Google: Η αγορά αυτοκινήτων από το internet είναι η νέα τάση
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ήδη περίπου το 14% των αυτοκινήτων αγοράζονται πλέον μέσω Διαδικτύου, σύμφωνα με στοιχεία του τεχνολογικού κολοσσού.
Ο αριθμός των Ευρωπαίων αγοραστών αυτοκινήτων που επιθυμούσαν να κάνουν τις αγορές τους στο διαδίκτυο αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο, ακόμη και όταν επέστρεψαν στην κανονικότητα, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της Google.
«Έχουμε διαπιστώσει σημαντική άνοδο των διαδικτυακών αγορών αυτοκινήτων μετά την COVID-19», είπε ο Christian Richter, διευθυντής λιανικής πώλησης αυτοκινήτων της Google, στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Automotive News Europe την περασμένη εβδομάδα στην Πράγα. «Οι καταναλωτές έμαθαν ότι μπορούσαν να αγοράσουν σχεδόν τα πάντα στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων. Είναι πλέον μια βιώσιμη τάση».
Ο Richter επιβλέπει την διαφημιστική δραστηριοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Google και χρησιμοποιεί τα δεδομένα από τις αναζητήσεις καθώς και την αλληλεπίδραση πελατών με τη διαφήμιση αυτοκινήτων στις πλατφόρμες του τεχνολογικού γίγαντα για να χαρτογραφήσει τις τάσεις των αγοραστών.
Περίπου το 14% των αυτοκινήτων αγοράζονται τώρα μέσω Διαδικτύου, ανέφερε ο Richter, επικαλούμενος έρευνα της Google.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
«Προκύπτει ωστόσο ένα ερώτημα: Τι είναι μια 100% ηλεκτρονική αγορά; Σημαίνει παράδοση, χωρίς χαρτιά, ηλεκτρονική υπογραφή και πληρωμή; Εφόσον δεχτούμε κάτι τέτοιο τότε όντως το 10 με 15% των πωλήσεων είναι καθαρά διαδικτυακό».
Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων αυτοκινήτων, ωστόσο, περίπου το 80%, είναι «υβριδικό», όπου δηλαδή το «ταξίδι» του πελάτη προς την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου συνδυάζει φυσικά και ψηφιακά στοιχεία για να το επιλέξει.
«Η διακύμανση μεταξύ εκείνων που προτιμούν μια πιο ψηφιακή διαδικασία σε σύγκριση με την παραδοσιακή, φυσική διαδρομή προς την ιδιοκτησία δεν διαφέρει ριζικά μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη», σημείωσε ο Richter.
«Οι σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο ψηφιακές και η νότια Ευρώπη κυμαίνεται σε ελαφρώς μικρότερα ποσοστά, αλλά η διαφορά δεν υπερβαίνει το 5 έως 10%. Είναι περισσότερο ποια αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει την καλύτερη ψηφιακή εμπειρία στον καταναλωτή. Από τη στιγμή που οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν μια πραγματικά καλή και αξιόπιστη εμπειρία αγοράς στο διαδίκτυο, οι πελάτες θα το κάνουν».
Τα δεδομένα της Google που δείχνουν ότι το 14% των πελατών αγοράζει αυτοκίνητα στο Διαδίκτυο είναι υψηλότερα από τα δεδομένα έρευνας πελατών που συγκεντρώθηκαν το 2021 από την εταιρεία αναλυτών λιανικής ICDP, η οποία διαπιστώνει ότι μόνο το 7% των αγοραστών αγοράζουν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.
«Δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο ότι οι πελάτες θέλουν να αγοράσουν online», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ICDP, Steve Young. Τα στοιχεία της ICDP, ωστόσο, δείχνουν ότι οι αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διεξαγάγουν όλη τη διαδικασία διαδικτυακά, σε ποσοστό 15% συνολικά.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Google οι αγοραστές EV κατά μέσο όρο θα ερευνήσουν 5,1 μάρκες σε σύγκριση με τις 3,4 μάρκες για τον αγοραστή ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
«Οι πελάτες EV κοιτούν τις υπάρχουσες μάρκες αλλά και τις πολλές start-up εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και λένε, “Ποιες είναι οι επιλογές μου;” Το βλέπουμε ξεκάθαρα στα δεδομένα», είπε ο Richter. «Οι άνθρωποι αυτοί πραγματικά δεν ενδιαφέρονται αν εδώ και 100 χρόνια κάποια αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευάζει τους καλύτερουτς θερμικούς κινητήρες, επειδή θέλουν να αποκτήσουν ένα νέο προϊόν».
Αυτή η τάση αναγκάζει ολοένα και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες να επιδιώκουν να κατανοήσουν τους αγοραστές EV και σε ορισμένες περιπτώσεις να επανατοποθετήσουν τις μάρκες τους για να τραβήξουν την προσοχή αυτού του νέου, πιο εξωστρεφούς αγοραστή, είπε ο Richter.
Οι κύριες ανησυχίες των αγοραστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλάζουν επίσης. «Πριν από δύο ή τρία χρόνια στις αναζητήσεις η αυτονομία των μπαταριών ήταν η Νο.1 ανησυχία. Τώρα έχει πέσει στην τρίτη θέση», είπε ο Ρίχτερ.
Στην κορυφή βρίσκεται τώρα η τιμή, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται πιο ακριβά, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι υποδομές φόρτισης, καθώς οι αγοραστές θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να φορτίσουν το νέο τους αυτοκίνητο ακόμα και εκτός πόλης, σε ένα μακρινό ταξίδι.