1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Η μοναδικότητα του Ασφαλιστικού Κλάδου

Η μοναδικότητα του Ασφαλιστικού Κλάδου

Η μοναδικότητα του Ασφαλιστικού Κλάδου
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει η Susan K. Neely, πρόεδρος της GFIA

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν μια μοναδική θέση μεταξύ των βιομηχανιών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η ικανότητά τους να διαχειρίζονται κινδύνους προστατεύει άτομα, οργανισμούς και παγκόσμιες οικονομίες από καταστροφές που διαφορετικά θα ήταν καταστροφικές. Καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, οι ασφαλιστικές αξιοποιούν τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά για να παρέχουν ηρεμία και οικονομική ασφάλεια σε εκατομμύρια ασφαλισμένους. Η μακρόχρονη και καλά τεκμηριωμένη ιστορία τους στην αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων είναι αδιαμφισβήτητη.

Όπως έδειξε η έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ενώσεων (GFIA) πέρυσι, η ανάγκη για την μοναδική προστασία που προσφέρουν οι ασφαλιστικές δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Σε τέσσερις τομείς—φυσικές καταστροφές, συντάξεις, κυβερνοασφάλεια και υγεία—το χάσμα μεταξύ της προστασίας που διαθέτουν τα άτομα και οι οργανισμοί σε σχέση με αυτήν που χρειάζονται ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Το κλείσιμο αυτών των κενών μπορεί να φαίνεται σαν μια δύσκολη αποστολή, αλλά όπως έδειξε η έκθεση, δεν είναι αδύνατο. Μέσα από συνεργασία, οι ασφαλιστικές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να σημειώσουν μεγάλη πρόοδο στην μείωση αυτών των κινδύνων. Η έκθεση προσφέρει έναν οδικό χάρτη που – τουλάχιστον – παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για ουσιαστικό διάλογο, και τελικά θα χρησιμεύσει για την προώθηση πραγματικών λύσεων πολιτικής που θα αυξήσουν την πρόσβαση σε ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα μέλη της GFIA ανυπομονούν να συνεργαστούν με τους παγκόσμιους εταίρους και τους επιβλέποντες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των κενών. Ωστόσο, όπως δείχνει μια νέα έκθεση που δημοσίευσε η GFIA τον Ιανουάριο, υπάρχει μια άλλη πρόκληση που θα μπορούσε να εμποδίσει αυτές τις προσπάθειες: οι ακατάλληλοι κανονισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κλιματική αλλαγή: Έκθεση της ΕΕ προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση του κενού ασφαλιστικής προστασίας

Πολύ συχνά, οι ασφαλιστικές κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με τις τράπεζες και άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα από τους παγκόσμιους ρυθμιστικούς φορείς, με αρνητικές συνέπειες για τη βιομηχανία και τους καταναλωτές. Η έκθεση της GFIA με τίτλο “Ασφάλιση: Ένας μοναδικός τομέας”, υπογραμμίζει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ της ασφάλισης και άλλων χρηματοοικονομικών τομέων. Επίσης, αναλύει πώς η ασφαλιστική βιομηχανία είναι πραγματικά μοναδική και τους πιθανούς κινδύνους των κανονισμών που δεν αναγνωρίζουν αυτές τις σημαντικές διακρίσεις.

Όπως ξεκαθαρίζει η νέα έκθεση, το προφίλ κινδύνου της ασφαλιστικής βιομηχανίας διαφέρει σημαντικά από αυτό των τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών τομέων. Παραδοσιακά, οι ασφαλιστές, οι τράπεζες και άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα επιτηρούνται από ξεχωριστά ρυθμιστικά καθεστώτα. Ωστόσο, οι συζητήσεις για τη ρύθμιση της ασφάλισης μεταξύ των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών φορέων εξακολουθούν να αντλούν σε μεγάλο βαθμό από το τραπεζικό μοντέλο, παραβλέποντας τις βασικές διαφορές μεταξύ των επιχειρηματικών μοντέλων και των εκθέσεων σε κίνδυνο των ασφαλιστών και των τραπεζών.

