Η Allianz μας απαντά στο ποιος φοβάται το GenAI
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ποιος φοβάται το GenAI;
Ενώ οι ειδικοί προβλέπουν σημαντικές θετικές οικονομικές επιπτώσεις από την άνοδο της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, το κοινό αίσθημα δεν είναι τόσο αισιόδοξο.
Σε έρευνά της Allianz σε πάνω από 6.000 άτομα στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, το 36% εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το 46% αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας (έναντι 33% που αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας).
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς από όλους τους ερωτηθέντες (51%) πίστευαν ότι το χάσμα δεξιοτήτων και η ανισότητα θα μπορούσαν να διευρυνθούν καθώς η υιοθέτηση της ΤΝ επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους, με τους έξυπνους να γίνονται πιο έξυπνοι και τους υπόλοιπους να μένουν πίσω. Μόλις το 21% του συνόλου των ερωτηθέντων ήταν αισιόδοξοι για τα οφέλη της ΤΝ για τις οικονομίες τους.
Διαπιστώνουμε όμως ότι οι φόβοι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προκαλέσει μαζική εργασιακή απομάκρυνση στον ασφαλιστικό κλάδο είναι υπερβολικοί.
Ως ένας κλάδος που βασίζεται στα δεδομένα όσο λίγοι άλλοι, ο ασφαλιστικός κλάδος ειδικότερα έχει σημαντικές δυνατότητες αυτοματοποίησης και βελτίωσης της παραγωγικότητας.
Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συμπληρώσουν και να επαυξήσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων και είναι πιθανό να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, την ικανοποίηση των πελατών και την ανίχνευση της απάτης.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της εργασίας, αλλά τα οικονομικά μοντέλα υποδεικνύουν μόνο μια μέτρια συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της παραγωγικότητας και της μείωσης της εργασίας στον ασφαλιστικό τομέα: μια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 0,622% θα αποφέρει μόνο 1% μείωση της εργασίας.
Στην πραγματικότητα, η χρονική στιγμή της προόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης φαίνεται να είναι τυχερή. Συμπίπτει με τις δημογραφικές αλλαγές, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης. Με την αύξηση της παραγωγικότητας και την αυτοματοποίηση των καθηκόντων ρουτίνας, η ΤΝ θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο να καταπολεμήσει αυτή τη διαφαινόμενη πρόκληση.
Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, η εξισορρόπηση της καινοτομίας με τις νομοθετικές ρυθμίσεις θα είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ πολλοί υποστηρίζουν την αυστηρή ρύθμιση της ΤΝ για την αποτροπή ζημιών, άλλοι τονίζουν την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες του κλάδου πρέπει να διαχειριστούν αυτές τις προκλήσεις για να αξιοποιήσουν το δυναμικό της ΤΝ και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανησυχίες.