1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. EIOPA: Ζητά feedback για τα μέτρα διαχείρισης της ρευστότητας των επαγγελματικών...

EIOPA: Ζητά feedback για τα μέτρα διαχείρισης της ρευστότητας των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων

EIOPA: Ζητά feedback για τα μέτρα διαχείρισης της ρευστότητας των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (IORPs) που κατέχουν παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους ρευστότητας. Σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα IORPs κάνουν εκτεταμένη χρήση παραγώγων για τη μείωση των κινδύνων από επιτόκια και συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Ωστόσο, αυτές οι στρατηγικές αντιστάθμισης (hedging) μπορούν να τα καθιστούν ευάλωτα σε απότομες μεταβολές των επιτοκίων ή των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προκαλώντας ενδεχόμενα αιτήματα για κάλυψη περιθωρίων (margin calls) που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτές οι ευπάθειες αναδεικνύουν την ανάγκη για πλήρη αξιολόγηση της έκθεσης των IORPs σε κινδύνους ρευστότητας – συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων για περιθώρια και εγγυήσεις, των πρώιμων αποσύρσεων και των εξερχόμενων μεταβιβάσεων – καθώς και της ικανότητάς τους να διαχειρίζονται αυτούς τους κινδύνους. Το παρόν έγγραφο διαβούλευσης παρουσιάζει το σχέδιο Γνώμης της EIOPA σχετικά με την εποπτεία της διαχείρισης κινδύνων ρευστότητας των IORPs. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της σύγκλισης στην εποπτεία για την προστασία των μελών των ταμείων συντάξεων και των δικαιούχων, καθώς και για την ενδυνάμωση της σταθερότητας των IORPs και του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το σχέδιο Γνώμης προωθεί μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο, προσανατολισμένη στο μέλλον και ανάλογη με τους κινδύνους, και προσδοκά από τους επόπτες τα εξής:

  • να παρακολουθούν και να αξιολογούν την έκθεση των IORPs σε κινδύνους ρευστότητας,
  • όταν διαπιστώνεται ότι τα IORPs έχουν ουσιαστικούς κινδύνους ρευστότητας, να αξιολογούν την ικανότητά τους να τους διαχειριστούν, και
  • να διασφαλίζουν ότι τα IORPs με ουσιαστικούς κινδύνους ρευστότητας τηρούν βασικές αρχές σχετικά με τη διαχείριση αυτής της έκθεσης, όπως είναι οι δοκιμές αντοχής των ταμειακών ροών, η κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και η δημιουργία ενός αποθέματος ρευστών στοιχείων ενεργητικού για την κάλυψη ελλειμμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι εποπτικές αρχές προειδοποιούν για τους κινδύνους από οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα

Η EIOPA προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το Έγγραφο Διαβούλευσης και το σχέδιο Γνώμης απαντώντας στις ερωτήσεις μέσω της διαδικτυακής έρευνας το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου 2024. Η EIOPA αναμένεται να προχωρήσει σε δημοσίευση κατά τη διάρκεια του 2025, συνοδευόμενη από μια δήλωση ανατροφοδότησης για τις απαντήσεις των ενδιαφερομένων. Όλες οι απαντήσεις θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της EIOPA.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.