Ανησυχούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την εφαρμογή του IFRS 17 – Δείτε τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ο διεθνής συμβουλευτικός οίκος WTW, δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα πρόσφατης παγκόσμιας έρευνάς που διεξήγαγε με τίτλο «IFRS 17: Θα τα καταφέρουμε;», στην οποία έλαβαν μέρος 270 ασφαλιστικές εταιρείες από 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 26 μεγάλων πολυεθνικών. Η έρευνα εξέτασε την ουσιαστική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί από την τελευταία έρευνα του συμβουλευτικού οίκου για το IFRS 17 το 2021.
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν τον τεράστιο όγκο εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου οι ασφαλιστικές εταιρείες να είναι έτοιμες για την εφαρμογή του IFRS 17, πριν από την προθεσμία του 2023. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ανάφεραν έντονες ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητα τους για εφαρμογή του IFRS 17 εντός της προθεσμίας, εκφράζοντας την ανάγκη εφαρμογής περισσότερων συντομεύσεων και απλουστεύσεων για να επιτευχθεί αυτό.
Συγκεκριμένα, μόνο το 40% των 26 μεγάλων πολυεθνικών που ερωτήθηκαν και μόνο το 20% των άλλων 244 εταιρειών αναμένουν να υλοποιήσουν εγκαίρως και πλήρως όσα απαιτούνται. Ενώ 14 από τις 26 μεγάλες πολυεθνικές που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδιάζουν ενημέρωση των επενδυτών το 2022 σχετικά με το IFRS 17, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν θα το πράξουν. Ομοίως, ενώ ορισμένες εταιρείες σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις για το 1ου τρίμηνο του 2023 με βάση το IFRS 17, είτε οικειοθελώς είτε λόγω τοπικών νομοθετικών απαιτήσεων, οι περισσότερες εταιρείες δεν σχεδιάζουν μία τέτοια δημοσίευση.
Η WTW εκτιμά ότι το κόστος που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος για την εφαρμογή του IFRS 17, θα κινηθεί μεταξύ 18 και 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 20% από την αρχική εκτίμησή του 2021 και αντανακλώντας τη συλλογική συνειδητοποίηση των εταιρειών ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
«Οι επόμενοι 12 μήνες είναι κρίσιμοι για τη βιομηχανία έτσι ώστε να καταφέρει να παραδώσει εγκαίρως τα προγράμματα IFRS 17. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν την πραγματική διάσταση της πρόκλησης, που αναπόφευκτα σημαίνει την ανάγκη περισσότερης εργασίας μετά την ημερομηνία εφαρμογής προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η εμπιστοσύνη παράδοσης για το πρόγραμμα», δήλωσε ο Kamran Foroughi, επικεφαλής σύμβουλος της WTW για το IFRS 17.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι κορυφαίες ανησυχίες αυτήν τη στιγμή για τις εταιρείες περιλαμβάνουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δεδομένα, τα συστήματα και τις διαδικασίες, και καταδεικνύουν την ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις.
Η έρευνα της WTW προβλέπει ακόμη ότι οι εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προκλήσεις σχετικά με τις προσλήψεις και τη διατήρηση των. Οι περισσότερες εταιρείες αναμένουν επίσης σημαντική αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού που θα απαιτείται για την εκτέλεση διαδικασιών αποτίμησης στο πλαίσιο του IFRS 17 ενώ την ίδια στιγμή επιδίωξη τους είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αυτοματοποίηση.