1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Αυτή είναι η εικόνα των ασφαλίστρων γενικού κλάδου στην Ευρώπη

Αυτή είναι η εικόνα των ασφαλίστρων γενικού κλάδου στην Ευρώπη

Αυτή είναι η εικόνα των ασφαλίστρων γενικού κλάδου στην Ευρώπη
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, τα ποσοστά non-life ασφαλίστρων παρουσιάζουν διαφορετικές τάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ενδιάμεση αναθεώρηση των προοπτικών του ασφαλιστικού κλάδου από τον οίκο αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, οι ασφαλιστικές εταιρείες γενικού κλάδου επιδιώκουν να αυξήσουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν τον υψηλό όγκο των αποζημιώσεων και το κόστος αντασφάλισης, ωστόσο η ικανότητά τους να το πράξουν ποικίλλει, ανάλογα με τη δυναμική της τοπικής αγοράς.

«Στις αρχές του έτους, αναμέναμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες γενικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία θα ήταν σε θέση να προωθήσουν τις ισχυρότερες αυξήσεις τιμών, με καλές προοπτικές ανάκαμψης της κερδοφορίας», ανέφερε η Fitch.

Ως αποτέλεσμα, αυτό οδήγησε τον οίκο Fitch στις «βελτιωτικές» προοπτικές για την αγορά των εταιρειών γενικού κλάδου του Ηνωμένου Βασιλείου, την ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου και τον ιταλικό γενικό κλάδο το 2024.

Σε άλλα σημεία της Ευρώπης, ο οίκος ανέφερε ότι οι προοπτικές του γενικού κλάδου ήταν «ουδέτερες», λόγω του ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να περιοριστούν περισσότερο από τον ανταγωνισμό ή την κοινωνική πίεση.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές του γερμανικού γενικου κλάδου είναι επίσης «βελτιωμένες», καθώς οι πρόσφατες αυξήσεις των ασφαλίστρων στην ασφάλιση αυτοκινήτων και κτιρίων (οι δύο κύριοι κλάδοι δραστηριότητας) ήταν πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες του Fitch, βελτιώνοντας αξιοσημείωτα τις προοπτικές κερδοφορίας μετά από μια απότομη πτώση το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Θετικές αποδόσεις για το 97% των Επενδυτικών Ταμείων τον Ιούλιο

Ο οίκος εξήγησε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών, μαζί με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τις υψηλότερες αποδόσεις των σταθερών εισοδημάτων, θα χρειαστούν χρόνο για να περάσουν στα αναφερόμενα κέρδη των γερμανικών ασφαλιστικών εταιρειών, και αυτό δεν θα γίνει πριν από το 2025.

«Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, όπου οι ισχυρές αυξήσεις των τιμών άρχισαν νωρίτερα, τα πλήρη οφέλη δεν θα γίνουν αισθητά μέχρι το 2025, καθώς τα ποσοστά των ασφαλίστρων συνέχισαν να αυξάνονται φέτος», πρόσθεσε ο Fitch.

Αναφορικά με το μέλλον,ο οίκος σημείωσε ότι οι προοπτικές του γενικού κλάδου στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία παραμένουν «ουδέτερες».

«Οι αυξήσεις των τιμών είναι απίθανο να είναι τόσο ισχυρές όσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γερμανία, λόγω του ανταγωνισμού στην αγορά και της κοινωνικής πίεσης -ένα χαρακτηριστικό της γαλλικής αγοράς ιδιαιτέρως».

Παρ’ όλα αυτά, ο οργανισμός αναμένει να δει οριακές βελτιώσεις στην υποκείμενη κερδοφορία φέτος, καθοδηγούμενες από έναν συνδυασμό μέτριων αυξήσεων των τιμών, χαλάρωσης των απαιτήσεων και υψηλότερων αποδόσεων σταθερού εισοδήματος.

Ένας σημαντικός παράγοντας στον οποίο κατέληξε ο οίκος έιναι ότι δεν αναμένει ότι η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία θα έχει σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Αν θυμάστε, η Fitch Ratings ανέφερε πρόσφατα ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, η οποία απορρέει από το αίτημα του Προέδρου Emmanuel Macron για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δεν έχει επηρεάσει τις αξιολογήσεις των γαλλικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.