Ένα μεγάλο βήμα για την τεχνολογία, ένα βήμα πίσω για τον άνθρωπο
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Γράφει η Καφαδάρη Δήμητρα,
Στη σήμερον ημέρα όπου η τεχνολογία εξελίσσεται και η εδραίωση της τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεκινήσει μία παγκόσμια επανάσταση, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι κινδυνολογούν, παρουσιάζοντάς τες ως το τέλος του κόσμου και της ανθρωπότητας! Οι ανησυχίες και οι βαρύγδουπες προτάσεις που πλαισιώνουν τεχνολογίες όπως το ChatGPT έχουν κυριαρχήσει στην επικαιρότητα και ο αριθμός των ανθρώπων που τίθενται ενάντια σε αυτές ολοένα και αυξάνεται.
Ξεχνάμε ωστόσο πως τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ήδη προϋπήρχαν του ChatGPT. Πολλοί μάλιστα δεν το έχουν καν καταλάβει ότι τεχνολογίες ΑΙ αποτελούν μεγάλο μέρος όχι μόνο της σύγχρονης πραγματικότητας, αλλά και της καθημερινής ζωής όλων μας. Την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ουσιαστικά, την κρατάμε όλοι στα χέρια μας…
Ας δούμε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις:
- Φωνητικοί Βοηθοί: Εφαρμογές όπως οι φωνητικοί βοηθοί (π.χ. Siri, Alexa, Google Assistant) χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν φυσική γλώσσα, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις, εκτελώντας εντολές και παρέχοντας πληροφορίες
- Συστήματα Μουσικής και Βίντεο: Πλατφόρμες όπως το Netflix, το Spotify και το Amazon χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τις προτιμήσεις των χρηστών και να παρέχουν προσαρμοσμένες συστάσεις για ταινίες, μουσική, προϊόντα κλπ.
- Ανίχνευση Απάτης: Σε ορισμένους τομείς, όπως η χρηματοπιστωτική ασφάλεια και η ηλεκτρονική εμπορία, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση ανωμαλιών και απάτης, επιτρέποντας την ασφαλέστερη πραγμάτωση συναλλαγών
- Αυτόματα Οχήματα: Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται στα αυτόνομα οχήματα για την αναγνώριση σημάτων, την αυτόματη πλοήγηση, το παρκάρισμα όπως επίσης και την αποφυγή ατυχημάτων και την προσαρμογή της οδήγησης στις συνθήκες του δρόμου
- Εικονική Πραγματικότητα (VR) και Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR): Αν και αυτές οι τεχνολογίες δεν θεωρούνται κατ’ ανάγκην AΙ, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενσωματωθεί σε εφαρμογές VR και AR για την επίτευξη συγκεκριμένων λειτουργιών και δυνατοτήτων, για την αναγνώριση και ανάλυση των εικόνων και του περιβάλλοντος, την ανίχνευση κίνησης και αντικειμένων, καθώς και για την αυτόματη παραγωγή και εμφάνιση περιεχομένου.
- Google Maps: Παρομοίως, ενώ αυτή η υπηρεσία δεν θεωρείται AΙ, το Google Maps χρησιμοποιεί σε κάποιον βαθμό τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει την κυκλοφορία, να βρει την ταχύτερη διαδρομή, να αναγνωρίσει εικόνες (για το Street View ή ή την αυτόματη εύρεση τοποθεσιών), να συγκεντρώσει και να αναλύσει δεδομένα, καθώς και για άλλες λειτουργίες.
- Chatbots: Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενσωματώνουν στην ιστοσελίδα τους ψηφιακούς – εικονικούς βοηθούς με σκοπό την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Τα chatbots είναι προγράμματα υπολογιστών που σχεδιάζονται να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους μέσω κειμένου ή φωνής. Χρησιμοποιούν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για να κατανοήσουν τη γλώσσα του χρήστη, να αναγνωρίζουν τις προθέσεις του και να απαντούν με επιθυμητό τρόπο.
Βλέπουμε επομένως πως η είσοδος σύγχρονων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα του ανθρώπου, δεν αποτελεί ένα προσφάτως νεοσύστατο συμβάν αλλά πρόκειται για μία σταδιακή εναρμόνιση του ανθρώπου με την τεχνολογία. Για πολλούς μάλιστα, όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει “κάτω απ’ τη μύτη τους”.
Είναι απολύτως σημαντικό να κατανοήσουμε πως η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι αναγκαστικά μια απειλή για την ανθρωπότητα. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε ως έναν σύμμαχο.
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο, το οποίο όπως κάθε εργαλείο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή κακό ανάλογα με τον τρόπο που το εφαρμόζουμε.
Η AΙ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγικότητα, να επιταχύνει την έρευνα, να βελτιώσει την ακρίβεια των διαγνώσεων στον τομέα της υγείας, να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουμε και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να γίνει επαρκής ρύθμιση της AI για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα ιδιωτικότητας, ασφάλειας, προεραιτικότητας, και της δυνατότητας της AΙ να χρησιμοποιηθεί για λάθος σκοπούς.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως η τεχνολογία αναπτύσσεται και θα εξελίσσεται διαρκώς. Άλλωστε αυτό δεν είναι που διακαώς ανά τα χρόνια κυνηγάμε; Η ζωή και η καθημερινότητα μπορεί να πάει μόνο μπροστά και είναι καθήκον μας να συμβαδίσουμε και εμείς.
Με λίγα λόγια, δεν είναι η τεχνολογία αυτή που θα πρέπει να φοβόμαστε, αλλά οι άνθρωποι που την χρησιμοποιούν για “εγωιστικούς σκοπούς”