Έβαν Γαβάς: Η πτώση των επενδυτικών ταμείων σχετίζεται άμεσα με τον πληθωρισμό
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Πολλές απαντήσεις έδωσε η εκπομπή Insurance Talks Live, γύρω από το καυτό πρόβλημα του πληθωρισμού που ταλανίζει καταναλωτές και επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες. Οι φιλοξενούμενοι της εκπομπής σκιαγράφησαν πολλές πτυχές του προβλήματος καταγράφοντας την σημερινή εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς και την επίδραση του πληθωρισμού σε αυτήν.
Ένα από τα καίρια ζητήματα για ολόκληρο τον κλάδο αλλά κυρίως για τον κλάδο ζωής, είναι η πτώση που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες τα Επενδυτικά Ταμεία των Ασφαλιστικών Εταιρειών, τα λεγόμενα Unit Linked Funds. Όπως είδαμε και στα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο ΣΑΕΚ για τον Μήνα Σεπτέμβριο, η συντριπτική πλειοψηφία των ταμείων είχαν αρνητικές αποδόσεις τους τελευταίους 12 μήνες.
Για το ζήτημα αυτό ο Παναγιώτης Σοφοκλέους, συντονιστής της εκπομπής, ζήτησε από τον κ. Έβαν Γαβάς, Α’ Εκτελεστικό Διευθυντή της Universal Life, να σχολιάσει τις χαμηλές αποδόσεις αλλά και να δώσει την συμβουλή του στους καταναλωτές που ανησυχούν.
Ο κ. Γαβάς ξεκίνησε την τοποθέτηση του αναφέροντας ότι φυσικά ο πληθωρισμός προκαλέι μία αβεβαιότητα τόσο στις αποφάσεις των εταιριών αλλά και στις παγκόσμιες αγορές. Οι παγκόσμιες αγορές, είπε, έχουν επηρεαστεί από μία σειρά αρνητικών γεγονότων τα τελευταία 2 χρόνια, όπως πρόσφατα ο πόλεμος στην Ουκρανία και προηγουμένως η πανδημία, γεγονότα που προκάλεσαν αστάθεια.
Αναφορικά με την τωρινή πτώση των αγορών και κατά συνέπεια των επενδυτικών ταμείων, ο κ. Γαβάς εκτίμησε ότι αυτή σχετίζεται άμεσα με τον πληθωρισμό, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν πάρει δραστικά μέτρα αυξάνοντας επιτόκια με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε ύφεση. Η κεντρική τράπεζα της Αμερικής έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο κατά 3% ενώ η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα αν και έχει τηρήσει μία πιο συντηρητική στάση λόγο των διαφορών που υπάρχουν στις οικονομίες μέσα στην Ευρώπη, αναμένετε ότι θα προχωρήσει με νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Θέλοντας να δώσει μία ένδειξη για τις πτώσεις που έχουμε δει ήδη στις αγορές, ο κ. Γαβάς ανάφερε ότι ο S&P 500, που είναι ο δείκτης των μεγάλων εταιρειών στην Αμερική, έχει φέτος πτώση γύρω στο 25% μέχρι σήμερα, και το J.P. Morgan Bond Index, που είναι ένας μεγάλος δείκτης για τα ομόλογα έχει μείωση για τη χρονιά αυτή γύρω στο 16%. Η δυσκολία για τους επενδυτές, συνέχισε, είναι το γεγονός ότι αυτό αποτελεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δηλαδή η ταυτόχρονη πτώση μετοχών και ομολόγων, αφού συνήθως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο, γεγονός που κάνει τη ζωή των επενδυτών πολύ πιο δύσκολη.
Όσον αφορά τις συνέπειες της πτώσης των επενδυτικών ταμείων, ο κ. Γαβάς είπε ότι σίγουρα είναι ξεκάθαρα αρνητικές τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές, αφού και οι εταιρείες επενδύουν τα δικά τους λεφτά, στις ίδιες «κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων» (Asset Classes) που επενδύουν και τα λεφτά των πελατών τους, τα γνωστά Unit Linked Funds. Οπότε, συμπλήρωσε, μία πτώση στα στις επενδύσεις των ιδίων κεφαλαίων μιας εταιρείας μπορεί να επηρεάσει την κερδοφορία της.
Θέλοντας να καθησυχάσει βέβαια τους καταναλωτές, ανέφερε ότι οι αγορές είναι κυκλικές και όπως είδαμε και με την πανδημία είχαμε ανάκαμψη των αγορών μετά από κάποιους μήνες ενώ τόνισε την ανάγκη πάντοτε στον κλάδο ασφάλισης ζωής να έχουμε ένα μακρινό επενδυτικό ορίζοντα πάνω από 20 χρόνια και να αποφεύγουμε να παίρνουμε αποφάσεις και μέτρα πανικού χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει οι εταιρείες να αλλάζουν την κατανομή των περιουσιακών τους στοιχείων όταν αλλάζουν οι συνθήκες.
Τέλος όσον αφορά τους πελάτες, υφιστάμενους και μελλοντικούς, που σκέφτονται να κάνουν ένα συμβόλαιο, η εισήγηση του κ. Γαβάς είναι ότι θα πρέπει οι πελάτες μαζί με τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο να κάνουν ένα ερωτηματολόγια Επενδυτικού Προφίλ, έτσι ώστε ο καθένας να καταλάβει που βρίσκεται και να μπορεί μετά να διαλέξει το σωστό ταμείο που θα επενδύσει τα χρήματα του. Έκλεισε λέγοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος ταμείων με διαφορετικό ρίσκο, από συντηρητικό μέχρι σε πιο επιθετικό και πάντοτε είναι σημαντικό να δει ο καθένας εάν έχει την θέληση να ζήσει μεγάλη αστάθεια στις αγορές.