Ασφαλιστικό Συνέδριο: Αυτός ο κόσμος που αλλάζει, δεν με τρομάζει!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου του 2023, το 19ο Ασφαλιστικό Συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου με θέμα: Ποιος ο ρόλος μας σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.
Η αυλαία του Συνεδρίου άνοιξε με το τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη: “Ο κόσμος που αλλάζει”.
Ο κ. Γιάννος Μωυσέως, Αντιπρόεδρος του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, έκανε το πρώτο καλοσώρισμα του Συνεδρίου και τόνισε πως ο ρόλος του Συνεδρίου είναι να μας υπενθυμίσει την κοινή ευθύνη αλλαγών σε ένα κόσμο στον οποίο οι αλλαγές επισυμβαίνουν ταχύτατα.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου κ. Χαράλαμπος Χαμπουρής, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή αλλαγών που καθιστούν το ρόλο του ασφαλιστικού κλάδου και της άρτιας εκπαίδευσης σε αυτόν σημαντικούς.
Με τη σειρά του ο κ. Ευάγγελος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου τόνισε τη σημαντικότητα του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου ως σημαντικού πυλώνα στην ασφαλιστική βιομηχανία, αναφέροντας ότι το 4,5% του ΑΕΠ ανήκει στον ασφαλιστικό κλάδο ενώ τόνισε ότι δεν τον τρομάζει ο κόσμος που αλλάζει επειδή υπάρχει η Ασφαλιστική Βιομηχανία.
Στη συνέχεια, ο κ. Κυριάκος Ανδρέου, Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Κύπρου, προέβαλλε την αβεβαιότητα ως σταθερά στη διαδικασία της ζωής και την ανάγκη ενός επιστημονικού σχεδιασμού, ο οποίος θα φροντίσει για την κοινωνικοοικονομική ισορροπία και την ορθή ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Η κα Ανδρεανή Καλλιμάχου, Πρόεδρος Συνδέσμου Αναλογιστών Κύπρου, εξέφρασε τη σημαντικότητα του να αναλυθούν οι σύγχρονες ανάγκες με επαγγελματισμό και ενσυναίσθηση. Είναι ανάγκη να αλλάζουμε κι εμείς καθώς ταυτόχρονα αλλάζει κι ρόλος μας, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που βιώνει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε κι ο Αναπληρωτής Έφορος Ασφαλίσεων, κ. Κωνσταντίνος Καλοψιδιώτης, και στο πώς ο ασφαλιστικός κλάδος επηρεάζεται από αυτές καθώς και στις ανάγκες διαχείρισης των κινδύνων που έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο αυτών των προκλήσεων.
Την Πρόεδρο της Βουλής, κα Αννίτα Δημητρίου, εκπροσώπησε ο Εκπρόσωπος της Βουλής Αντιπροσώπων Κύπρου, κ. Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και την αξία του ασφαλιστικού τομέα, ο οποίος έχει συνεισφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας σε πολύ δύσκολες στιγμές. Επιπλέον, παρουσίασε τις σύγχρονες ανάγκες στον ασφαλιστικό κλάδο σύμφωνα με τις καλπάζουσες αλλαγές. Κλείνοντας τόνισε την προθυμία της Βουλής για στήριξη και προστασία της ασφαλιστικής βιομηχανίας Κύπρου.
Ανασκόπηση της πρώτης ενότητας του Ασφαλιστικού Συνεδρίου
Την πρώτη ενότητα του Συνεδρίου άνοιξε ο κ. Σταύρος Κοφτερός, Επιθεωρητής Βαριάς Συντήρησης Αεροσκαφών στην εταιρεία Bird Aviation και Μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού AIRCRAFT Engineers International. Μέσα από την εισήγησή του ανεφέρθηκε στο ανθρώπινο λάθος που κοστίζει ζωές και την ανάγκη αποτροπής αυτού, καθώς και στις διαδικασίες που ακολοθούνται για τον εντοπισμό και την αποφυγή λάθους στην ασφαλιστική βιομηχανία.
Στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε συζητήθηκε το θέμα του ESG.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το αν οι ασφαλιστική αγορά αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες είναι έτοιμοι για αυτή τη ραγδαία αλλαγή. Επίσης, μέρος της συζητήσης επικεντρώθηκε στο πώς η κουλτούρα και η εκπαίδευση του προσωπικού του ασφαλιστικού τομέα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής και κοινωνικής συνείδησης καθώς και στο πώς διαμορφώνονται και συλλέγονται τα απαραίτητα data για τη διαχείριση των απαιτήσεων της εποχής. Η συζήτηση έκλεισε με τον κ. Ευάγγελο Αναστασιάδη να μεταφέρει τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί για το ESG σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ανοιχτή συζήτηση: νέα νομοθεσία για την Υποχρεωτική Ασφάλιση Μηχανοκίνητων Οχημάτων 2023
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου πλαισιώθηκε από ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τη νέα νομοθεσία για την Υποχρεωτική Ασφάλιση Μηχανοκίνητων Οχημάτων 2023. Αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: ο νέος ορισμός για το τι εστί όχημα, το πώς ορίστηκε εκ νέου η κυκλοφορία των οχημάτων, οι εξαιρέσεις της νομοθεσίας καθώς και η βεβαίωση ιστορικού αξιώσεων – απαιτήσεων για απαγόρευση διακρίσεων. Ο ασφαλιστικός κλάδος αναμένει τα νέα διατάγματα από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα διαφωτίσουν και θα διαλευκάνουν περισσότερο τη σχετική νομοθεσία.
