1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. EIOPA: Εύκολη μετακίνηση ασφαλιστικών επιχειρήσεων εντός ΕΕ

EIOPA: Εύκολη μετακίνηση ασφαλιστικών επιχειρήσεων εντός ΕΕ

EIOPA: Εύκολη μετακίνηση ασφαλιστικών επιχειρήσεων εντός ΕΕ
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) αποφάσισε να συμπληρώσει την απόφαση της από 10 Ιουνίου 2021 σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ εποπτικών αρχών, προσθέτοντας ένα νέο παράρτημα αφιερωμένο στη συνεργασία για την εποπτεία, όταν μια (αντ)ασφαλιστική επιχείρηση μετακινείται εντός της ΕΕ. Το παράρτημα αυτό στοχεύει να διευκολύνει μια αποτελεσματική μετάβαση όταν οι επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους εντός της Ενιαίας Αγοράς (δηλαδή διασυνοριακή μετατροπή), εφαρμόζοντας τις διατάξεις της λεγόμενης «Οδηγίας για την Κινητικότητα» (Οδηγία (ΕΕ) 2019/2121).

Αυτή η συμπλήρωση δίνει έμφαση στην ενεργή και έγκαιρη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών των χωρών αναχώρησης και προορισμού. Αυτή η προδραστική προσέγγιση διασφαλίζει ότι η μετακινούμενη οντότητα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της χωρίς διακοπή και υπό συνεχή, συνεπή και αξιόπιστη εποπτεία. Προωθεί τη δομημένη μεταφορά εποπτικών πληροφοριών και γνώσης σχετικά με την μετακινούμενη (αντ)ασφαλιστική επιχείρηση και στοχεύει να προστατεύσει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των δικαιούχων καθ’ όλη τη διάρκεια και μετά τη μετάβαση.

Η EIOPA μπορεί να παρέχει τεχνική βοήθεια και εξειδίκευση στις εποπτικές αρχές κατά τη διάρκεια της μετάβασης, ιδιαίτερα σε πολύπλοκες περιπτώσεις ή όπου απαιτείται συγκεκριμένη καθοδήγηση. Η λεγόμενη «Οδηγία για την Κινητικότητα» της ΕΕ ενισχύει το δικαίωμα των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης να μετατρέπονται, να συγχωνεύονται ή να διαιρούνται διασυνοριακά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στην προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, πιστωτών και μετόχων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέα σύνθεση στις ομάδες των συμβουλευτικών οργάνων της EIOPA

Οι διατάξεις της «Οδηγίας για την Κινητικότητα» εφαρμόζονται επίσης στις διασυνοριακές μετατροπές των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων. Για να εξασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή της στον ασφαλιστικό τομέα και η ομαλή μετάβαση των εποπτικών καθηκόντων σε περίπτωση διασυνοριακών μετατροπών, η EIOPA συμφώνησε στα εποπτικά σχέδια σύγκλισής της για το 2023 και το 2024 να αναπτύξει ένα εποπτικό εργαλείο που να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών στις χώρες αναχώρησης και προορισμού.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!