1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Αντιδρούν για τον Φορολογικό χειρισμό των ασφαλίστρων υγείας οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές...

Αντιδρούν για τον Φορολογικό χειρισμό των ασφαλίστρων υγείας οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές και άλλες 4 οργανώσεις

Αντιδρούν για τον Φορολογικό χειρισμό των ασφαλίστρων υγείας οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές και άλλες 4 οργανώσεις
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με επιστολή τους που εστάλη στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνό, ο ΠΣΕΑΔ μαζί με άλλες 4 οργανώσεις, αντιδρούν σε σχετική εγκύκλιο του Τμήματος Φορολογίας που αφορά τον φορολογικό χειρισμό των ασφαλίστρων για τα σχέδια Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν εκτός του ΠΣΕΑΔ, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, το Cyprus International Business Association, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Αιτία της κοινής αυτής επιστολής αποτέλεσε εγκύκλιος που εστάλη από το Τμήμα Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον χειρισμό των ασφαλίστρων για τα σχέδια Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που όπως αναφέρουν οι οργανώσεις στην επιστολή τους αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου ενώ αντιβαίνει των έννομων και συνταγματικών δικαιωμάτων των φορολογούμενων πολιτών.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου

Η Εγκύκλιος του τμήματος φορολογίας αναφέρει ότι τα σχέδια που προσφέρονται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, θεωρούνται ότι έχουν την έγκριση του Εφόρου Φορολογίας με την προϋπόθεση ότι η φορολογική έκπτωση χορηγείται ως εξής:

Μέχρι και το φορολογικό έτος 2023

  • Θα παρέχεται έκπτωση, από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη, για τις ετήσιες συνήθεις εισφορές που καταβάλλει σε ένα τέτοιο σχέδιο μέχρι το 1% των αποδοχών των εργαζομένων που είναι μέλη στο σχέδιο.
  • Παροχή έκπτωσης, από το φορολογητέο εισόδημα του ατόμου (εργοδοτούμενου, αυτοεργοδοτούμενου, εισοδηματία), για τις ετήσιες συνήθεις εισφορές που κατέβαλε σε τέτοιο σχέδιο, με περιορισμό ποσού ύψους 1,5% των φορολογητέων εισοδημάτων του ατόμου.

Από το Φορολογικό έτος 2024

  • Παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη, για τις ετήσιες συνήθεις εισφορές που καταβάλλει σε ένα τέτοιο σχέδιο.
  • Παροχή έκπτωσης, από το φορολογητέο εισόδημα του ατόμου (εργοδοτούμενου, αυτοεργοδοτούμενου, εισοδηματία), για τις ετήσιες συνήθεις εισφορές που κατέβαλε σε τέτοιο σχέδιο, με περιορισμό ποσού ύψους 2% των φορολογητέων εισοδημάτων του ατόμου.

Επίσης στην εγκύκλιο διατυπώνεται ότι οποιαδήποτε μονομερής εισφορά εργοδότη σε σχέδιο (πέραν του 50% του συνολικού ασφαλίστρου) για τον υπάλληλο θεωρείται παροχή σε είδος (benefit in kind) και θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος εφαρμόζοντας επιπλέον τους πιο πάνω αναφερόμενους ποσοστιαίους περιορισμούς.

Η θέση των οργανώσεων

Θέση των οργανώσεων που έστειλαν την εν λόγω επιστολή, είναι ότι οι εισφορές και τα ασφάλιστρα που αφορούν σχέδια Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα πρέπει να εκπίπτουν εν την ολότητα τους, χωρίς επιπλέον ποσοστιαίους περιορισμούς που δεν έχουν εισαχθεί στον νόμο.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η εγκύκλιος του τμήματος φορολογίας δημιουργεί δυσμενή διάκριση μεταξύ της καταβολής ασφαλίστρων σε τέτοια σχέδια και των υπολοίπων ασφαλίστρων και εισφορών, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών στο ΓεΣΥ.

Το κάλεσμα στον Υπουργό

Οι οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή, καλούν τον υπουργό να επιδείξει θετική ανταπόκριση αναφορικά με την εκτέλεση πράξεων προς επαναφορά της αρχής της νομιμότητας επί του πιο πάνω θέματος.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η υιοθέτηση Κανονισμών και/ή η τροποποίηση νόμων, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να παρακάμπτεται με την έκδοση εγκυκλίων και στην απουσία της άσκησης της νομοθετικής εξουσίας ενός κράτους δικαίου.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.