε ένα ευρύτερο επίπεδο αφού τίθεται και το θέμα της ακρίβειας και της πληρότητας της εικόνας που μπορεί να έχει μία ασφαλιστική εταιρεία μέσω αυτών των συσκευών.

Προσωπικά πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση είμαστε ακόμη πίσω για χρήση αυτών των συσκευών στην Κύπρο.

Πρόσφατα ο σύνδεσμος ήρθε σε συμφωνία με την Europa Donna όσο αφορά τις Ασφαλίσεις Ζωής για σκοπούς δανειοδότησης. Τι ισχύει για τον κλάδο Υγείας, τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές που είχαν εμπειρία καρκίνου στο παρελθόν αλλά και γενικότερα οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ασθένεια;

Η συμφωνία αυτή, το λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη» αφορά την ανάγκη να λάβει κάποιος δάνειο από ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αφού οι τράπεζες δεν δίνουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να δώσουν κάποια εναλλακτική εξασφάλιση, πέρα από ένα ασφαλιστήριο ζωής. Οπότε η Ασφαλιστική Βιομηχανία και ο Σύνδεσμος δίνουμε τη δυνατότητα σε άτομα που είχαν εμπειρία καρκίνου, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να ασφαλιστούν.

Η συμφωνία αυτή δεν αφορά σίγουρα τον κλάδο υγείας και δε τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα αφού το πρόβλημα που προσπαθήσαμε να λύσουμε αφορά τη λήψη δανείων για κατοικία. Ο κλάδος υγείας θα έλεγα ότι είναι πιο περίπλοκος αφού σε αυτό τον κλάδο υπάρχουν οι μηχανισμοί να ασφαλιστεί κάποιος έστω κι αν έχει νοσήσει με κάποια ασθένεια. Στον κλάδο υγείας μπορεί κάποιος να ασφαλιστεί με κάποιες εξαιρέσεις. Έτσι αυτό δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αξιολογούν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να ασφαλίζουν κάποιον με ή χωρίς εξαιρέσεις.

Ποια η γνώμη σας για τις διάφορες εξαγορές ιδιωτικών νοσοκομείων που βλέπουμε να συμβαίνουν;

Εάν πρόκειται για συμφωνίες που σκοπό έχουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν τα συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσοκομεία και δεν πρόκειται απλά για κερδοσκοπικές κινήσεις, τότε αυτό είναι θετικό τόσο για την  ποιότητα της ιατρικής στη χώρα μας αλλά και την Ιδιωτική Ασφάλιση.  Εμείς παρακολουθούμε με προσοχή το τι γίνεται και θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική ιατρική στον μέγιστο βαθμό γιατί επηρεάζει το επίπεδο υγείας που έχουμε σαν χώρα.

Ένα καταληκτικό σχόλιο;

Όπως είπαμε, ο κλάδος ασφάλισης υγείας βρίσκεται σε φάση αναμονής, αφού περιμένουμε πως οριστικά θα διαμορφωθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι πρέπει να υπάρχουν από πλευράς του κράτους αυστηρότεροι έλεγχοι έτσι ώστε να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός ο οποίος βλάπτει και την Ιδιωτική Υγεία και κατ’ επέκταση και την Ιδιωτική Ασφάλιση.

Εμείς θεωρούμε ότι το δικαίωμα του πολίτη να επιλέξει ελευθέρα γιατρό ή νοσοκομείο είναι θεμελιώδες και είναι κάτι που αποτελεί τη βάση της λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης. Πιστεύουμε ότι εάν διαμορφωθεί κατάλληλα το ΓεΣΥ θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης ο οποίος θα λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά προς το ΓεΣΥ και θα δώσει επιπρόσθετες επιλογές στους πολίτες.

Κρίνουμε ότι από τη στιγμή που ο κόσμος πληρώνει ένα σεβαστό ποσό στο ΓεΣΥ και εξακολουθεί να διατηρεί ιδιωτική ασφάλιση, τότε το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει με τις κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε να σταθεροποιήσει το σύστημα και να  επιτρέψει στους πολίτες να νοιώθουν τη σιγουριά ότι θα έχουν πρόσβαση στην σωστή περίθαλψη στην περίπτωση που την χρειαστούν.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.