Δεν μπορείς να «πουλήσεις» σε κάποιον ασφάλεια κάνοντάς τον να νιώθει ανασφαλής
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο της εκπομπής The Insurance Pod, ο Παναγιώτης Σοφοκλέους είχε την τιμή να φιλοξενήσει στο πλατό τον Κωνσταντίνο Κίντζιο, Keynote Speaker και Career & Leadership Coach, και τη Στέλλα Ζουλινάκη, Life & Business Coach.
Επίκεντρο της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν το 9ο Συνέδριο του ΠΣΕΑΔ όπου οι δύο φιλοξενούμενοι ήταν ομιλητές, ήταν η προσωπική ανάπτυξη ως μέσο για την επίτευξη των επαγγελματικών μας στόχων. Γύρω από το θέμα αυτό η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολλά διαφορετικά πλαίσια που αφορούν την επιτυχία, τον χαρακτήρα του ανθρώπου, τη Γενιά Ζ και πώς προσεγγίζει την εργασιακή ζωή. Όπως φάνηκε όμως όλα τα θέματα προέρχονται και καταλήγουν στην ίδια πηγή που ονομάζεται προσωπική ανάπτυξη.
Η έναρξη του Podcast έγινε με τους δύο καλεσμένους να αναφέρουν το τι επρόκειτο να παρουσιάσουν στο 9ο Συνέδριο του ΠΣΕΑΔ, ένα συνέδριο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και στο οποίο οι καλεσμένοι της εκπομπής μας ήταν καθηλωτικοί!
Ένα από τα πρώτα βασικά σημεία της συζήτησης ήταν η σημασία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς στον επαγγελματικό χώρο. Οι ομιλητές τόνισαν ότι, ενώ πολλοί επαγγελματίες είναι εξαιρετικά ικανοί στις τεχνικές τους δεξιότητες, αποτυγχάνουν λόγω προσωπικών ανασφαλειών και τραυμάτων που επηρεάζουν την ικανότητά τους να δημιουργούν εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους άλλους. Το παράδοξο ότι υπάρχουν top επαγγελματίες που δεν είναι αξιόπιστοι ή ομαδικοί παίκτες αποτέλεσε σημείο προβληματισμού για τη σύγχρονη εργασιακή σφαίρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Κίντζιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να μπορέσεις να μπεις μέσα σε μια ομάδα χρειάζεται να χαμηλώσεις το Εγώ σου», τονίζοντας ότι αυτού του είδους η νοοτροπία λειτουργεί αυτοσαμποταριστικά.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στον ασφαλιστικό κλάδο είπε «Δε μπορείς να πουλήσεις ασφάλεια σε κάποιον κάνοντάς τον να νιώθει ανασφαλής» θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι οι πελάτες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς και να έχουν ανθρώπινη σύνδεση με τον ασφαλιστικό σύμβουλο, όχι απλώς να αγοράσουν μια υπηρεσία.
Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Σοφοκλέους ρώτησε τους φιλοξενούμενους αν πιστεύουν ότι ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου αλλάζει, μια ερώτηση που αποτέλεσε αφορμή για μια βαθιά ανάλυση πάνω στο θέμα.
Ο Κωνσταντίνος Κίντζιος επισήμανε ότι οι άνθρωποι με υπερβολικά υψηλό εγώ συχνά δεν αναγνωρίζουν ή δεν διαχειρίζονται τις ανεπάρκειές τους, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. Για να βελτιωθεί κανείς, πρέπει να είναι πρόθυμος να μειώσει το εγώ του, να ζητήσει βοήθεια από άλλους (όπως από έναν coach ή μέντορα), και να δράσει ενεργά για να αλλάξει, όπως κατέληξε.
Η Στέλλα Ζουλινάκη σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι η αυτοπαρατήρηση, η αποδοχή του εαυτού και η διαφορετική αντίδραση είναι τα τρία βασικά στάδια για την επίτευξη αλλαγής. Τονίζοντας στη συνέχεια ότι η απόφαση για αλλαγή είναι κρίσιμη και είναι αυτή που οδηγεί στο επόμενο βήμα.
Ακολούθως, ο Κωνσταντίνος Κίντζιος επισήμανε ότι οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα λόγια τονίζοντας ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο αν το άτομο είναι πραγματικά πρόθυμο να αλλάξει και ότι αυτό συχνά προέρχεται από μεγάλη αγάπη ή πόνο.
Στη συνέχεια της εκπομπής ξεδιπλώθηκε η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα που με αφορμή τη γενιά Z αναδεικνύει μια εργασιακή νοοτροπία που ήδη υπάρχει χρόνια τώρα στην αγορά, αλλά δεν είναι λειτουργική. Η γενιά Z δεν εντυπωσιάζεται από τίτλους και θέσεις εξουσίας, όπως CEO, και δίνει περισσότερη σημασία σε προσωπικές αξίες και την έμπνευση παρά στην ιεραρχία και τη χειραγώγηση.
Είναι σημαντικό οι εταιρείες να αναγνωρίσουν ότι αυτή η γενιά χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, βασισμένη στην ισότητα και την εξέλιξη. «Οι νέοι χρειάζονται καθοδήγηση και υποστήριξη για να ξεπεράσουν την αναβλητικότητα και την απόρριψη, να κτίσουν το προφίλ τους με ουσιαστικές δεξιότητες και να μάθουν πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά.», όπως μας είπε η Στέλλα.