Το μέλλον της ασφάλισης
Το μέλλον της ασφάλισης ήταν η θεματική της τρίτης ενότητας, την οποία άνοιξε ο κ. Μιχαηλίδης Χρίστος, Πρόεδρος της Cypronetwork, παρουσιάζοντας τα αποτέλεσμα και τις διαχρονικές τάσεις δύο Ερευνών για την αντίληψη που επικρατεί τόσο στο κοινό όσο και στις επιχειρήσεις σχετικά με τον Ασφαλιστικό Τομέα.
Ακολούθως, ο Δρ. Παναγιώτης Κούβαρος ανέλυσε το ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης με τα οφέλη και τους κινδύνους που παρουσιάζει.
Την περισυλλογή δεδομένων τροχαίων ατυχημάτων από κινητές συσκευές και Black Box μας παρουσίασε ο κ. Λάμπρος Παπασάββας, Διευθύνων Σύμβουλος της Lambros Papasavvas & Co LTD καταλήγοντας ότι ο σκοπός της χρήσης αυτών των δεδομένων είναι η ορθή απονομή της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις που αυτό χρειάζεται.
Την Καταιγίδα Daniel, το πιο καταστροφικό γεγονός τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα, ανέλυσε ο κ. Εμμανουήλ Μάνος, Managing Director της E.N. Manos LTD παραθέτοντας τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Παρουσίασε τη συνείδηση της ασφαλιστικής κάλυψης στην Ελλάδα, η οποία μέχρι τώρα είναι χαμηλή, και παρέθεσε τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.
Η κλιματική αλλαγή καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της ασφάλισης και η κ. Χριστίνα Γιαννίτσα μαζί με τον κ. Χαράλαμπο Κωνσταντόπουλο, εκπροσωπόντας τη συμμετοχή της ΑΟΝ Greece, ανέλυσαν αυτό το ζήτημα εξετάζοντας το τι είναι απαραίτητο να γίνει από την πλευρά των Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εταιρειών.
Η τρίτη ενότητα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Μάρκου Τρικούπη, Facultative Senior Broker της Carpenter Turner S.A. παρουσιάζοντας τους νεοεμφανιζόμενους χημικούς κινδύνους PFAS που αποτελούν μια νέα εξέλιξη στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Η αφοσίωση του πελάτη στο τραπέζι της τέταρτης ενότητας
Η τέταρτη ενότητα του συνεδρίου πλαισιώθηκε από ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους για να δημιουργήσουν τον αφοσιωμένο πελάτη του μέλλοντος.
Η εμπιστοσύνη είναι αυτή που εδραιώνει την αφοσίωση, ανέφερε ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Λέκτορας του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου.
Οι συμμετέχοντες προχώρησαν σε αναλύσεις σχετικά με το προφίλ του μελλοντικού πελάτη, το ρόλο του δικτύου πωλήσεων, αναφέρθηκαν σε έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά του πελάτη, μίλησαν για την εικονική πραγματικότητα και τις επιπτώσεις της φήμης της εταιρείας στην αφοσίωση που επιδεικνύει ο πελάτης και εξέτασαν τρόπους αξιοποίησης του ψηφιακού περιβάλλοντος.
Οι ομιλητές συμφώνησαν πως τα οικονομικά αποτελέσματα δεν αρκούν πλέον και χρειάζεται να υπάρχει προσφορά στα κοινά και τους τομείς του ESG εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών. Ο ενεργός ρόλος των ασφαλιστικών κι η προσφορά στα κοινά είναι πλέον στις απαιτήσεις του πελάτη και καθορίζουν την αφοσίωσή του.
Το κοινωνικό αποτύπωμα του ασφαλιστικού κλάδου
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με το κοινωνικό αποτύπωμα του ασφαλιστικού κλάδου στη συνείδηση των ανθρώπων. Δυο πολύ δυνατές μαρτυρίες, αυτή της μητέρας του Πέτρου και εκείνη της μητέρας της Νεφέλης, κατέδειξαν τη δυνατότητα των ανθρώπων να υπερβούν τον εαυτό τους και τις δυσκολίες τους και να γίνουν ζωντανά παραδείγματα δύναμης. Στο πλευρό των οικογενειών με παιδιά με ειδικές ικανότητες αλλά και στο μέλλον αυτών των παιδιών στέκεται ο ασφαλιστικός κλάδος και φροντίζει γι αυτά δημιουργώντας τα προϊόντα που θα καλύψουν τις ανάγκες και το μέλλον τους με ασφάλεια και πληρότητα.
Κι όπως ανέφερε κι ο κ. Χαράλαμπος Χαμπουρής στον επίλογο του Συνεδρίου: «Το συνέδριο δεν κλείνει…αλλά δίνει τη σκυτάλη στο επόμενο!»