1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Είναι η κλιματική αλλαγή δίκοπο μαχαίρι για τις ασφαλιστικές εταιρείες;

Είναι η κλιματική αλλαγή δίκοπο μαχαίρι για τις ασφαλιστικές εταιρείες;

Είναι η κλιματική αλλαγή δίκοπο μαχαίρι για τις ασφαλιστικές εταιρείες;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Η κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες έχει ανατρέψει τις ισορροπίες και τις σταθερές στο χώρο της ασφάλισης. Η επέλαση των ακραίων φαινομένων και η διαρκής αύξηση των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα θέτει σε πρώτο πλάνο την αξία της ασφάλισης, με την ασφαλιστική βιομηχανία να καλείται να διαχειριστεί το οικονομικό βάρος των καταστροφών. Πού, ωστόσο, τοποθετούνται τα όρια της ασφαλιστικής βιομηχανίας;

Οι απώλειες διαρκώς πολλαπλασιάζονται, με τις εταιρείες να περιορίζουν όλο και περισσότερο το εύρος των καλύψεών τους ή σε αρκετές περιπτώσεις να ασφαλίζουν επιλεκτικά και με αυστηρά κριτήρια, ιδίως στον κλάδο περιουσίας, προκειμένου να προστατευθούν από τις τραγικές απώλειες που θα σήμαινε μια νέα καταστροφή.

Ο παγκόσμιος ασφαλιστικός μεσίτης Howden δημοσίευσε μια νέα έκθεση που αποκαλύπτει τις μεγάλες απώλειες που έχει αντιμετωπίσει ο κλάδος τη τελευταία δεκαετία από έντονα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Στη νέα έκθεσή του με τίτλο «Κλίμα σε κίνδυνο», ο όμιλος Howden αναλύει τη δραματική αύξηση στη συχνότητα αλλά και το μέγεθος των απωλειών της βιομηχανίας που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες τα τελευταία 50 χρόνια.

Από το 2017, η ασφαλιστική αγορά έχει καταβάλει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, με τη συχνότητα των καιρικών καταστροφών να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Επανεξέταση των λύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Μάλιστα, οι πυρκαγιές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τις παγκόσμιες ασφαλισμένες απώλειες από πυρκαγιές να αυξάνονται ανησυχητικά, φτάνοντας έως και το 500% μεταξύ 2010-2019.

«Ο ρυθμός της αλλαγής σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αρχίζει να κινεί την (αντα)ασφαλιστική αγορά. Η σημαντική αλλαγή στην εμπειρία ζημιών αναγκάζει τους ασφαλιστές και τους αντασφαλιστές να επανεκτιμήσουν τις απόψεις τους για τον κίνδυνο», αναφέρει η έκθεση. «Η έρευνα του Howden υποδεικνύει ότι όσοι περιμένουν να επιστρέψουν στα επίπεδα ζημιών των προηγούμενων ετών είναι πιθανό να απογοητευτούν: το παρελθόν δεν είναι πλέον οδηγός για το μέλλον για ευαίσθητους στο κλίμα κινδύνους».

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων και των υψηλότερων ασφαλισμένων ζημιών από καταστροφές, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για ασφάλιση. Ωστόσο, η προσβασιμότητα είναι ένα διαρκές πρόβλημα για πολλούς. Οι αναδυόμενες αγορές με χαμηλότερα ποσοστά διείσδυσης των ασφαλίσεων και υψηλότερο κίνδυνο μείωσης του ΑΕΠ βρίσκονται στην κορυφή των κλιματικών συνεπειών.

Ο David Howden, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Howden, τόνισε τη σημασία της ανοικοδόμησης μοντέλων ασφάλισης με σκοπό μια πιο στοχευμένη απάντηση στην κλιματική αλλαγή που απειλεί τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα μοντέλο που προστατεύει μόνο αυτούς που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η εποχή των τυφώνων του 2024 έσπασε πολλά ρεκόρ

«Οι παραδοσιακές μέθοδοι χρηματοδότησης ανακούφισης από καταστροφές δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση και τα υπάρχοντα προϊόντα μεταφοράς κινδύνου δεν μπορούν να καλύψουν το χάσμα προστασίας», δήλωσε ο Charlie Langdale, επικεφαλής του τμήματος κλιματικών κινδύνων και ανθεκτικότητας του ομίλου Howden. «Το μέγεθος του ζητήματος απαιτεί κάτι πολύ πιο ευφάνταστο και καινοτόμο, κάτι που επαναφέρει τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτείται η βοήθεια σε περίπτωση καταστροφών, με την ασφάλιση στον πυρήνα της.»

Το ζήτημα που προκύπτει μοιραία από την όλη συζήτηση είναι ένα. Θα αντέξει η ασφαλιστική βιομηχανία τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των φυσικών καταστροφών ή θα λυγίσει από το βάρος των ζημιών; Ως γνωστόν, οι ασφαλιστικές εταιρείες, αναπτύσσοντας διαρκώς πολιτικές αντιμετώπισης κρίσεων, είναι σε θέση να διαχειριστούν τις οικονομικές απώλειες και τους κινδύνους που φέρει η κλιματική αλλαγή. Το ζήτημα έγκειται στο εάν οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου και έχουν εξίσου προνοήσει για την κάλυψη των επικείμενων καταστροφών. Πρόκειται συνεπώς για το ζήτημα της αλληλεπίδρασης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των ασφαλιστικών εταιρειών κάτω από το νέο πλαίσιο των αναγκών που διαμορφώνει η επιτακτική ανάγκη πρόβλεψης και πρόληψης του κινδύνου.

Πηγή: insuranceforum.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.