Οι νέοι αυτοί, συχνά προσδοκούν άμεση απόλαυση και ικανοποίηση λόγω της ταχύτητας και ευκολίας που προσφέρει η τεχνολογία, δήλωσε ο Κωνσταντίνος. Ωστόσο, αυτό έχει οδηγήσει σε μια “κοινωνικοποιημένη αποκοινωνικοποίηση”, όπου αποφεύγονται οι δύσκολες συζητήσεις και το “ghosting” γίνεται συχνό φαινόμενο τόσο στις εργασιακές όσο και στις προσωπικές σχέσεις. Συνέχισε λέγοντας: «η γενιά Z είναι προβληματική όσο προβληματικός είναι ο τρόπος που τη διαχειριζόμαστε και σχετιζόμαστε μαζί της.»
Το θέμα της σημαντικότητας της προσωπικής ανάπτυξης των ελεύθερων επαγγελματιών και πιο συγκεκριμένα των ασφαλιστικών συμβούλων ακολούθησε στη συνέχεια του Podcast. Η Στέλλα μας είπε με έμφαση: «Αν θέλεις να εξελιχθείς επαγγελματικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εξελιχθείς προσωπικά». Αντιμετώπιση των εσωτερικών πεποιθήσεων, αντικατάσταση αρνητικών πεποιθήσεων με ενδυναμωτικές, και η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία και η διαπραγμάτευση, είναι κρίσιμες για την επίτευξη στόχων, όπως τόνισε.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Κωνσταντίνος είπε: «Το να είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να είναι ευλογία ή κατάρα, ανάλογα με την ικανότητά του να αυτοπαρακινείται και να χαράζει το δικό του μονοπάτι.»
Η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στον φόβο που συχνά μας αποτρέπει από το να αναλάβουμε δράση και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Τονίστηκε πως δεν υπάρχει επιλογή χωρίς ρίσκο, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Η αποδοχή και διαχείριση του φόβου είναι απαραίτητη, καθώς δεν μπορούμε να περιμένουμε να φύγει μόνος του.
Ο φόβος για το άγνωστο είναι φυσικός, αλλά πρέπει να τον κατακτήσουμε με θάρρος και τόλμη, μας λέει ο Κωνσταντίνος, γιατί αν περιμένουμε να εξαφανιστεί, θα περιμένουμε για πάντα. Η προσπάθεια για κάτι που μας ενδιαφέρει και μας κεντρίζει το ενδιαφέρον πρέπει να γίνεται, γιατί η απραξία θα μας οδηγήσει στη λύπη και τη μετάνοια.
Είναι κορυφαία η σημασία του να ζούμε μια ζωή που έχουμε επιλέξει εμείς και όχι μια ζωή που έχει επιλεγεί για εμάς από άλλους, γιατί αυτό είναι το κλειδί για την πραγματική ικανοποίηση!
Ο Παναγιώτης Σοφοκλέους στη συνέχεια ζήτησε από τους καλεσμένους του να εξηγήσουν τη διαφορά μεταξύ ενός coach και ενός mentor. Η Στέλλα επεσήμανε ότι οι δύο ρόλοι εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Ένας coach, όπως ανέφερε, είναι κάποιος που χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνικές, όπως η μαιευτική, ισχυρές ερωτήσεις και διάφορα εργαλεία για να βοηθήσει το άτομο να αναδείξει το πλήρες δυναμικό του. Ο coach δεν καθοδηγεί άμεσα ούτε λέει στο άτομο τι να κάνει. Αντίθετα, μέσω ερωτήσεων και εργαλείων, βοηθά το άτομο να παρατηρήσει τον εαυτό του, να αναπτύξει αξίες και να ανταποκριθεί διαφορετικά στις προκλήσεις.
Από την άλλη πλευρά, ένας μέντορας έχει έναν διαφορετικό ρόλο. Συνήθως διαθέτει βαθιά γνώση και μεγάλη εμπειρία στον τομέα του, και χρησιμοποιεί αυτή την εμπειρία για να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει το άτομο. Ο μέντορας δείχνει τρόπους σκέψης “out of the box” και προτείνει εναλλακτικές που ταιριάζουν στην προσωπικότητα του ατόμου.
«Πολλές φορές η βελτίωση περνά μέσα από μαύρους κύκλους» ανέφερε ο Κωνσταντίνος και έκλεισε λέγοντας ότι «Δεν μπορείς να ζεις μια ζωή με το πλάνο που δημιούργησες στα 20 σου. Ας κάνουμε ο καθένας ό,τι μπορεί με αυτές τις γνώσεις που έχει, με αυτά τα ερεθίσματα που έχει, για να ζει μια ζωή που έχει επιλέξει και όχι τη ζωή που έχει επιλέξει κάποιος άλλος για αυτόν.»
Η συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Κίντζιο και τη Στέλλα Ζουλινάκη ήταν μια ζωντανή και εμπνευσμένη ανασκόπηση των προκλήσεων και των ευκαιριών της σύγχρονης πραγματικότητας.
Δείτε ολόκληρο το Podcast εδώ: