Γιώργος Βενιζέλος: Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος πρέπει να είναι αφοσιωμένος στο επάγγελμα για να πετύχει
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Μέσα από αυτή τη σειρά συνεντεύξεων, σκοπός μας είναι η ανάδειξη του επαγγέλματος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή και η προβολή επαγγελματιών, τόσο νεαρών στο επάγγελμα αλλά και με μεγαλύτερη εμπειρία. Μέσα από τις συνεντεύξεις αυτές επιδιώκουμε να ακούσουμε την άποψη και τις εμπειρίες των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
Αρχή θα κάνουμε σήμερα με έναν νεαρό Ασφαλιστικό Σύμβουλο, τον Γιώργο Βενιζέλο. Ο Γιώργος ασκεί το λειτούργημα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή τα τελευταία 4 χρόνια, και όπως μας λέει και ο ίδιος η ελευθερία του επαγγέλματος και ότι στο επίκεντρο του είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων είναι αυτά που τον κέρδισαν και τον έκαναν να επιλέξει και να εξασκεί με πάθος το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Θα μιλήσουμε για τις δικές του εμπειρίες στα πρώτα του βήματα, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος ενώ συζητάμε ακόμα τόσο για την τεχνολογία και την επίδραση της στο επάγγελμα αλλά και το μεγάλο θέμα της ασφαλιστικής συνείδησης.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που αρχικά επέλεξες το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου;
Οι λόγοι που με έκαναν να επιλέξω το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου ήταν σίγουρα αρκετοί. Γενικότερα η ιδιοσυγκρασία μου σαν άνθρωπος η οποία ενισχύθηκε και μέσα από διάφορα βιβλία που διάβαζα, με έκαναν να αποφασίσω ότι δεν θα ήθελα να «συμβιβαστώ» και να δουλεύω απλά για έναν εργοδότη, με ένα συγκεκριμένο και σταθερό ωράριο. Ένιωθα πάντα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι δικό μου, το οποίο θα μου έδινε την ευκαιρία να εξελιχθώ σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας.
Έτσι όταν ήρθα στην πρώτη μου συνέντευξη εδώ στην Εθνική Ασφαλιστική, από τα πρώτα πράγματα που μου ανέφεραν ήταν ότι δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις, ότι δεν έχεις ουσιαστικά εργοδότη και ότι το ωράριο είναι ελεύθερο. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι στην πράξη η φύση της δουλείας μου θα ήταν η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων. Αυτός ήταν ένας παράγοντας που με είχε εξιτάρει αφού το γεγονός ότι εγώ προσωπικά θα ήμουν δίπλα στον πελάτη να προνοήσω για εκείνον και στην περίπτωση που θα του συμβεί κάτι αναπάντεχο να είμαι δίπλα του με γέμιζε ενέργεια και θέληση.
Αυτό ήταν που με κέρδισε συναισθηματικά και μαζί με όλα τα υπόλοιπα που είπαμε με έκαναν να εμπλακώ στο επάγγελμα. Ακόμη ένας λόγος ήταν ότι είναι ένα επάγγελμα στο οποίο έχεις πολλές επιλογές για ανέλιξη, γεγονός θετικό τόσο γενικότερα επαγγελματικά αλλά και οικονομικά ενώ την ίδια στιγμή σου δίνει την ευκαιρία να εξελιχθείς σαν άνθρωπος αφού είναι ένα επάγγελμα που σε αναπτύσσει καθημερινά κυρίως επειδή έχεις να κάνεις με τον άνθρωπο.
