1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Γιάννα Ταλιώτη: «Στην Κόσμος εξαλείφουμε τη διαφορά στις αμοιβές των φύλων...

Γιάννα Ταλιώτη: «Στην Κόσμος εξαλείφουμε τη διαφορά στις αμοιβές των φύλων που εργάζονται στην ίδια θέση»

Γιάννα Ταλιώτη: «Στην Κόσμος εξαλείφουμε τη διαφορά στις αμοιβές των φύλων που εργάζονται στην ίδια θέση»
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όπως μας λέει και η σημερινή μας φιλοξενούμενη, η θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας αφορά τον εορτασμό των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών παγκοσμίως, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη δράσης και επιτάχυνσης της ισότητας των φύλων όπως και την οικουμενική προώθηση της.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας και της σειράς συνεντεύξεων με γυναίκες από διάφορες βαθμίδες και ρόλους στην ασφαλιστική βιομηχανία, μιλήσαμε με τη Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της Κόσμος Ασφαλιστικής, την κα. Γιάννα Ταλιώτη.

Όπως τονίζει η κα. Ταλιώτη όσον αφορά την παρουσία των γυναικών στον Ασφαλιστικό Κλάδο «Η αύξηση των θέσεων και ευκαιριών για τις γυναίκες στον ασφαλιστικό κλάδο  είναι εμφανής» ενώ αναφορικά με τη χαμηλότερη εκπροσώπηση τους σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις αναφέρει ότι «αυτό εξαρτάται κυρίως από τη στρατηγική και διοικητική πολιτική που εφαρμόζει η κάθε ασφαλιστική και τον τρόπο που αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται βασικούς λόγους που επηρεάζουν αυτή την πολιτική».

Αναφορικά με τη στρατηγική και τη φιλοσοφία της δικής της εταιρείας, της Κόσμος Ασφαλιστικής, υπογραμμίζει ότι «Η εταιρική φιλοσοφία της Κόσμος Ασφαλιστική στο ζήτημα αυτό διέπεται από τις αρχές εφαρμογής προώθησης πολιτικών και πρακτικών που προάγουν την ισότητα των φύλων διευκολύνοντας έτσι τον συνδυασμό μεταξύ οικογενειακής, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής» ενώ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία παρέχει δίκαιη αμοιβή –  εξαλείφοντας τη διαφορά στις αμοιβές των φύλων  –  που εργάζονται στην ίδια θέση.

Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρη τη συνέντευξη.

47 χρόνια μετά τη θέσπιση της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, πως αξιολογείτε την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τις διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ιδιαίτερα στο εργασιακό περιβάλλον;

Αρχικά είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ιστορικά η θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας αφορά τον εορτασμό των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών παγκοσμίως, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη δράσης και επιτάχυνσης της ισότητας των φύλων όπως και την οικουμενική προώθηση της.

Δεν στοχεύω να μηδενίσω την όποια προσπάθεια γίνεται σήμερα για την εξάλειψη αυτής της ανισότητας όμως θεωρώ πως αυτή η ημέρα θα πρέπει να εορτάζεται, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε, ότι ο αγώνας διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών δεν σταματά ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Στο νέο επεισόδιο Insurance Talks μαθαίνουμε τα πάντα για τη δουλειά του Underwriter

Στο εργασιακό περιβάλλον παρουσιάζεται μία αύξηση της παρουσίας της γυναίκας στις ανώτερες θέσεις – σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες όπου οι ευκαιρίες ήταν λιγοστές – αποδεικνύοντας έτσι ότι η καταλληλότητα και η ανάπτυξη νέων ικανοτήτων δεν είναι θέμα φύλου.

Σύμφωνα με έρευνα, ο Ασφαλιστικός Κλάδος στη χώρα μας απασχολεί περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες, παρόλα αυτά βλέπουμε πολύ λιγότερες γυναίκες σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις. Ποιοι πιστεύετε είναι οι λόγοι και πως μπορεί αυτό να αλλάξει;

Η αύξηση των θέσεων και ευκαιριών για τις γυναίκες στον ασφαλιστικό κλάδο  είναι εμφανής. Θα συμφωνήσω όμως ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ανώτερες θέσεις. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τη στρατηγική και διοικητική πολιτική που εφαρμόζει η κάθε ασφαλιστική και τον τρόπο που αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται βασικούς λόγους που επηρεάζουν αυτή την πολιτική.

Η πατριαρχική αντίληψη ότι η γυναίκα δεν διαθέτει ηγετικές ικανότητες, η υπερτερότητα του ανδρικού φύλου, οι έμφυλες διακρίσεις στις ευκαιρίες προαγωγής, η δυσκολία εξισορρόπησης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 

Για  να αλλάξει αυτό, από τη μία θα πρέπει η κάθε ασφαλιστική εταιρεία να συμπεριλάβει στην εταιρική της κουλτούρα την προαγωγή της εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, να ενισχύσει την εργασιακή ισορροπία και να υιοθετήσει μία ισότιμη αξιολόγηση του  προσωπικού της. Από την άλλη η κάθε γυναίκα ωφείλει να εμπιστευτεί τον εαυτό της και να επιμένει στους στόχους και φιλοδοξίες που έχει θέσει, αντιμετωπίζοντας και ξεπερνώντας τις  όποιες δυσκολίες.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε εσείς στην καριέρα σας και πώς τις ξεπεράσατε;

