1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ασφαλιστική βιομηχανία: Οι αναγκαίες αλλαγές για ένα βιώσιμο μέλλον και οι...

Ασφαλιστική βιομηχανία: Οι αναγκαίες αλλαγές για ένα βιώσιμο μέλλον και οι περιορισμοί

Ασφαλιστική βιομηχανία: Οι αναγκαίες αλλαγές για ένα βιώσιμο μέλλον και οι περιορισμοί
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Insurance Europe και το European Insurance CFO Forum εξέφρασαν εκ νέου την υποστήριξή τους στον κανονισμό της ΕΕ για τη φορολογική ταξινόμηση, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2020 και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για την ταξινόμηση των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στο πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο θέσης της, η ασφαλιστική βιομηχανία αναγνωρίζει ότι ο κανονισμός προωθεί τις επενδύσεις προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Ωστόσο, ο ασφαλιστικός κλάδος εγείρει διάφορες ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για την ανάληψη κινδύνων και τις επενδύσεις που είναι “επιλέξιμες για φορολογική ταξινόμηση” – οι οποίες καλύπτονται συγκεκριμένα από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

Στο έγγραφό της, η ασφαλιστική βιομηχανία σημειώνει τους ακόλουθους περιορισμούς:

1/ Περιορισμένη κάλυψη των επενδυτικών χαρτοφυλακίων: η ταξινόμηση καλύπτει επί του παρόντος μόνο ένα μικρό μέρος των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα των ασφαλιστικών να παρέχουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που ευθυγραμμίζεται με τα κριτήρια της ταξινόμησης.

2/ Έμφαση στις πράσινες δραστηριότητες έναντι των επενδύσεων μετάβασης: η έμφαση στις υφιστάμενες πράσινες δραστηριότητες αγνοεί τα σχέδια μετάβασης των εταιρειών. Η αναγνώριση και η υποστήριξη αυτών των μεταβατικών επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού αποτελέσματος.

3/ Η απαίτηση διαχωρισμού των ασφαλίστρων για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα: αυτό οδηγεί σε πολύ χαμηλές τιμές ΚΠΔ, που συνήθως δεν ξεπερνούν το 5% για τους πρωτασφαλιστές. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την ευρύτερη συμβολή των ασφαλιστικών στη βιωσιμότητα.

4/ Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συγκέντρωση κινδύνων: οι ασφαλιστικές πρέπει να συγκεντρώνουν διαφορετικούς κινδύνους μαζί, όπως για παράδειγμα τους κλιματικούς κινδύνους με τους κινδύνους πυρκαγιάς και κλοπής για την ασφάλιση κατοικιών.

5/ Πρόκληση για την υποβολή εκθέσεων: το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε πολύ αργά για να ενσωματωθεί αποτελεσματικά, οδηγώντας σε ασυνέπειες και σύγχυση κατά την πρώτη υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων το 2024.

Έτσι, λοιπόν, για την πλήρη αξιοποίηση των πράσινων δυνατοτήτων της ασφαλιστικής βιομηχανίας, είναι απαραίτητες συγκεκριμένες βελτιώσεις και προσαρμογές στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.