Μίλησε μας λίγο για τα πρώτα δικά σου βήματα στον ασφαλιστικό κλάδο γενικότερα και στο επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου. Πως ήταν η πορεία μέχρι και σήμερα;
Να ξεκινήσω με το ότι είμαι μόνο τέσσερα χρόνια στο επάγγελμα, άρα ουσιαστικά και εγώ βρίσκομαι ακόμα στα πρώτα μου βήματα στον κλάδο αφού όπως μου λένε και οι πιο έμπειροι συνάδελφοι, για να ξεκινήσεις να θεωρείσαι κάπως «παλιός» σαν Ασφαλιστικός Σύμβουλος θα πρέπει να έχεις τουλάχιστο μια δεκαετία στο επάγγελμα, χρόνος που θα σου επιτρέψει να θέσεις γερές βάσεις.
Στα εντελώς πρώτα μου βήματα λοιπόν, με προβλημάτιζε λίγο η ηλικία μου και το εάν είμαι πολύ νεαρός για το επάγγελμα αλλά και το διάβασμα που θα χρειαζόταν ειδικά στην αρχή, αφού ήταν ένας τομέας που δεν είχα κάποιες βάσεις. Στην αρχή υπήρχε πολύ εκπαίδευση, επαγγελματική και προσωπική, εκπαίδευση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στην αρχή είχα πολλά ραντεβού με πελάτες με πολλές αποτυχίες αλλά και επιτυχίες. Το πιο σημαντικό θεωρώ σε αυτά τα πρώτα μου βήματα ήταν ότι είχα καλή ψυχολογία και ήμουν αφοσιωμένος και συγκεντρωμένος 100% σε αυτό που έκανα.
Η πορεία μου μέχρι σήμερα, είχε πολλές διακυμάνσεις. Ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια θα έλεγα ότι ήταν όπως ένα καρδιογράφημα με την ψυχολογία μου να εναλλάσσετε σε περιόδους που δεν είχα αρκετή δουλεία ή επιτυχίες και σε περιόδους που ήταν πιο ενεργά τα πράγματα. Μετά τα δύο πρώτα χρόνια που αντιλήφθηκα μερικά δεδομένα για το επάγγελμα, η πορεία ήταν ανοδική, με μικρές υποχωρήσεις που με βοηθούσαν να ανέβω ακόμη περισσότερο στη συνέχεια. Και έτσι συνεχίζω μέχρι σήμερα.
Ποιες οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένα καινούργιο άτομο σε αυτό το επάγγελμα, τόσο στα πρώτα του βήματα αλλά και στη συνέχεια;
Όπως λέει ο Ρόμπιν Σάρμα στο τελευταίο του βιβλίο που διαβάζω το διάστημα αυτό «Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη στην αρχή, μπερδεμένη στη μέση και τόσο υπέροχη στο τέλος». Με απλά λόγια για να φτάσεις στην επιτυχία θα πρέπει να περάσεις από κάποια στάδια και αυτό βίωσα και εγώ.
Η απόρριψη πελατών και τα αποτυχημένα ραντεβού, η ανάγκη να μάθεις και να κατανοήσεις τα ασφαλιστικά προγράμματα, η μη κατανοητή εκπαίδευση κάποιες φορές, τα χαμηλά εισοδήματα και η εισοδηματική αβεβαιότητα για το αύριο ήταν οι δυσκολίες που είχα να αντιμετωπίσω στα πρώτα μου βήματα.
Κάποιες άλλες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ένας καινούργιος συνάδελφος είναι η διαχείριση κάποιων ιδιαίτερων πελατών, που η συμπεριφορά τους προς εσένα μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία σου αλλά και η παγίδα του ελεύθερου επαγγελματία, αφού αν δεν εργαστείς τις ώρες που πρέπει, έστω και αν δεν υπάρχει κάποιος να σου το επιβάλει, δεν θα έχεις τα αποτελέσματα που επιδιώκεις. Για μένα εδώ αντίπαλος μου ήταν ο ίδιος μου ο εαυτός και χρειάστηκε να βάλω σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, να σταματήσω να είμαι αναβλητικός και να αφοσιωθώ στο επάγγελμα.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που θα ήθελα να αναφέρω είναι ο κύκλος των συναναστροφών μας, αφού φροντίζοντας να έχεις επιρροές από πετυχημένους ανθρώπους και σωστούς επαγγελματίες αυξάνεις τις πιθανότητες σου να επιτύχεις. Τέλος χρειάζεται καθημερινός προγραμματισμός, υψηλοί στόχοι και συνεχής προσωπική εκπαίδευση.
Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που, πιστεύεις, ότι πρέπει να έχει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος;
Είναι πολλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι ταπεινός, εργατικός και να είναι ευγενικός με κατανόηση και ενσυναίσθηση για τον πελάτη. Θα πρέπει σίγουρα να είναι κοινωνικός και δυναμικός, ειδικότερα σε στιγμές που ο πελάτης του θα χρειαστεί την βοήθεια του ενώ σε άλλες περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί να αντιμετωπίσει την ίδια του την εταιρεία κατά τον χειρισμό κάποιας απαίτησης του πελάτη του.
Ακόμη θα πρέπει να έχει την προσωπικότητα να αντιμετωπίσει τους «δύσκολους» πελάτες, ενώ πρέπει να είναι ευέλικτος και με ευχάριστη προσωπικότητα. Το σημαντικό ίσως όμως, είναι να μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη και να είναι συνεπής.
Θα πρέπει να είναι άνθρωπος που του αρέσει να θέτει στόχους αλλά να έχει και το πείσμα για να τους πετυχαίνει. Τέλος είναι σημαντικό ο ασφαλιστικός σύμβουλος να γνωρίζει ποια είναι τα δυνατά του χαρακτηριστικά σαν επαγγελματίας και σαν προσωπικότητα και να δώσει προτεραιότητα στην εξέλιξη αυτών των χαρακτηριστικών έτσι ώστε να τα αναπτύξει και να τα μετατρέψει σε ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα.
Πως εσύ φαντάζεσαι τον μελλοντικό ασφαλιστικό διαμεσολαβητή; Ποιες οι διαφορές του με το σήμερα;
Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής στο μέλλον θα εκσυγχρονιστεί ακόμη περισσότερο, βάζοντας στη δουλεία του νέα τεχνολογικά εργαλεία. Ήδη παρατηρούμε αλλαγές με το παρελθόν. Για παράδειγμα παλιά όλοι οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι πήγαιναν στον πελάτη με τη πέννα και το χαρτί, σήμερα αρχίζουν να πηγαίνουν με τον υπολογιστή ή το tablet.
Επίσης στο μέλλον ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα έχει στη διάθεση του πιο τεχνολογικά εξελιγμένα εργαλεία, που ιδιαίτερα στον τομέα της ανάλυσης αναγκών του πελάτη θα τον βοηθούν να κάνει καλύτερη ανάλυση και να μπορείς τους προτείνει τις πλέον κατάλληλες λύσεις.
Τέλος πιστεύω ότι ίσως κάποια συμβόλαια όπως παράδειγμα του αυτοκινήτου, θα γίνονται περισσότερο μέσω διαδικτύου μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών συμβούλων σε σχέση με σήμερα και στη θέση τους θα εμφανιστούν νέα είδη ασφάλισης που θα πρέπει ο ασφαλιστικός σύμβουλος να εκπαιδευτεί και να εξειδικευτεί έτσι ώστε να μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή του.
Ποιοι είναι οι δικοί σου μελλοντικοί επαγγελματικοί στόχοι;
Προσωπικά έχω θέσει τρεις πρωτεύων στόχους. Ο πρώτος είναι να εξασφαλίζω σωστά και επαγγελματικά οικογένειες και επιχειρήσεις, να κτίσω ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορώ να τους εξυπηρετώ σωστά και μετέπειτα με την εκπαίδευση που θα λάβω να μπορέσω να γίνω ένας ικανός και κατάλληλος Unit Manager ώστε μπορέσω να αναδείξω και άλλους νέους ανθρώπους στο επάγγελμα.