Οι προκλήσεις στην επαγγελματική μου πορεία ήταν πολλές και δεν είχε πάντα να κάνει μόνο με θέματα έμφυλων διακρίσεων αλλά και ηλικιακών. Όμως, παραμένοντας επικεντρωμένη στον στόχο μου, επενδύοντας καθημερινά στη συνεχή προσωπική μου εκπαίδευση και ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τεχνικές ενεργητικής ακρόασης, ενσυναίσθησης, επιμονής και υπομονής ξεπέρασα και ξεπερνώ κάθε δυσκολία και προχωρώ. Κάθε δυσκολία για μένα είναι μία καινούρια πρόκληση και ευκαιρία ανέλιξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του σύγχρονου underwritter

Πως αντιμετωπίζει η δική σας εταιρεία την ισότητα των φύλων και την πολυμορφία στον εργασιακό χώρο;

Σύμφωνα με έρευνες η ισότητα των δύο φίλων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας σε επίπεδο ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η εταιρική φιλοσοφία της Κόσμος Ασφαλιστική στο ζήτημα αυτό διέπεται από τις αρχές εφαρμογής προώθησης πολιτικών και πρακτικών που προάγουν την ισότητα των φύλων διευκολύνοντας έτσι τον συνδυασμό μεταξύ οικογενειακής, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Παρέχει δίκαιη αμοιβή –  εξαλείφοντας τη διαφορά στις αμοιβές των φύλων  –  που εργάζονται στην ίδια θέση, εφαρμόζει την ισομερή κατανομή των διευθυντικών θέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ποια η συμβουλή σας σε γυναίκες με φιλοδοξίες και όνειρα για επαγγελματική ανέλιξη;

Να ονειρεύονται και να διεκδικούν. Να επιμένουν και να διεκδικούν. Να αφοσιώνονται στους στόχους τους και να διεκδικούν.  Και το σημαντικότερο όλων: Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.  Η εκπαίδευση επιτρέπει την πρόσβαση στη γνώση, στις δεξιότητες και στις ικανότητες που με τη σειρά τους μας ενισχύουν δίνοντάς μας την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην αγορά εργασίας και να αυξάνουμε τη συμμετοχή μας σε ηγετικές θέσεις στην κοινωνία, καθώς και τη συμμετοχή μας στη λήψη πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων παίρνοντας πιο ενημερωμένες και χωρίς αποκλεισμούς αποφάσεις.

Επιπρόσθετα, ενισχύουμε τον εαυτό μας  και διατηρούμε την προσωπική μας αξία, αγαπώντας το σώμα μας, αξιοποιώντας πάντα ευκαιρίες και δεχόμενες νέες προκλήσεις. Δεν φοβόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια, έχουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας και δεν σταματάμε ποτέ να φροντίζουμε και να ακούμε τον εαυτό μας.  

Τι πρέπει να εφαρμόσει η κοινωνία για την προώθηση της ισότητας των φύλων; 

Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι ένα εγκάρσιο ζήτημα ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας υγιούς κοινωνίας, την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους. Η ισότητα των φύλων σημαίνει ότι όλοι είναι ίσοι και ότι οι ανάγκες, οι στόχοι και οι συμπεριφορές τους θεωρούνται ισότιμες. Μπορεί οι άνδρες και οι γυναίκες να έχουν βιολογικές διαφορές, αλλά όλοι τους πρέπει να είναι ελεύθεροι να δημιουργούν, να κάνουν τις επιλογές τους και να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην εργασία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Στο νέο επεισόδιο Insurance Talks μαθαίνουμε τα πάντα για τη δουλειά του Underwriter

Τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώθηκε κάποια πρόοδος στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία, βασική εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Είναι θύματα βίας και διακρίσεων και υποεκπροσωπούνται στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η κοινωνία θα πρέπει να αγωνίζεται μέχρι την επίτευξη της πλήρους και ουσιαστικής ισότητας.

Ποια επιτυχημένη γυναίκα θαυμάζετε;

Τερέζα Μαλκίελ, αμερικανίδα ακτιβίστρια γεννημένη στη Ρωσία. Η πρώτη γυναίκα εργάτρια που διεκδίκησε  θέση στη διοίκηση, συνέβαλε σημαντικά στην αναμόρφωση των εργατικών νόμων της Νέας Υόρκης, προώθησε την εκπαίδευση ενηλίκων για εργαζόμενες γυναίκες και το σημαντικότερο, καθιέρωσε μία ετήσια Ημέρα της Γυναίκας που θα αποτελούσε τον πρόδρομο της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. 

Ποια είναι η Γιάννα Ταλιώτη;

Η Γιάννα Ταλιώτη γεννήθηκε στην Λευκωσία.

Κατέχει τη θέση  Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κόσμος Ασφαλιστική.

Πτυχιούχος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετεκπαίδευση στην ειδικότητα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Θεωρεί τη δια βίου εκπαίδευση φιλοσοφία ζωής και την καλλιέργεια δεξιοτήτων παντός είδους, μονόδρομο.

Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός για άτομα με Ειδικές Ικανότητες και παιδιά προσχολικής ηλικίας και ως Υπεύθυνη Διαχείρισης Παραπόνων σε εταιρίες λιανικού εμπορίου. 

Εργάστηκε στην HRm Consultants ως Λειτουργός και Σύμβουλος Επιλογής και Πρόσληψης Προσωπικού, θέση στην οποία στη συνέχεια προάχθηκε σε Προϊστάμενη.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών.

Εργάστηκε εθελοντικά στον Σύνδεσμο για την Πρόληψη & Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) και στον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) για την προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Εργάστηκε ως νομική βοηθός  και εξειδικεύθηκε σε νομικά ζητήματα στο δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm.

Το 2017 εντάχθηκε στο διοικητικό προσωπικό της γενικής διεύθυνσης της Κόσμος Ασφαλιστική και εν συνεχεία προάχθηκε στη θέση της Διευθύντριας Προσωπικού.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.