Οι ασφαλιστικές εξακολουθούν να καλύπτουν τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου παρόλο τον κλιματικό κίνδυνο
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ενώ οι απώλειες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή υπερβαίνουν πλέον τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις ασφαλιστικών εταιρειών ετησίως και ο κίνδυνος αυξάνεται, ορισμένες ασφαλιστικές συνεχίζουν να παρέχουν κάλυψη για την αυξημένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, δύο από τις κύριες πηγές εκπομπών που επιταχύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε η Insure Our Future, μία ΜΚΟ που αποδίδει τις ανάλογες ευθύνες στον ασφαλιστικό κλάδο για τον ρόλο του στην κλιματική αλλαγή, περίπου 80% της ασφαλιστικής αγοράς και 53% της αντασφαλιστικής αγοράς δεν έχουν θεσπίσει πολιτικές περιορισμού στον τομέα των ασφαλίσεων πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εταιρίες συνεχίζουν να ασφαλίζουν και να υποστηρίζουν έργα που συμβάλλουν στην παγκόσμια θέρμανση, παρά το γεγονός ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες συνεχίζουν να παρέχουν κάλυψη για την αυξημένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρόλο που αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο ασφαλιστικός κλάδος ωστόσο καταγράφει καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τον άνθρακα καθώς οι ευρέως υιοθετημένοι περιορισμοί καθιστούν πιο δύσκολη την ασφάλιση νέων έργων.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αναμφιβόλως κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, στο επίκεντρο των οποίων επιπτώσεων βρίσκεται ο ασφαλιστικός κλάδος. Ήδη πολλές ασφαλιστικές εταιρείες απομακρύνονται από περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω κλιματικών φαινομένων, όπως πρόσφατα είδαμε στην περίπτωση της Φλόριντας.
Παγκοσμίως τα ασφάλιστρα έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς οι ασφαλιστικές καλούνται να αναλάβουν όλο και περισσότερες κλιματικές καταστροφές, όπως τυφώνες και πλημμύρες στις ΗΠΑ και ας μην ξεχάσουμε και την κακοκαιρία Daniel, η οποία, εκτός από τις πληγές που άφησε πίσω, κόστισε στην ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας πάνω από 370 εκατ. € σε αποζημιώσεις.
Ακόμα οι αλλαγές στο κλίμα έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις στις αποδόσεις στην αγορά ομολόγων καταστροφών.
Η συχνότητα των καταστροφών παγκοσμίως κατά μέσο όρο στην ασφαλιστική αγορά έχει εκτοξεύσει τα ποσά που δίνουν οι ασφαλιστικές σε αποζημιώσεις στα 110 δισ. δολάρια ετησίως από το 2017.
Το ποσό αυτό ξεπερνάει το διπλάσιο του μέσου όρου στο οποίο βρισκόταν τα προηγούμενα 5 χρόνια.
Ωστόσο, παρά την αύξηση των κλιματικών κινδύνων, οι ασφαλιστικές εταιρίες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, αναλαμβάνοντας ασφάλιση και επενδύσεις σε αυτόν. Αυτή η αντίφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κλιματικές οργανώσεις και ρυθμιστές.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι νέοι κανόνες Solvency II απαιτούν από τις ασφαλιστικές εταιρίες να δημοσιεύσουν σχέδια μετάβασης προς την επίτευξη του μηδενικού καθαρού αποτυπώματος έως το 2050. Στις ΗΠΑ, η επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας έχει ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων από την ασφαλιστική βιομηχανία και πιέζει τις εταιρίες να αποκαλύψουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ασφαλιστές του Lloyd’s of London είναι οι μεγαλύτεροι ανάδοχοι ορυκτών καυσίμων με εκτιμώμενα ασφάλιστρα 1,6 – 2,2 δισ. δολάρια σε ετήσια ασφάλιστρα. Ανάμεσα στις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνονται οι AEGIS, Chubb, Allianz, AXA, Fairfax Financial, Zurich, WR Berkley και AIG, σύμφωνα με την έρευνα της Insuramore.
Μάλιστα η ασφάλιση ορυκτών καυσίμων έφερε έσοδα 21,25 δισ. δολάρια στον κλάδο το 2022.