BIPAR: Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές συμβάλουν στην μακροπρόθεσμη οικονομική ασφάλεια των καταναλωτών!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τη διανομή επενδυτικών προϊόντων λιανικής διοργάνωσε στις 18 Ιουλίου 2023, η επίτροπος Mairead McGuinness. Στη συζήτηση συμμετείχαν διάφορα ενδιαφερόμενα μέλη ανάμεσα στα οποία ήταν και η Πανευρωπαική Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών BIPAR.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευση της η BIPAR, στόχος της συνάντησης ήταν να ξεκινήσει ένας προβληματισμός υπό την ηγεσία του κλάδου για την εξέταση θεμάτων που σχετίζονται με τις τρέχουσες πρακτικές της αγοράς επενδύσεων λιανικής καθώς και τις σχετικές τεχνολογικές και κοινωνικές τάσεις.
Την BIPAR εκπροσώπησαν οι Paul Carty, Nic De Maesschalck και Rebekka De Nie και στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν τις θέσεις της ομοσπονδίας στο θέμα αυτό, όπως καταγράφονται πιο κάτω.
Σύμφωνα με την BIPAR η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ θα επιτρέψει μια δικαιότερη εμπειρία για τους καταναλωτές και θα αυξήσει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις κεφαλαιαγορές. Η IDD και η MiFID II είναι σχετικά πρόσφατοι κανονισμοί και είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την εφαρμογή τους. Η κανονιστική σταθερότητα είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ασφάλειας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο υφιστάμενο σύστημα.
Η ομοσπονδία συνεχίζει τονίζοντας ότι οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές συμβάλουν στην οικονομική ασφάλεια των καταναλωτών ωθώντας τους να σκέφτονται ποιο μακροπρόθεσμα! Αυτή η «ώθηση» από τους διαμεσολαβητές είναι σημαντική, τουλάχιστον, για να προσελκύσει την προσοχή των καταναλωτών στους κινδύνους, τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους.
Τέλος η BIPAR συμπληρώνει ότι, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις κεφαλαιαγορές, θα ήταν χρήσιμα τα ακόλουθα μέτρα:
- Βελτίωση της ποιότητας, της πληρότητας και της συνάφειας των γνωστοποιήσεων σχετικά με το κόστος των προϊόντων όλων των επενδυτικών προϊόντων και των IBIPs·
- Nα επιτραπεί στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να συνεχίσουν να εργάζονται βάσει προμήθειας ή αμοιβής και να δίνουν διαφανείς επιλογές στους καταναλωτές μεταξύ των δύο συστημάτων.
- Να χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα κανονιστικά/εποπτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί και τα οποία αποτελούν ειδικά προβλήματα σε ορισμένες αγορές και για ορισμένα προϊόντα.
- Να χρησιμοποιούν τους ήδη υπάρχοντες κανόνες POG που περιλαμβάνουν σε πολλές αγορές μια γενική έννοια της «σχέσης ποιότητας/τιμής» στη διαδικασία επίβλεψης και διακυβέρνησης προϊόντων από τον κατασκευαστή των επενδυτικών προϊόντων.