1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ενισχύοντας την ασφάλεια: Νέο πλαίσιο συντονισμού για κυβερνοεπιθέσεις στην ΕΕ

Ενισχύοντας την ασφάλεια: Νέο πλαίσιο συντονισμού για κυβερνοεπιθέσεις στην ΕΕ

Ενισχύοντας την ασφάλεια: Νέο πλαίσιο συντονισμού για κυβερνοεπιθέσεις στην ΕΕ
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (EBA, EIOPA και ESMA) θα δημιουργήσουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο συντονισμού συστημικών κυβερνοεπεισοδίων (EU-SCICF) στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA).

Ο στόχος αυτού του πλαισίου είναι να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αρχών και άλλων σχετικών οργάνων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να υπάρχει μια αποτελεσματική αντίδραση σε κυβερνοεπεισόδια που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τους επόμενους μήνες, οι 3 Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές θα ξεκινήσουν την εφαρμογή του πλαισίου με τη δημιουργία:

  • μιας γραμματείας για την υποστήριξη της λειτουργίας του πλαισίου,
  • ενός φόρουμ για τη δοκιμή και την ωρίμανση του πλαισίου,
  • ενός μηχανισμού συντονισμού κρίσεων για τον συντονισμό των ενεργειών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές θα αναφέρουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα νομικά και λειτουργικά εμπόδια που θα συναντήσουν κατά την αρχική εγκατάσταση. Η περαιτέρω ανάπτυξη του πλαισίου θα εξαρτηθεί από τους διαθέσιμους πόρους και τα μέτρα που θα ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) συνέστησε τη δημιουργία αυτού του πλαισίου, καθώς διαπίστωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις στα υπάρχοντα πλαίσια διαχείρισης κρίσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη συντονισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε περίπτωση μεγάλων διασυνοριακών κυβερνοεπεισοδίων.

Τον Ιούλιο του 2023, οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα κράτη μέλη όρισαν ένα κύριο σημείο επαφής για το EU-SCICF, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη του πλαισίου και θα συμμετέχει στη διαδικασία αντιμετώπισης κρίσεων.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!