Ελλάδα: Σκηνοθετημένες κλοπές οχημάτων και πλαστά ασφαλιστήρια, απάτες εκατομμυρίων
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Δισεκατομμύρια κοστίζει η ασφαλιστική απάτη επιβαρύνοντας το κόστος του ασφαλίστρου, το οποίο μετακυλίεται στον ασφαλισμένο. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας, έχουν επηρεάσει την έκθεση της Ασφαλιστικής Επιχείρησης στον κίνδυνο της απάτης. Μεταξύ αυτών, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η δυνατότητα απάτης λόγω ψηφιοποίησης των συναλλαγών.
Το 2019 καταγράφηκαν οι περισσότερες έρευνες για ύποπτες περιπτώσεις στον Κλάδο Αυτοκινήτων (11.929) από το 2011, σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ. Το 2020, οι έρευνες ανήλθαν στις 8.524, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 2019 (-28,5%), λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19.
Αντίστοιχα, οι εξακριβωμένες περιπτώσεις απατηλών απαιτήσεων αποζημίωσης στον Κλάδο Αυτοκινήτων ανήλθαν στις 6.990 το 2019, οι περισσότερες περιπτώσεις που καταγράφηκαν από το 2011. Το 2020, οι εξακριβωμένες περιπτώσεις απατηλών απαιτήσεων μειώθηκαν σε 5.128 (-27%).
Καταγράφεται αύξηση του υπολογιζόμενου δείκτη της αναλογίας των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης επί των αντίστοιχων ερευνών (59% το 2019 και 60% το 2020). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά εξακρίβωσης περιπτώσεων απάτης δεν είχαν ξεπεράσει το 55% στις αντίστοιχες προηγούμενες έρευνες.
Επισημαίνεται ότι ποσοστό 86% – 87% των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης τα δύο τελευταία χρόνια, καταγράφηκε από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις που διέθεταν ειδικό λογισμικό διερεύνησης της ασφαλιστικής απάτης στον κλάδο Αυτοκινήτων.
Εξακριβωμένες απάτες 16 εκατομμυρίων στο αυτοκίνητο
Με βάση την αποτίμηση των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, η οικονομική διάσταση των εξακριβωμένων απατηλών απαιτήσεων ήταν 8,5 εκατ. το 2019 και 7,5 εκατ. το 2020 (-12%).
Επομένως, ο δείκτης της οικονομικής διάστασης ανά εξακριβωμένη περίπτωση απάτης (μέσος όρος) αυξήθηκε: από 1.212 το 2019 σε 1.453 ευρώ το 2020. 2.170 περιπτώσεις το 2019 και 1.175 περιπτώσεις το 2020, καταγράφηκαν ως ανάκληση δήλωσης ή παραίτηση απαιτήσεως από τον τρίτο (παθόντα). Η οικονομική αποτίμηση των περιπτώσεων αυτών ήταν αντίστοιχα 2,5 εκατ. ευρώ το 2019 και 1,7 εκατ. ευρώ το 2020.
Τα είδη της απάτης
Ασύμβατες ζημιές ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος, προϋπάρχουσες ζημιές, ζημιές χωρίς επαφή μεταξύ των εμπλεκομένων οχημάτων, ζημιά σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε από την έναρξη ασφάλισης, είτε μετά την επέκταση κάλυψης (προσθήκη κάλυψης κατά τη διάρκεια της ασφαλιστικής περιόδου), υπερτιμολόγηση ή υπερβολική απαίτηση, φιλική ή συγγενική ή άλλη σχέση (πχ. συνάδελφοι, γείτονες) μεταξύ των εμπλεκομένων, συνεργεία επισκευής ή ανταλλακτικών, επαναλαμβανόμενες ζημιές, ατύχημα που συνέβη σε βραδινές ώρες, ζημιές μεταξύ οχημάτων που ασφαλίζονται από τον ίδιο ασφαλιστικό πράκτορα, ατύχημα που συνέβη σε απομακρυσμένη περιοχή, προσθήκη νέων καλύψεων ή αύξηση ορίων υφιστάμενης κάλυψης κατά τη διάρκεια της ασφάλισης (αφορά σε προαιρετικές καλύψεις), αδυναμία προσκόμισης παραστατικών / αποδεικτικών στοιχείων, παραποιημένα έγγραφα είναι μερικά από τα περιστατικά ασφαλιστικής απάτης που εντοπίστηκαν στο διάστημα 2019-2020.
Πότε διαπράττεται η απάτη
Η απάτη μπορεί να διαπράττεται: ευκαιριακά ή οργανωμένα, στο στάδιο της ανάληψης κινδύνου ή στο στάδιο της καταβολής της αποζημίωσης. Εκδηλώνεται συνήθως με τη μορφή απόκρυψης, παραποίησης στοιχείων, υπερτιμολογηθείσας απαίτησης αποζημίωσης, εικονικής / φανταστικής απαίτησης αποζημίωσης, δόλιας πραγμάτωσης της ασφαλιστικής περίπτωσης.
Ασφαλίσεις Ζωής / Υγείας και Περιουσίας
Στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας επισημάνθηκαν η αντοχή των ψηφιακών συστημάτων ελέγχου και η δυνατότητα εξαπάτησης λόγω ηλεκτρονικής ανταλλαγής παραστατικών. Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, εκτός των ανωτέρω αναφέρθηκαν η δυσκολία των συστημάτων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν μεγάλο όγκο πληροφοριών και η προσπάθεια εκμετάλλευσης διογκωμένων / πλασματικών περιστατικών.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Insurance Europe, οι δόλιες αξιώσεις υπολογίζονται στα 13 δισ. ευρώ