Πιο μακροπρόθεσμα σε βάθος δεκαετίας θα έλεγα μπορεί να εξετάσω το ενδεχόμενο να δημιουργήσω το δικό μου ασφαλιστικό γραφείο και να προσφέρω περισσότερες επιλογές στους πελάτες μου.
Πως εσύ προσωπικά αξιοποιείς την τεχνολογία στην καθημερινή εργασία; Θεωρείς την τεχνολογία ευκαιρία ή απειλή για το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου;
Η τεχνολογία μπορεί να κάνει καλό αλλά την ίδια στιγμή και κακό στον ασφαλιστικό σύμβουλο. Από την μια, όπως είπαμε και πριν, υπάρχει η πιθανότητα στο μέλλον η τεχνολογία μέσω της διάθεσης των πιο απλών προϊόντων μέσω διαδικτύου να μειώσει κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων που έχουμε σήμερα (πχ του αυτοκίνητου). Είναι όμως βέβαιο ότι η τεχνολογία δεν θα είναι ποτέ σε θέση να εξυπηρετήσει με τον ίδιο τρόπο έναν πελάτη όπως κάνει ο ασφαλιστικός σύμβουλος αν και το βλέπουμε ήδη ότι οι νέες γενιές έχουν ήδη μάθει να κάνουν όλες τους τις δραστηριότητες online άρα πιστεύω σε κάποιο βαθμό θα μας επηρεάσει.
Από την άλλη θα αναπτυχθούν και από τις εταιρείες συστήματα και εφαρμογές που θα επιτρέψουν σε εμάς τους ασφαλιστικούς συμβούλους να έχουμε περισσότερη αμεσότητα με τον πελάτη και θα εξοικονομήσουμε σημαντικό χρόνο που σήμερα σπαταλούμε σε γραφειακές εργασίες έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτό τον χρόνο και να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στην εξυπηρέτηση του πελάτη.
Πρέπει οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι να βλέπουν θετικά την τεχνολογία και να τη θεωρούν σύμμαχο τους γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν αφού η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν πρόκειται να σταματήσει.
Εγώ προσωπικά σήμερα χρησιμοποιώ την τεχνολογία τόσο για την μηχανογράφηση των συμβολαίων των πελατών μου αλλά και για την παρουσίαση των προϊόντων στους πελάτες από τον υπολογιστή με την χρήση διαφανειών. Επίσης χρησιμοποιώ πρόγραμμα CRM που μου επιτρέπει να έχω καλύτερη οργάνωση και καλύτερη επικοινωνία με τους πελάτες μου.
Τι είναι αυτό που σε παρακινεί στην καθημερινότητα σου;
Το πρώτο και σημαντικότερο με παρακινούν οι στόχοι μου, τους οποίους έχω καταγεγραμμένους και προσπαθώ καθημερινά να έρχομαι πιο κοντά στην επίτευξη τους. Ακολούθως, είναι το πάθος για την δουλειά αφού με εξιτάρει η καθημερινότητα του επαγγέλματος και το ότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Και τρίτο το χρέος μου απέναντι στους πελάτες μου για να τους εξυπηρετήσω σωστά, ικανοποιώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές τους ανάγκες.
Ποια συμβουλή σου σε ένα νέο που σκέφτεται να μπει στο επάγγελμα;
Θα του έλεγα ότι χρειάζεται υπομονή και σωστή επιλογή ομαδάρχη που θα είναι ικανός και κατάλληλος να σε εκπαιδεύει συνεχώς και να σε προετοιμάσει όσο καλύτερα γίνεται για να βγεις στην αγορά. Θα πρέπει να δώσει έμφαση στο να μάθει πολύ καλά τα προϊόντα, να κάνει σωστή ανάλυση των αναγκών των πελατών του, αλλά και να έχει καλή επικοινωνία με τους πελάτες του. Θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι δουλεύει προς όφελος του ασφαλισμένου και όχι του βραχυπρόθεσμου προσωπικού του κέρδους. Για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να έχουμε προγραμματισμό, συστηματικότητα και πολλά ραντεβού με πελάτες.
