EIOPA: Εκτεθειμένες σε υψηλούς κινδύνους οι Ασφαλιστικές Εταιρείες
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε τον πίνακα ασφαλιστικών κινδύνων του Φεβρουαρίου 2024, ο οποίος δείχνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι επί του παρόντος εκτεθειμένες σε υψηλό κίνδυνο αγοράς.
Αυτός ο πίνακας ασφαλιστικών κινδύνων, που βασίζεται σε δεδομένα της Φερεγγυότητας II, συνοψίζει τους κύριους κινδύνους και τις ευπάθειες στον ασφαλιστικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ενός συνόλου δεικτών κινδύνου για το τρίτο τρίμηνο του 2023 και το τέλος του 2022. Τα στοιχεία βασίζονται στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την υποβολή εκθέσεων προληπτικής εποπτείας που συλλέχθηκαν από 92 ασφαλιστικούς ομίλους και 2175 μεμονωμένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Οι πληροφορίες για τη Φερεγγυότητα II συμπληρώνονται με στοιχεία της αγοράς με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Δεκεμβρίου 2023.
Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι ψηφιοποίησης εξακολουθούν να είναι σχετικοί, αλλά έχουν μειωθεί σε μεσαία επίπεδα. Τα επίπεδα κινδύνου για τις υπόλοιπες κατηγορίες κινδύνου βρίσκονται επίσης σε μεσαία επίπεδα.
Οι κίνδυνοι αγοράς παραμένουν σημαντικοί δεδομένης της αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων και της περαιτέρω μείωσης των τιμών των εμπορικών ακινήτων. Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν μακροοικονομικοί κίνδυνοι στον ασφαλιστικό τομέα, υπάρχει πτωτική τάση, κυρίως λόγω της μείωσης του προβλεπόμενου πληθωρισμού. Οι πιστωτικοί κίνδυνοι παραμένουν σε μεσαίο επίπεδο χωρίς ενδείξεις σημαντικών μεταβολών.
Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης παραμένουν σε μεσαία επίπεδα με αυξητική τάση που οφείλεται εν μέρει στη χαμηλή έκδοση ομολόγων καταστροφών το 3ο τρίμηνο του 2023. Η διάμεση κατανομή των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών εταιρειών μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι κίνδυνοι κερδοφορίας και φερεγγυότητας βρίσκονται σε μεσαία επίπεδα: ο δείκτης SCR παρουσίασε αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η κατανομή για τις επιχειρήσεις του κλάδου ζωής παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.
Οι διασυνδέσεις και οι κίνδυνοι ανισορροπιών καθώς και οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι είναι επίσης σταθεροί σε μεσαία επίπεδα.
Οι κίνδυνοι ESG παραμένουν σε μεσαίο επίπεδο. Η διάμεση έκθεση των ασφαλιστών σε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το κλίμα κυμαίνεται γύρω στο 3,3% του συνολικού ενεργητικού, ενώ οι επενδύσεις τους σε πράσινα ομόλογα είναι σταθερές σε περίπου 7% των συνολικών πράσινων ομολόγων.
Η ψηφιοποίηση και οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο μειώθηκαν σε μεσαίο επίπεδο, αλλά οι μελλοντικές εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση αυτής της κατηγορίας κινδύνου τους επόμενους 12 μήνες. Το αρνητικό κλίμα στον κυβερνοχώρο υποδηλώνει επίσης αυξανόμενη ανησυχία το τέταρτο τρίμηνο του 2023.