1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Διαβούλευση EIOPA για Μακροπροληπτική Ανάλυση και Αναθεώρηση Solvency II

Διαβούλευση EIOPA για Μακροπροληπτική Ανάλυση και Αναθεώρηση Solvency II

Διαβούλευση EIOPA για Μακροπροληπτική Ανάλυση και Αναθεώρηση Solvency II
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) άνοιξε διαβούλευση σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων οι εθνικές εποπτικές αρχές μπορούν να ζητήσουν από ασφαλιστικές εταιρείες και ομίλους (επανα)ασφάλισης να πραγματοποιήσουν μακροπροληπτική ανάλυση στην ίδια τους την εκτίμηση κινδύνου και φερεγγυότητας (ORSA) και στην εφαρμογή της Prudent Person Principle (PPP).

Το έγγραφο διαβούλευσης προτείνει τόσο ποσοτικά όσο και κριτήρια που βασίζονται στον κίνδυνο, ώστε να καθοριστεί ποιες εταιρείες και όμιλοι θα πρέπει να εξετάσουν τα μακροπροληπτικά στοιχεία στις δικές τους εκτιμήσεις κινδύνου (ORSA) και στον τρόπο εφαρμογής της PPP.

Το ποσοτικό κριτήριο ορίζει ένα όριο στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση εταιρειών με υποχρέωση αναφοράς για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Επιπλέον, προτείνονται ποιοτικά κριτήρια για να υπάρχει ευελιξία στην κρίση των εποπτικών αρχών και να ενσωματώνονται οι κίνδυνοι στη διαδικασία επιλογής. Τα κριτήρια αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τις εθνικές εποπτικές αρχές για να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν (επανα)ασφαλιστές από τον κατάλογο αυτών που πρέπει να διενεργούν μακροπροληπτικές αναλύσεις.

Ο συνδυασμός αυτών των ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων θα επιτρέψει την αναλογική εφαρμογή των Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τις εταιρείες με περιττές απαιτήσεις.

Η EIOPA καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις απόψεις τους στο έγγραφο διαβούλευσης, απαντώντας στις ερωτήσεις μέσω διαδικτυακών ερευνών μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2025. Όλες οι απαντήσεις θα δημοσιευτούν στον ιστότοπο της EIOPA, εκτός εάν ζητηθεί διαφορετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές εκφράζουν ανησυχίες για τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του DORA

Η Solvency II είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ασφάλεια και τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών στην ΕΕ. Στόχος της είναι η προστασία των ασφαλισμένων και η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού τομέα μέσω ισχυρών κανονισμών και αποτελεσματικής εποπτείας.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια αναθεώρηση του Solvency II, για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του τομέα σε μελλοντικές κρίσεις, να ενισχύσει περαιτέρω την προστασία των ασφαλισμένων και να απλοποιήσει τους κανόνες όπου είναι απαραίτητο. Μετά την πολιτική συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η EIOPA παρέχει πλέον τις τεχνικές της συμβουλές.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η EIOPA ξεκίνησε ήδη αρκετές διαβουλεύσεις σχετικά με την αναθεώρηση του Solvency II.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.