Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή αυξάνετε στον ασφαλιστικό κλάδο
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Tο έγκλημα στον κυβερνοχώρο κατατάσσεται ως ο νούμερο ένα κίνδυνος από τις ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα «Insurance Banana Skins 2021» που πραγματοποίησε η PWC. Την ίδια ώρα στην πρώτη θέση των κινδύνων για τους αντασφαλιστές είναι η κλιματική αλλαγή εν μέσω της αύξησης των γεγονότων φυσικών καταστροφών.
Η συγκεκριμένη παγκόσμια ερεύνα που πραγματοποιείτε από την PWC κάθε δύο χρόνια με την συμμετοχή πάνω από 600 ηγετών και στελεχών του κλάδου από 47 διαφορετικές χώρες, δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει γίνει το κύριο μέλημα τόσο για τον κλάδο ζωής αλλά και τον γενικό κλάδο, τόσο για τους αντασφαλιστές αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Η κλιματική αλλαγή έχει περάσει στην πρώτη πεντάδα της συγκεκριμένης ερευνάς για πρώτη φορά και είναι η μεγαλύτερη άνοδος στη φετινή έρευνα, αφού στην έκδοση του 2019 βρισκόταν μόλις στην έκτη θέση.
Ειδικά για τους αντασφαλιστές, η κλιματική αλλαγή, και ιδίως οι κίνδυνοι καταστροφής, κατατάσσονται ως ο κορυφαίος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κλάδος, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια αξιοσημείωτη αύξηση των απωλειών από δευτερογενείς κινδύνους και καταστροφικά γεγονότα εν γένει.
«Είναι σαφές από τη διετή έρευνά μας ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θεωρείται πλέον πολύ πιο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τους ασφαλιστές και τους αντασφαλιστές από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως. Ο κλάδος ανησυχεί επίσης σοβαρά ότι οι ευρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι δύσκολο ή αδύνατο να προβλεφθούν»,δήλωσε ο Arthur Wightman, ηγέτης της PwC Βερμούδων.
«Οι συζητήσεις της COP26 αποτελούν ευκαιρία για τον ασφαλιστικό κλάδο να αναδείξει το μοναδικό και κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην παροχή της εμπειρογνωμοσύνης και των πόρων του για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τρομερής πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής και να βοηθήσει τον κόσμο να φτάσει ταχύτερα τον στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», πρόσθεσε.
Επίσης, στην αντασφαλιστική έκδοση της έρευνας, οι ερωτηθέντες στην αγορά αντασφάλισης των Βερμούδων ανησυχούν περισσότερο για τους λειτουργικούς κινδύνους (operational risks) και το δημόσιο περιβάλλον, ενώ οι οικονομικοί κίνδυνοι θεωρούνται πιο διαχειρίσιμοι.
Οι ερωτηθέντες στην αγορά των Βερμούδων ανησυχούν επίσης λιγότερο για τα επιτόκια και τις επενδυτικές επιδόσεις, με μια απάντηση να σημειώνει ότι, “Η χαμηλή απόδοση των επενδύσεων παρεμποδίζει τις αποδόσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά δεν πρέπει να προκαλέσει μόνιμη βλάβη”.
Μετά την κλιματική αλλαγή, οι αντασφαλιστές θεωρούν τη νομοθεσία ως τον επόμενο μεγαλύτερο κίνδυνο, ακολουθούμενο από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο στην τρίτη θέση. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από την τεχνολογία στην τέταρτη θέση και τέλος στην Πέμπτη θέση το ανθρώπινο ταλέντο.
Επιστρέφοντας στην παγκόσμια έκδοση της έρευνας, η κλιματική αλλαγή είχε την μεγαλύτερη άνοδο στην λίστα αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται πίσω από την τεχνολογία στην τρίτη θέση, τη νομοθεσία στη δεύτερη θέση και τέλος το έγκλημα, ιδίως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο να βρίσκεται στη κορυφή.
Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι ένας αυξανόμενος κίνδυνος εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που βρίσκετε στην πρώτη θέση αφού στην ερεύνα του 2019 ήταν στη δεύτερη θέση.
«Καθώς οι οργανισμοί μεταφέρονται σε cloud περιβάλλον, εισάγουν νέες ψηφιακές λύσεις και αυξάνουν την εργασία από το σπίτι, η πρόκληση για τους ασφαλιστές έχει γίνει πιο περίπλοκη από ποτέ. Η αύξηση του κινδύνου που ενέχει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αντικατοπτρίζει την ανησυχία τόσο για την ευπάθεια των συστημάτων των ασφαλιστών σε κυβερνοεπιθέσεις όσο και για το κόστος της ασφάλισης στον κυβερνοχώρο.»
«Σημαντική ανησυχία είναι ότι οι ασφαλιστές ενδέχεται να υποτιμούν το δυνητικό κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο κατά τη σύνταξη των πολιτικών τους”, δήλωσε ο Matt Britten, συνέταιρος διασφάλισης κινδύνου στην PwC Βερμούδων.