1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Ανδρέας Αθανασιάδης: «Στόχος μας να βελτιώσουμε την εικόνα της ασφαλιστικής βιομηχανίας»!

Ανδρέας Αθανασιάδης: «Στόχος μας να βελτιώσουμε την εικόνα της ασφαλιστικής βιομηχανίας»!

Ανδρέας Αθανασιάδης: «Στόχος μας να βελτιώσουμε την εικόνα της ασφαλιστικής βιομηχανίας»!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Για τους στόχους που σηματοδοτεί η ανανεωμένη εικόνα του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, μας μίλησε σε αποκλειστική του συνέντευξη στη σελίδα μας ο Γενικός Διευθυντής του συνδέσμου, κ. Ανδρέας Αθανασιάδης.

Με αφορμή την ανανέωση της εικόνας του συνδέσμου με νέο λογότυπο και νέα ιστοσελίδα ο κ. Αθανασιάδης μας εξηγεί ότι στόχος είναι η βελτίωση της εικόνας της ασφαλιστικής βιομηχανίας αλλά και η επεξήγηση στον ευρύτερο κοινό των θετικών της ασφάλισης.

Όπως λέει χαρακτηριστικά «Κοιτάζουμε πέραν από την εμπορική διάσταση της ενημέρωσης, δεν είναι απλά θέμα αύξησης του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας αλλά της εμπέδωσης από την κοινωνία ότι η ασφάλιση είναι κάτι περισσότερο από ένα προϊόν ή μία υπηρεσία» ενώ τονίζει ότι τα κοινωνικά οφέλη της ασφάλισης είναι σήμερα πιο ξεκάθαρα αφού μέσα από την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα της οικονομίας, μια αναποδιά που μπορεί να συμβεί σε κάποιον μπορεί να τον επηρεάσει πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν.

Από τη συζήτηση μας φυσικά δεν έλειψε η επικαιρότητα των τελευταίων μηνών με τις διεργασίες στη βουλή, τα ζητήματα που αφορούν την υποχρεωτική ασφάλιση Ευθύνης Εργοδοτών αλλά και τις ανακατατάξεις στον χώρο της Υγείας.

Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του ΓΔ του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου!

Ποιες οι θέσεις του συνδέσμου για τις προ μηνών συζητήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα θέματα που αφορούν την Εποπτική Αρχή και οι οποίες κατέληξαν στην απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Εποπτική Αρχή από το Υπουργείο Οικονομικών και τη ψήφιση τροποποιητικής νομοθεσίας για τη θέση του αναπληρωτή εφόρου ασφαλίσεων από την ολομέλεια;

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, εμείς είχαμε κληθεί στο κοινοβούλιο όπου και ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να υποβάλει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά θα επέτρεπε σε έναν ανώτερο λειτουργό της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών να αναπληρώνει τον έφορο ασφαλίσεων.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η δομή που υπήρχε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου περιελάβανε έναν Έφορο Ασφαλίσεων και 2 Βοηθούς Εφόρους με τους τελευταίους να είναι οι μόνοι που είχαν το δικαίωμα να αναπληρώσουν τον έφορο ασφαλίσεων. Από τους 3 ανώτερους λειτουργούς που έχει η εποπτική αρχή, οι δύο από αυτούς έχουν τον τίτλο του βοηθού εφόρου και εκείνοι είναι που μπορούσαν να αναπληρώνουν τον Έφορο ανά πάσα στιγμή.

Δεδομένου ότι ο ένας από τους δύο βοηθούς εφόρους έγινε με απόσπαση Έφορος των Ταμείων Συντάξεων, ο δεύτερος Βοηθός Έφορος που είναι η κα. Τώνια Τσαγγάρη ήταν και η μόνη που μπορούσε να εκτελεί καθήκοντα αναπληρώτριας εφόρου, με τον τρίτο ανώτερο λειτουργό της Υπηρεσίας Ελέγχουν να μην μπορεί να αναπληρώνει τον έφορο.  Οπόταν το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προνοεί ότι τώρα μπορεί και οποιοσδήποτε άλλος ανώτερος λειτουργός να αναπληρώνει τον έφορο.

Όταν κληθήκαμε ως ΣΑΕΚ, να σχολιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα, η θέση του συνδέσμου ήταν ότι δεν θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας του νομοσχεδίου αλλά επί της αρχής αφού δεν αντιλαμβανόμασταν τον σκοπό της νομοθεσίας από τη στιγμή που θα μπορούσε να διοριστεί ένας Έφορος Ασφαλίσεων και δύο βοηθοί. Εκείνο που εμείς θεωρούμε προβληματικό είναι ότι μετά την αφυπηρέτηση της Εφόρου Ασφαλίσεων πριν 4 χρόνια, δεν έχει διοριστεί κανένας και η θέση παραμένει κενή μέχρι σήμερα. Μάλιστα, σε κάποια φάση η αναπλήρωση γινόταν εκ περιτροπής ανά εξαμηνιαία ανάμεσα στους δύο βοηθούς εφόρους, κάτι που προς τιμήν τους ήταν αντίθετοι και οι ίδιοι οι βοηθοί έφοροι με αποτέλεσμα τελικά να τερματιστεί αυτή η πρακτική.  

Όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονταν έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι θα προχωρήσει το νομοσχέδιο για μία ενιαία εποπτική αρχή και ότι όλα αυτά ήταν προσωρινά. Και ξαφνικά όταν ήρθαν αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για την ενιαία εποπτική αρχή αυτό το πράγμα έγινε ακόμα πιο προβληματικό. Θεωρούμε γενικότερα ότι αυτή δεν είναι μια σωστή προσέγγιση και αυτό δείχνει ασέβεια προς την ασφαλιστική βιομηχανία. Μία βιομηχανία πέραν του 4% του ΑΕΠ και με χιλιάδες εργαζόμενους που μέσω της οποίας ζουν χιλιάδες οικογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ευάγγελος Αναστασιάδης: «Ανθεκτική η Ασφαλιστική Αγορά στις παγκόσμιες προκλήσεις»

Ποιες ενέργειες προγραμματίζετε για το θέμα της απόσυρσης του νομοσχεδίου της Ενιαίας εποπτικής αρχής;

Αρχικά να πούμε ότι εμείς δεν ενημερωθήκαμε για το θέμα αυτό από το υπουργείο αλλά το ακούσαμε για πρώτη φορά στη βουλή και μπορώ να πω ότι μας εξέπληξε.

Ως σύνδεσμος καταθέτουμε τις θέσεις μας στη βουλή και ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών. Θα  επανέλθουμε και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να δούμε τον υπουργό και να μάθουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για το θέμα. Εμείς η ένσταση που έχουμε είναι ότι όλες αυτές οι ενέργειες δεν παραπέμπαν σε μία τελική λύση, ιδανική για τη βιομηχανία που θα ήταν η ενιαία εποπτική αρχή. Παραπέμπουν σε κινήσεις που είναι προσωρινές. Πήγαμε ουσιαστικά να βρούμε περεταίρω τρόπους να μονιμοποιήσουμε την προσωρινότητα. Γιατί να αναπληρώνει κάποιος τον έφορο και να μη διοριστεί ένας Έφορος Ασφαλίσεων, πράγμα που έπρεπε να γίνει πριν 4 χρόνια;  

Όπως δείχνουν τα πράγματα από Σεπτέμβριο άλλο ένα Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο, η Πολυκλινική Υγεία θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Πως επηρεάζει αυτό την ιδιωτική ασφάλιση;

Κάνοντας μία αναδρομή από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είναι γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ο Κλάδος της Ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας επηρεάστηκε από την εισαγωγή του, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια ενώ στη συνέχεια υπήρξε μία σταθεροποίηση και το τελευταίο διάστημα μία οριακή αύξηση. Αυτό δείχνει κάτι που εμείς λέγαμε διαχρονικά, ότι η ανάγκη για την ύπαρξη της ιδιωτικής ασφάλισης είναι κάτι το οποίο δεν θα εκλείψει ποτέ. Είναι ένας εξισορροπητικός παράγοντας σε οποιοδήποτε σύστημα υγείας. Χρειάζεσαι να έχεις ιδιωτική ασφάλιση και ιδιωτική ιατρική.

Τώρα, η επερχόμενη ένταξη και της πολυκλινικής υγεία στο ΓεΣΥ, δημιουργεί μία πιο ακραία κατάσταση. Ουσιαστικά δεν θα υπάρχει νοσηλευτήριο σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, που να μπορεί να προσφέρει ενδονοσοκομιακές υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ, δηλαδή Λεμεσός, Πάφος, Λάρνακα, Ελ. Αμμόχωστος δεν έχουν και θα παραμείνει μόνο 1 νοσηλευτήριο στη Λευκωσία.

Αυτό το γεγονός, ενδεχομένως θα επηρεάσει προσωρινά και σε κάποιον βαθμό τον κλάδο με την ελεύθερη αφορά να πιστεύω ότι θα έρθει να εξισορροπήσει τα πράγματα. Από τη στιγμή που η εμπειρία των τελευταίων 3 χρόνων μας έδειξε ότι υπάρχει ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση και ιδιωτική ιατρική, σημαίνει ότι η κοινωνία το έχει ανάγκη.

Να πω επίσης ότι εάν η Πολυκλινική Υγεία αποφάσισε για τους δικούς της λόγους να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν μπορούσε να στηρίξει το ιδιωτικό νοσηλευτήριο και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες για δημιουργία νέων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων τα οποία θα λειτουργήσουν σε όλη την Κύπρο.

Οπότε, πιστεύουμε ότι η αγορά θα εξισορροπήσει με το θέμα να είναι μέχρι αυτή τη στιγμή το πως μπορεί να επηρεαστεί η ασφάλιση. Αυτό είναι άγνωστο τώρα αλλά εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η αγορά χρειάζεται ιδιωτική ασφάλιση.

andreas-athanasiades

Ένα άλλο θέμα που συζητείται το τελευταίο διάστημα είναι το Ταμείο Ανασφάλιστων Εργοδοτών και η απουσία ελέγχων για τήρηση της νομοθεσίας για την υποχρεωτική ασφάλιση εργοδοτών. Ποια η θέση του συνδέσμου;

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιες επαφές με το αρμόδιο υπουργείου, αλλά θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να δούμε ακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα! Έχουμε μία υποχρεωτική ασφάλιση, την οποία κάποιος πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας. Στην προκειμένη περίπτωση από τη στιγμή που μιλάμε για ευθύνη εργοδότη και ένας εργοδότης όταν έχει προσωπικό πληρώνει εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις θεωρούμε φυσιολογικό το υπουργείο που θα κάνει τους ελέγχους αυτούς να είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου υπάρχει ένα σημείο που μπορεί να ελεγχθεί. Είναι ακριβώς όπως με τις άδειες του αυτοκινήτου που για να επιτραπεί η έκδοση της άδειας κυκλοφορίας, απαιτείται να υπάρχει Ασφάλεια Αυτοκινήτου.

Τώρα, για το τι συμβαίνει σήμερα είναι δεδομένο ότι ο μηχανισμός ελέγχου μέσω του τμήματος επιθεώρησης εργασίας, είναι ανεπαρκής γιατί οι έλεγχοι γίνονται σε ένα μικρό αριθμό εργοδοτών που επιλέγεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Άρα επί της ουσίας δεν εποπτεύετε το συγκεκριμένο θέμα αφού υπάρχουν πολλοί εργοδότες που δεν θα ελεγχθούν ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέα άνοδο κατέγραψε το προηγούμενο έτος ο κύκλος εργασιών της ασφαλιστικής βιομηχανίας

Τώρα όσον αφορά τη δημιουργία του ταμείου, το ταμείο εξ ορισμού δεν μπορεί να λειτουργεί αν δεν έχεις καθολική ή συντριπτική εφαρμογή της νομοθεσίας με την πλειοψηφία των εργοδοτών να είναι ασφαλισμένοι. Και αυτό βγαίνει με απλά μαθηματικά. Αφού το ταμείο θα εισπράττει ενδεχόμενος με κάποιο επασφάλιστρο από τους ασφαλισμένους, όταν έχεις πολύ λίγους ασφαλισμένους, σημαίνει ότι πολύ λίγοι θα καλύπτουν τους πολλούς που είναι ανασφάλιστοι, το οποίο μαθηματικά δεν κάνει νόημα και το ταμείο θα καταρρεύσει πριν ξεκινήσει.

 Άρα πρέπει να προχωρήσουμε πρώτα στον έλεγχο έτσι ώστε να υπάρχει υψηλή συμμόρφωση με τη νομοθεσία και όταν έχουμε τους όγκους που το δικαιολογούν, να μπορέσει να λειτουργήσει και το ταμείο, διαφορετικά θα κάνουμε κάτι κούφιο και θα έχει απλά έξοδα χωρίς λόγο και επί της ουσίας δεν θα δίνει αυτό για το οποίο θα δημιουργηθεί.  

Από την πρώτη του έτους μπήκε σε εφαρμογή το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS17. Πως ήταν η προσαρμογή για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον κλάδο γενικότερα; Έχετε κάποια δεδομένα για το κόστος εφαρμογής του για τον κλάδο;

Θα χρειαστεί χρόνος για να αφομοιωθεί το IFRS17 γιατί ο τρόπος παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι αρκετά διαφορετικός απ’ ότι πριν. Ακόμη κι εμείς σαν σύνδεσμος δεν μπορούμε να δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα όπως βγαίνουν μέσα από το IFRS17 διότι κανένας δεν θα τα καταλαβαίνει και δεν θα είναι συγκρίσιμα. Άρα συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε τα στοιχεία που ετοιμάζουν οι εταιρείες με την παλιά μορφή, γιατί και οι εταιρείες θέλουν χρόνο να καταλάβουν τους νέους του αριθμούς οπότε συνεχίζουμε κανονικά.

Σίγουρα ήταν ένα τεράστιο κόστος για τη βιομηχανία αφού έγινε και εξακολουθεί να γίνεται πάρα πολύ δουλειά από τις εταιρείες στο συγκεκριμένο θέμα και θεωρώ ότι θα χρειαστεί τουλάχιστο μέχρι το τέλος του χρόνου για να μπορέσουμε να έχουμε μία καλή ένδειξη του τι γίνεται, τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί. Σίγουρα το κόστος ήταν αρκετά εκατομμύρια. Αν και δεν έχουμε συλλέξει στοιχεία από τις εταιρείες, από τη στιγμή που οι πιο χαμηλές σε κόστος υλοποιήσεις ήταν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με 29 εταιρείες μέλη του συνδέσμου αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος ήταν αρκετά εκατομμύρια.

Με αφορμή τις συζητήσεις πέρσι στη βουλή σχετικά με τα ατυχήματα με μικροζημιές και τη θέση κάποιων βουλευτών για μετακίνηση των οχημάτων, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε εάν συζητήθηκε στο παρελθόν στον σύνδεσμο το ενδεχόμενο εφαρμογής κάποιάς συμφωνίας μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών όπως είναι ο «Φιλικός Διακανονισμός» στην Ελλάδα.

Καταρχάς να πούμε ότι «Φιλικός Διακανονισμός» δεν σημαίνει ότι φεύγεις απευθείας από το ατύχημα και τα βρίσκουν μεταξύ τους οι εταιρείες. Ο «Φιλικός Διακανονισμός» έχει να κάνει με τη προσέγγιση στη διαδικασία του διακανονισμού μετά μεταξύ των εμπλεκομένων εταιρειών. Για να λειτουργήσει ο «Φιλικός Διακανονισμός» θα πρέπει να γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο πως λειτουργούμε στην Κύπρο στα θέματα του διακανονισμού. Κοιτάξαμε το θέμα στο παρελθόν και εξακολουθούμε να το μελετούμε αλλά σίγουρα δεν υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο ή κάποια έντονη δραστηριότητα. Παραμένει όμως ένα θέμα που το παρακολουθούμε και γίνονται σκέψεις αλλά πρέπει να δούμε και ποιες είναι οι πραγματικότητες στην Κύπρο και τι ακριβώς θα εξυπηρετήσει κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στον ασφαλιστικό κλάδο ποια είναι τα δεδομένα σήμερα;

Είναι γεγονός ότι η αύξηση του κόστους βάζει μεγάλη πίεση στις εταιρείες. Αντιλαμβάνομαι ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε αύξηση στα ασφάλιστρα η οποία δεν ήταν όμως καθόλου ανάλογη με το ύψος των αυξήσεων των τιμών. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία φυσιολογική ανησυχία αφού πλέον το κόστος επιδιόρθωσης στα οχήματα, τα εργατικά και τα εξαρτήματα, έχουν αυξηθεί. Το ίδιο ισχύει για τα σπίτια αλλά και για το κόστος ιατρικής περίθαλψης. Είναι ένα θέμα το οποίο μας προβληματίζει, το παρακολουθούμε αλλά κι από την άλλη δεν μπορείς να αυξάνεις συνεχώς τις τιμές σου, η ελεύθερη αγορά θα το προσαρμόσει ανάλογα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κωνσταντίνος Καλοψιδιώτης: «Υποστηρίζει τη συγχώνευση ασφαλιστικών εταιρειών η εποπτική αρχή»

Τους τελευταίους μήνες έχετε προχωρήσει σε ανανέωση της εικόνας του συνδέσμου με νέο λογότυπο αλλά και νέα ιστοσελίδα. Τι σηματοδοτούν αυτές οι αλλαγές;

Νέο logo, νέα σελίδα, αφού θέλουμε να βγούμε περισσότερο προς τα έξω, να βελτιώσουμε την εικόνα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και να εξηγήσουμε στον κόσμο τα θετικά της ασφάλισης. Κοιτάζουμε πέραν από την εμπορική διάσταση της ενημέρωσης, δεν είναι απλά θέμα αύξησης του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας αλλά της εμπέδωσης από την κοινωνία ότι η ασφάλιση είναι κάτι περισσότερο από ένα προϊόν ή μία υπηρεσία.