Η χρονική στιγμή αυτής της έκθεσης δεν είναι τυχαία. Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Διεθνής Ένωση Εποπτών Ασφαλίσεων και το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας εξετάζουν ενεργά νέους κανονισμούς για τον χρηματοοικονομικό τομέα. Οι ρυθμιστές και οι υπεύθυνοι καθορισμού προτύπων εξετάζουν τους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα που προκύπτουν από τον τομέα μη τραπεζικής χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης, ο οποίος περιλαμβάνει γενικά βιομηχανίες όπως επενδυτικά και ταμεία χρηματαγοράς, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επιχειρηματίες κεφαλαίων, οργανισμούς μικροδανείων και κρυπτονομίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Χαιρετίζει την έκθεση του Μάριο Ντράγκι η Insurance Europe

Με αυτή την έκθεση, η GFIA στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: Οι συζητήσεις για νέες ρυθμιστικές προτάσεις δεν πρέπει να συνδέουν τη βιομηχανία ασφάλισης με τις τράπεζες, το NBFI ή άλλους μη ασφαλιστικούς τομείς. Η δημιουργία αδικαιολόγητων, πρόσθετων κανονισμών που δεν αναγνωρίζουν αυτές τις διαφορές υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των ασφαλιστών και τη συμβολή τους στην κοινωνία. Αυτό θα δημιουργήσει περιττά κόστη που τελικά θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές.

Είναι σίγουρο ότι οι ασφαλιστές ήδη υπόκεινται σε εκτενείς ρυθμίσεις. Οι υπάρχοντες κανόνες απαιτούν από τους ασφαλιστές να διατηρούν επαρκή κεφάλαια, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους, να αντιμετωπίζουν τους πελάτες με δικαιοσύνη και να τηρούν αυστηρή εσωτερική διακυβέρνηση. Αυτοί οι κατάλληλοι κανονισμοί λαμβάνουν υπόψη σημαντικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον ασφαλιστικό τομέα μοναδικό. Οι υποχρεώσεις του είναι πλήρως χρηματοδοτημένες. Δεν δανείζεται για να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων. Ο κίνδυνος ρευστότητας είναι σπάνια ένα ζήτημα και ο συστημικός κίνδυνος είναι χαμηλός.

Οι παγκόσμιοι επόπτες επιβάλλουν αυστηρά αυτούς τους κανόνες και ενεργούν άμεσα για να διορθώσουν οποιαδήποτε απειλή για τους ασφαλιστές ή τους ασφαλισμένους.

Η ασφαλιστική βιομηχανία εξυπηρετεί ανθρώπους και παγκόσμιες οικονομίες, συγκεντρώνοντας και διαφοροποιώντας τους κινδύνους, γεγονός που μπορεί να μειώσει την οικονομική αβεβαιότητα και να κάνει τις ζημιές πιο διαχειρίσιμες. Είναι αυτό που επιτρέπει στις ασφαλιστικές να προστατεύουν από οικονομικές απώλειες λόγω πλημμυρών, πυρκαγιών, θανάτου του οικογενειακού προστάτη ή άλλων απρόβλεπτων καταστροφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Επενδύσεις Λιανικής: Διασφαλίζοντας προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών

Επιπλέον, οι επενδύσεις των ασφαλιστών είναι συνήθως μακροπρόθεσμες, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο εκτεθειμένους στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς. Αυτές οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις επιτρέπουν στις ασφαλιστικές να πληρώνουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών όταν συμβαίνουν ατυχήματα ή τραγωδίες – είτε την επόμενη εβδομάδα, είτε το επόμενο έτος, είτε δεκαετίες αργότερα.

Η υπόσχεση της ασφαλιστικής βιομηχανίας να καταβάλει τις απαιτήσεις των καταναλωτών μετά από μια τραγωδία δεν είναι απλώς μια συμβατική υποχρέωση. Είναι μια ιερή υπόσχεση να βρισκόμαστε εκεί όταν μας χρειάζονται περισσότερο.

Όπως η έκθεση του 2023, έτσι και η έκθεση “Μοναδικός Τομέας” θα συμβάλλει στον συνεχιζόμενο διάλογό μας με τους παγκόσμιους επόπτες. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για να εκπαιδεύσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες σχετικά με τον κλάδο μας και να συνεργαστούμε μαζί τους για λύσεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε και οι δύο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!