Ακόμη, όσοι νέοι αποφασίσουν να εμπλακούν στο επάγγελμα, θα πρέπει να φροντίσουν να παρακολουθούν σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης αφού βοηθά στην αύξηση της αυτοπεποίθησης τους και της ψυχολογίας τους. Επίσης να θυμούνται ότι τα εμπόδια δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δοκιμασία σχεδιασμένη να μετρήσει πόσο πολύ θέλεις να πετύχεις κάτι και τέλος θα τους έλεγα ότι ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος είναι ένα επάγγελμα με δυσκολίες στην αρχή, αλλά αποτελεί ένα «ρομαντικό» θα έλεγα επάγγελμα, που αν το αγαπήσεις θα σε κάνει να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια που θα βρεις μπροστά σου.
Ασφαλιστική Συνείδηση και παιδεία! Μέσα από την καθημερινή σου τριβή με τους καταναλωτές, που πιστεύεις ότι βρισκόμαστε σαν χώρα; Τι πιστεύεις ότι μπορεί ο κάθε ασφαλιστικός σύμβουλος να κάνει για να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση στην κοινωνία;
Οι πελάτες που συναναστρέφομαι εγώ είναι κυρίως της γενιάς των Millennials και της γενιάς Ζ. Εκείνο που βλέπω από την μικρή μου εμπειρία τα τελευταία 4 χρόνια που είμαι στο επάγγελμα, είναι ότι οι γενιές αυτές έχουν μεγαλύτερη ασφαλιστική συνείδηση. Ειδικότερα η γενιά Ζ επειδή έμαθε να ζει με το διαδίκτυο, έχουν άποψη για όλα τα θέματα και θα είναι στο μέλλον πιο δύσκολο για εμάς να τους εξυπηρετήσουμε αφού πλέον η γνώση είναι πιο εύκολα προσβάσιμη σε όλους. Αυτό θα αναγκάσει εμάς τους ασφαλιστικούς συμβούλους να εξελισσόμαστε συνεχώς και να γινόμαστε καλύτεροι έτσι ώστε να μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των νέων γενιών.
Επίσης ο ρόλος των ασφαλιστικών συμβούλων στην περαιτέρω ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει να είμαστε σωστοί επαγγελματίες, να κάνουμε όσο πιο σωστά μπορούμε την δουλεία μας και από την άλλη και το ίδιο το επάγγελμα θα πρέπει να αποβάλει τα κακά παραδείγματα, έτσι ώστε να αυξηθεί κι άλλο η αξιοπιστία μας.
Ποιος είναι ο Γιώργος Βενιζέλος;
Πότε ξεκίνησες στο επάγγελμα; Τον Μάϊο του 2018
Κλάδοι που ασχολείσαι; Με όλους του κλάδους που δραστηριοποιείτε η Εθνική Ασφαλιστική.
Αγαπημένο Προϊόν; Ασφάλεια Ζωής, Ασφάλεια Υγείας και Ασφάλεια Επιχειρήσεων
Μέντορας; Ο σημερινός μου Unit Manager, κ. Σάββας Χαρίτου, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που μας παρακινεί, μας βοηθά να οργανωθούμε καλύτερα και θα μας αφυπνίσει την ώρα που θα χρειαστεί. Γενικά είναι δίπλα μας όποτε τον χρειαστούμε.
Συνεργαζόμενες Εταιρείες; Εθνική Ασφαλιστική
‘Έδρα; Λευκωσία αλλά εξυπηρετώ πελάτες Παγκύπρια
Αγαπημένο Motto; Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving – Albert Einstein
Στοιχεία Επικοινωνίας
Email: [email protected]
Τηλέφωνο: 99021122
Διεύθυνση Γραφείου: 26, Λεωφόρος Αθαλάσσης, Stephanis Building, 1ος Όροφος, 2018, Λευκωσία
Σειρά Συνεντεύξεων: «Η Φωνή του Διαμεσολαβητή»