Η ασφάλιση έχει και κάποια άλλα κοινωνικά οφέλη που είναι σήμερα πιο ξεκάθαρα αφού μέσα από την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα της οικονομίας, μια αναποδιά που μπορεί να συμβεί σε κάποιον μπορεί να τον επηρεάσει πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν.

Με το να έχει είναι κάποιος ασφαλισμένος είναι κάτι που θα τον γλυτώσει από αυτές τις αναποδιές ενώ σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο θα βοηθήσει και το κράτος σε περίπτωση μεγάλων καταστροφών. Ευτυχώς και μακάρι να μην συμβεί ποτέ, δεν είχαμε κάποια μεγάλη καταστροφή στη χώρα μας. Είχαμε μικρά τοπικά φαινόμενα. Εάν έχουμε κάτι μεγάλο, το κράτος θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει και θα δεχθεί μεγάλες πιέσεις. Άρα είναι κάτι που θέλουμε να δούμε και είναι σημαντικό για την εικόνα του συνδέσμου να βγούμε προς τα έξω να ενημερώσουμε και να εξηγήσουμε τα θετικά της ασφάλισης έτσι ώστε να βοηθήσουμε όσο το δυνατών περισσότερο κόσμο.

Πως συνεχίζεται η εφαρμογή του «Δικαιώματος στη λήθη» που συμφωνήσατε πέρσι με την Europa Donna.

Δεν έχω κάποια στοιχεία ακόμα πέραν του ότι φυσικά οι εταιρείες συμφώνησαν με τον κώδικά δεοντολογίας και είναι έτοιμες να ασφαλίσουν με τον τρόπο που είχαμε εξηγήσει.

Θεωρούμε ότι ήταν μία εξαιρετική πρωτοβουλία της βιομηχανίας, είμασταν από τις πρώτες χώρες και μάλιστα πήραμε τα εύσημα για το συγκεκριμένο θέματα από την Insurance Europe όπου αναφέρεται συχνά ως παράδειγμα ο τρόπος που κινηθήκαμε εμείς. Απ’ ότι καταλαβαίνω στην Ευρώπη υπάρχει μία πρωτοβουλία η οποία συνεχίζεται για να νομοθετηθεί και να υλοποιηθεί αυτό που εμείς κάναμε εδώ και 7 μήνες.

Τέλος πείτε μας δυο λόγια για το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψατε πρόσφατα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ήταν θα έλεγα ένα φυσιολογικό γεγονός που αποτελεί τη θεμελίωση των διαχρονικών καλών σχέσεων του συνδέσμου με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Η κοινή γλώσσα και τα αρκετά κοινά που έχουν οι δύο αγορές μας επιτρέπουν να μοιραστούμε πληροφορίες, να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να συνεργαστούμε σε διάφορα θέματα. Ήδη είχαμε παρουσία στην Γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ στην Ελλάδα και από την ένωση παρουσία στην Κύπρο, κάτι που θα προσπαθήσουμε να το ξανακάνουμε. Προγραμματίζεται επίσης μία εκδήλωση στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο την οποία θα προσκαλεστούν τα μέλη του ΣΑΕΚ ενώ θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο τον Οκτώβριο. Είναι θεωρώ μία φυσιολογική εξέλιξη και προσδοκούμε σε ακόμη περισσότερες δράσεις στο μέλλον.

Θα υπάρξει ακόμη ανταλλαγή ενημερωτικού υλικού και γενικότερα μόνο οφέλη μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία. Μία άλλη διάσταση που είναι σημαντική να την αναφέρω επειδή έχουμε κοινές ανησυχίες και θέματα που μας απασχολούν, θέλουμε να διατηρούμε μια κοινή γραμμή στα κέντρα αποφάσεων που καλούμαστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας είτε αυτή είναι η Insurance Europe είτε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλουμε και θα το επιδιώξουμε να κάνουμε ενημέρωση των εμπλεκομένων έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη απήχηση. Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα ναυτασφάλισης, έχουμε ήδη κάνει μια δυο κοινές δράσεις. Είχαμε μία κοινή ημερίδα ενημέρωσης της IUMI η οποία μας αφορά γιατί ως Κύπρος και Ελλάδα στο κομμάτι της ναυτιλίας είμαστε αρκετά ισχυρές χώρες και έχουμε μεγάλη δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.