Η εισήγηση της Insurance Europe για τη στρατηγική Retail Investment της Κομισιόν
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Retail Investment Strategy της Κομισιόν οφείλει να διατηρεί κανόνες που θα λειτουργούν υπέρ των καταναλωτών. Οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να είναι ανάλογες και να παρέχουν αποδεδειγμένα οφέλη
Η Insurance Europe συμμετείχε στη διαβούλευση της EIOPA σχετικά για το προσχέδιο εισηγήσεων της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά ορισμένα σημεία για την προστασία των μικροεπενδυτών. Οι εισηγήσεις θα ληφθούν υπόψη στις προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΕ επί των λιανικών επενδύσεων (RIS), η οποία μπορεί εν δυνάμει να επηρεάσει σημαντικά τον ασφαλιστικό κλάδο και τους καταναλωτές του. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του ασφαλιστικού κλάδου και των προϊόντων που προσφέρει σε οποιεσδήποτε νομοθετικές προτάσεις.
Δεδομένου ότι η EIOPA αναγνωρίζει ότι η Οδηγία IDD παρέχει ένα σταθερό και κατάλληλο πλαίσιο για τη διανομή της ασφάλισης, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διατήρηση των συνολικών ισχυόντων κανόνων και στη σύζευξή τους με στοχευμένες βελτιώσεις, όπου χρειάζεται.
Επιπλέον, τυχόν νέες προτάσεις πρέπει να είναι αναλογικές. Οι κανόνες θα πρέπει πάντα να σχεδιάζονται για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, χωρίς να είναι υπερβολικά επαχθείς για τους ασφαλιστές. Και αυτό διότι πρόσθετες νομικές απαιτήσεις γενικά οδηγούν σε αυξημένο κόστος για τους ασφαλιστές και τελικά για τους καταναλωτές τους.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η IDD σχεδιάστηκε σκόπιμα ως οδηγία ελάχιστης εναρμόνισης για να επιτρέψει την απαραίτητη ευελιξία για την εξέταση των δομών της τοπικής αγοράς και της συμπεριφοράς των καταναλωτών. Η πρόσβαση σε εισηγήσεις, για τους καταναλωτές που θα επωφεληθούν από αυτές, είναι ζωτικής σημασίας σε όλες τις αγορές προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις κεφαλαιαγορές. Επομένως, τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του RIS δεν θα πρέπει συνεπώς να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές συμβουλές υψηλής ποιότητας από εργαζόμενοι εντός των υφιστάμενων δομών της αγοράς. Ενώ οι προτάσεις της EIOPA για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας παροχής συμβουλών και πωλήσεων είναι ευπρόσδεκτες, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλες τόσο για τις πωλήσεις εντός όσο και εκτός διαδικτύου και δεν θα οδηγεί στην παροχή κατώτερης ποιότητας υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
Όσον αφορά την πολυπλοκότητα του προϊόντος, τα διακριτικά χαρακτηριστικά των ασφαλιστικών προϊόντων, όπως η μακροχρόνια διάρκεια, τα συμφωνημένα οφέλη στο τέλος της σύμβασης, καθώς και οι σταθεροί όροι και προϋποθέσεις, οι οικονομικές εγγυήσεις ή οι ασφαλιστικές καλύψεις δεν αυξάνουν την πολυπλοκότητα του προϊόντος. Αντίθετα, βοηθούν τους καταναλωτές να διαχειριστούν τους κινδύνους. Αυτό που απαιτεί βελτίωση, ωστόσο, είναι οι πληροφορίες που παρέχονται στο Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών (KID), καθώς οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να κατανοήσουν εύκολα εάν (ή όχι) το προϊόν προσφέρει καλύψεις βιομετρικών κινδύνων, οικονομικές εγγυήσεις, άλλους μηχανισμούς προστασίας κεφαλαίου ή ασφαλιστικά οφέλη.