Ελάχιστα τα παράπονα για τις ασφαλιστικές στο Γραφείο της Χρηματοοικονομικής Επιτρόπου
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Το Γραφείο της Χρηματοοικονομικής Επιτρόπου έχει διαπιστώσει αύξηση στα παράπονα καταναλωτών, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τράπεζες και επενδυτικές επιχειρήσεις. Τα παράπονα προς ασφαλιστικές εταιρείες παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η τρέχουσα εικόνα δείχνει ότι αυτή η αύξηση των παραπόνων από πολίτες κατά τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτικών επιχειρήσεων προβλέπεται να συνεχιστεί λόγω των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων. Οι επιπτώσεις από την πανδημία, οι γεωπολιτικές κρίσεις και η αύξηση των επιτοκίων επιδεινώνουν την κατάσταση των καταναλωτών, οδηγώντας τους σε συχνότερη υποβολή παραπόνων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και θέτοντας νέους στόχους για το 2025, η επίλυση των χρηματοοικονομικών διαφορών, η εκπαίδευση των καταναλωτών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως, υπό την καθοδήγηση της Χρηματοοικονομικής Επιτρόπου, Βαλεντίνας Γεωργιάδου.
Ο οργανισμός στοχεύει να προωθήσει σημαντικές αλλαγές, που θα ενισχύσουν την προστασία των καταναλωτών, την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα.
Παράπονα των Πολιτών και Ρόλος των Ασφαλιστικών Εταιρειών
Πιο συγκεκριμένα αν και τα παράπονα των καταναλωτών προς τον Φορέα παρουσιάζουν συνολική αυξητική τάση, αξίζει να σημειωθεί ότι τα παράπονα κατά των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν τα λιγότερα σε σύγκριση με άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις. Οι περιπτώσεις που αφορούσαν τις ασφαλιστικές επικεντρώνονταν κυρίως σε ζητήματα όπως η μη πληρωμή απαιτήσεων, η εξαγορά ασφαλιστικών συμβολαίων, η άρνηση ή καθυστέρηση στην εξαργύρωση συμβολαίων και η μονομερής ακύρωση ή αλλαγή όρων συμβολαίου.
Οι στόχοι που έχει θέσει το γραφείο της Χρηματοοικονομικής Επιτρόπου με σκοπό τη δημιουργία ενός διαφανούς και δίκαιου συστήματος που θα προάγει τη συνεργασία μεταξύ των μερών και θα διευκολύνει την επίλυση των διαφορών παρουσιάζονται παρακάτω:
Φιλικός διακανονισμός: Μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση
Στον πυρήνα των δράσεων του Φορέα βρίσκεται η ενίσχυση της διαδικασίας φιλικού διακανονισμού. Η ανάγκη για μια αποτελεσματική επίλυση των διαφορών με φιλικές διαδικασίες, χωρίς την προσφυγή σε δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες, είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Στόχος είναι η συνεργασία με τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις για την καλύτερη αποδοχή των αποφάσεων που εκδίδονται, με απώτερο σκοπό την κατοχύρωσή τους μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που θα καθιστούν τις αποφάσεις δεσμευτικές.
Με αυτή την προσέγγιση, ο θεσμικός ρόλος της Επιτρόπου ενισχύεται σημαντικά, προωθώντας ένα δίκαιο και αξιόπιστο σύστημα που προστατεύει τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα προσφέρει λύσεις με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη ταχύτητα.
Η εκπαίδευση των καταναλωτών στο επίκεντρο
Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά, ειδικά σε χώρες όπως η Κύπρος, όπου η οικονομική κρίση έχει αναδείξει τα κενά στην κατανόηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων. Η Χρηματοοικονομική Επίτροπος έχει βάλει ως δεύτερο βασικό στόχο την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης χρημάτων και την αύξηση της κατανόησης των ρίσκων που συνοδεύουν την αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Μέσα από εκδηλώσεις και συνεργασίες με φορείς όπως η Κυπριακή Επιτροπή Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας, το Γραφείο στοχεύει στη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η ιστορική εμπειρία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2013 λειτουργεί ως υπενθύμιση για την αναγκαιότητα αυτών των δράσεων, με την ελπίδα ότι η καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών θα μειώσει φαινόμενα οικονομικού αναλφαβητισμού.
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Μια αναγκαία εξέλιξη
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο τρίτος πυλώνας του στρατηγικού σχεδίου για το 2025. Οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις στοχεύουν στη βελτίωση της διαδικασίας διαχείρισης παραπόνων, επιτρέποντας στους πολίτες να υποβάλλουν και να παρακολουθούν τα παράπονά τους ηλεκτρονικά. Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η μείωση του χρόνου απόκρισης και η καλύτερη οργάνωση των δεδομένων υποθέσεων είναι βασικές επιδιώξεις.
Η υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογικών εργαλείων θα επιτρέψει την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των καταναλωτών, κάτι που κρίνεται ζωτικής σημασίας σε μια εποχή όπου οι πολίτες απαιτούν περισσότερη διαφάνεια και άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες.
Τέλος, οι δράσεις αυτές δεν προστατεύουν μόνο τους καταναλωτές, αλλά διασφαλίζουν την αξιοπιστία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία που ενισχύει την εμπιστοσύνη και τη δικαιοσύνη στην αγορά.