Η κάλυψη του σεισμού και τι να προσέξω στην ασφάλεια κατοικίας μου!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Όπως έχουμε δει και στο άρθρο που αναλύσαμε το φαινόμενο του Σεισμού και την σεισμικότητα της χώρας μας, ο κίνδυνος ενός σεισμού είναι υπαρκτός και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ένας σεισμός πέραν ότι βάζει σε κίνδυνο πολλές φορές τη ζωή των ανθρώπων, προκαλεί και υλικές ζημιές στα κτήρια, κάποτε μικρές και κάποτε μεγαλύτερες.
Η κάλυψη του σεισμού είναι ό,τι πιο συνηθισμένο στην ασφάλιση κατοικίας και αποτελεί θεμελιώδη κάλυψη των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Θα συναντήσουμε τη συγκεκριμένη κάλυψη σε όλα τα συμβόλαια κατοικίας που υπάρχουν στην Κυπριακή αγορά και αποτελεί μία από τις βασικές καλύψεις των σχεδίων που η κάθε εταιρεία διαθέτει στους πελάτες της.
Η κάλυψη του Σεισμού θα μας αποζημιώσει για ζημιές που θα προκληθούν στο ασφαλισμένο κτήριο και τα περιεχόμενα του, μετά από κάποιον σεισμό. Πρακτικά αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ύπαρξη ρωγμών στο κτήριο, την καταστροφή μέρους του σπιτιού ή την καταστροφή των περιεχομένων του σπιτιού.
Ένα παράδειγμα για την κάλυψη των περιεχομένων αυτό μπορεί να είναι η πτώση της τηλεόρασης μας από τη βάση της λόγο του σεισμού και η καταστροφή της.
Ένας σημαντικός παράγοντας για την συγκεκριμένη κάλυψη είναι το πρώτο αφαιρετέο ποσό. Συνήθως οι περισσότερες καλύψεις ενός συμβολαίου κατοικίας έχουν ένα μικρό αφαιρετέο ποσό (γύρω στα 200 ευρώ) ενώ πολλές φορές το αφαιρετέο ποσό της κάθε κάλυψης διαφέρει. Μία κάλυψη που το αφαιρετέο ποσό είναι πάντα διαφορετικό σε σχέση με την πλειοψηφία των καλύψεων είναι ο σεισμός.
Το αφαιρετέο ποσό του σεισμού, είναι συνήθως αποτυπωμένο σε μορφή ποσοστού επί του ασφαλισμένου ποσού του κτηρίου και των περιεχομένων. Παράδειγμα εάν το αφαιρετέο ποσό του σεισμού είναι 1,5% και έχουμε 200,000 κάλυψη για το κτήριο και 20,000 για το περιεχόμενο, αυτό πάει να πει ότι η εταιρεία μας θα ξεκινήσει να πληρώνει μετά τις 3,000 για το κτήριο και μετά τα 300 ευρώ για το περιεχόμενο.
Στην αγορά το ποσοστό αυτό διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και επηρεάζετε από διάφορους παράγοντες με πιο συχνό και βασικό την ηλικία του κτηρίου. Δηλαδή διαφορετικό αφαιρετέο ποσό θα έχει ένα καινούργιο κτήριο και διαφορετικό ένα κτήριο που κτίστηκε πριν 50 χρόνια.
Από την άλλη, η ηλικία του κτηρίου και η κατασκευή του μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και κατά τη διαδικασία της αναδοχής του κινδύνου από την ασφαλιστική μας εταιρεία. Γενικότερα, η κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει το δικαίωμα να αποδεχθεί ή να απορρίψει κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο είτε με το να αρνηθεί τη σύναψη του συμβολαίου είτε εφαρμόζοντας σε αυτό συγκεκριμένες εξαιρέσεις που στο θέμα μας μπορεί να είναι η μη κάλυψη του σεισμού.
Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν πολλές φορές και το τελικό ασφάλιστρο που θα κληθεί ο ασφαλισμένος να πληρώσει. Φυσικά το ύψος των ασφαλίστρων και το πως επηρεάζονται από την ηλικία και την κατασκευή του κτηρίου διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.
Καταληκτικά, το φαινόμενο του σεισμού είναι κάτι που μπορεί να μην συμβαίνει καθημερινά αλλά όπως είπαμε είναι ένας υπαρκτός και μεγάλος κίνδυνος για κάθε κατοικία. Αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων λόγων που πρέπει ο καθένας μας να ασφαλίζει την οικία του.
Επειδή τα συμβόλαια και οι όροι τους διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, βεβαιωθείτε ότι θα ενημερωθείτε αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή ή την ασφαλιστική σας εταιρεία όπως επίσης ότι θα διαβάσετε τους όρους του συμβολαίου σας.