1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνία
  6. »
  7. Εκστρατεία ελέγχου κτηρίων υπό το φόβο των σεισμών

Εκστρατεία ελέγχου κτηρίων υπό το φόβο των σεισμών

Εκστρατεία ελέγχου κτηρίων υπό το φόβο των σεισμών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το γεγονός ότι πέραν των 200.000 οικοδομών που κατεγράφησαν στην τελευταία απογραφή έχουν κτιστεί πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε αντισεισμικού κώδικα εκπέμπει από μόνο του σήμα κινδύνου σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού, έστω και μικρότερου μεγέθους από το σεισμό της Τουρκίας.

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ) συναισθανόμενο τους κινδύνους, ένεκα της απουσίας συντήρησης πολλών οικοδομών, αλλά και του γεγονότος ότι δεν διενεργείται συστηματικός έλεγχος ως προς τη στατική επάρκεια τους, θέτει τις αρμόδιες υπηρεσίες προ των ευθυνών τους, και σε πρώτη φάση επικεντρώνεται στα κτήρια δημόσιας χρήσης. 

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής με τον οποίον επικοινώνησε ο «Φ», ανέφερε, πως αποστέλλεται επιστολή στο Τμήμα Δημοσίων Έργων δια της οποίας ζητείται ενημέρωση ως προς τη στατική κατάσταση των κτηρίων δημοσίας χρήσης και το πλάνο νέου ελέγχου και δομοστατικής αναβάθμισης τους. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα κτήρια του δημοσίου αλλά στα κτήρια δημόσιας χρήσης, δηλαδή σε όσα κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, μπαινοβγαίνουν πολίτες για να διεκπεραιώσουν εργασίες, να εργαστούν, να ψυχαγωγηθούν, να ψωνίσουν, να τύχουν ιατρικής περίθαλψης, να συναναστραφούν κ.λπ., είπε ο κ. Κωνσταντής.

Έλεγχος πρέπει, κατά τον πρόεδρο του ΕΤΕΚ, να διενεργηθεί και στους αθλητικούς χώρους, στις εκκλησίες και γενικά όπου συγκεντρώνεται σχετικά μεγάλος αριθμός ατόμων. Όσον αφορά τα σχολεία, ανέφερε ότι διενεργήθηκε έλεγχος, ο οποίος ωστόσο, πρέπει να επαναλαμβάνεται ώστε να διασφαλίζεται ότι η πάροδος του χρόνου από τον προηγούμενο έλεγχο δεν επέφερε αρνητικές διαφοροποιήσεις στην αντοχή των κτηρίων. 

Ο κ. Κωνσταντής είπε, πως αναγνωρίζει τον φόρτο εργασίας των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των κτηρίων δημόσιας χρήσης, γι’ αυτό το Επιμελητήριο είναι έτοιμο να συνδράμει στον έλεγχο. “Δεν ισχυρίζομαι ότι θα εκδηλωθεί σεισμός ανάλογος με αυτόν την Τουρκίας ούτε και πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο αλλά επιβάλλεται να ελέγξουμε και να ενισχύσουμε τα κτήρια ώστε όταν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός να περιοριστούν οι απώλειες, είτε αυτές είναι ανθρώπινες είτε κτηριακές, στο ελάχιστο δυνατόν”, είπε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ. Με αφορμή και πρόσφατο δημοσίευμα του «Φ» για τον έλεγχο που διεξήχθη στα δημόσια σχολεία και την στατική αναβάθμισή τους, ο κ. Κωνσταντής ανέφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει και με τα ιδιωτικά σχολεία. Σε αυτά φοιτούν μαθητές και δεν πρέπει να τα διαχωρίζουμε σε δημόσια και ιδιωτικά όταν εγείρονται θέματα ασφάλειας, είπε.

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ ανέφερε ότι το Επιμελητήριο θα επικεντρωθεί τις προσεχείς μέρες στην αναγκαιότητα εκπόνησης πλάνου θωράκισης των κτηρίων δημόσιας χρήσης σε περίπτωση σεισμού. Επαναλαμβάνω ότι το Επιμελητήριο μέσω των μελών του μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια που αναλαμβάνουμε, κατέληξε. 

Στο ερώτημα, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τον αριθμό των κτηρίων, την ηλικία τους και το κατά πόσον αυτά κτίστηκαν λαμβάνοντας υπόψιν τους αντισεισμικούς κώδικες, απάντηση θα δοθεί εν μέρει από την καταγραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, ενδεικτική είναι η κατάσταση με βάση την απογραφή των κτηρίων το 2011 με τη διαφορά ότι έκτοτε μεγάλωσαν ηλικιακά κατά 11 χρόνια ενώ στο μεσοδιάστημα κάποιες από τις οικοδομές αυτές κατεδαφίστηκαν και ανηγέρθησαν νέες. Ωστόσο, ένεκα της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε, αλλά και της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των υλικών, οι αριθμοί των νέων κτηρίων δεν αναμένεται να είναι πολύ μεγάλοι. 

Τα κτήρια μας δια μέσου των δεκαετιών

Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (κατά την τελευταία απογραφή) 204.445 οικοδομές (από τις 431.059 που κατεγράφησαν) κτίστηκαν πριν την εφαρμογή του αντισεισμικού κώδικα (1994). 

Στην έκθεση αναφέρεται, πως οι περισσότερες κατοικίες (ποσοστό 50,4%) κτίστηκαν μετά το 1990, ενώ ποσοστό 3% που μεταφράζεται σε 13.097 κατοικίες κτίστηκαν πριν το… 1945, είναι δηλαδή πέραν των 78 ετών. 

Πιο αναλυτικά, κατά χρονολογική περίοδο, παρουσιάζεται η ακόλουθη εικόνα: Την περίοδο 1946-1960 ανηγέρθησαν 20.343 κτήρια. Συνολικά 24.255 κτίστηκαν την περίοδο 1961-1970. Άλλα 61.247 ανηγέρθησαν το διάστημα 1971-1980 και 85.503 την περίοδο 1981-1990. Ο κυπριακός σεισμικός κώδικας εφαρμόστηκε το 1994, οπόταν όσα κτήρια κτίστηκαν προηγουμένως μπορεί να ήταν μεν ανθεκτικά αλλά χωρίς να ληφθεί υπόψιν ο κώδικας. Το 1999 εφαρμόστηκε η υποχρεωτική επίβλεψη στην ανέγερση των κτηρίων. Στο «μεσοδιάστημα 1991-2000 κτίστηκαν 70.094 κτήρια.

Από τις κανονικές κατοικίες, 172.944 ήταν μονοκατοικίες, 59.050 διπλοκατοικίες, 32.893 σπίτια σε συνεχή δόμηση, 156.087 διαμερίσματα σε πολυκατοικίες και κτήρια μεικτής χρήσης και 8.993 βοηθητικά σπίτια. Σημαντική αύξηση (105,8%) σημειώθηκε από το 2001 στα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες.

Πηγή: philenews

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.