Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο για τους αντασφαλιστές.
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ακόμη μία πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κορυφαία ανυσυχία για την ασφαλιστική βιομηχανία.
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων BlackRock δείχνει ότι οι αντασφαλιστές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με το 95% των υψηλόβαθμων στελεχών να επιβεβαιώνουν ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου τους για την επόμενη διετία.
Η δέκατη στην σειρά ετήσια έκθεση της BlackRock για την Παγκόσμια Ασφάλιση ακολουθεί μετά από μια άνευ προηγουμένου χρονιά με φυσικές καταστροφές, που αντανακλά την προοπτική μίας βιομηχανίας που είναι άμεσα εκτεθειμένη σε φυσικούς κινδύνους που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Η μελέτη δείχνει ότι καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, οι αντασφαλιστές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περιουσιακά στοιχεία 27 τρισεκατομμύριων δολαρίων, δίνουν προτεραιότητα στις βιώσιμες επενδύσεις, τη διαφοροποίηση σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο αυξανόμενος αντίκτυπος της βιωσιμότητας, η απαίτηση διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υψηλότερης απόδοσης και η ώθηση για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων είναι τα κυρίαρχα θέματα για τους ασφαλιστές αυτή τη χρονιά.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστών θεωρεί τον κλιματικό κίνδυνο ως επενδυτικό κίνδυνο και τοποθετούν τα χαρτοφυλάκια τους με σκοπό να μετριάσουν τους κινδύνους και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες μετασχηματισμού που παρουσιάζονται από τη μετάβαση σε μια «Net-Zero» οικονομία», δήλωσε ο Charles Hatami, Παγκόσμιος Επικεφαλής του Ομίλου Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων και Σύμβουλος Χρηματοπιστωτικών Αγορών στη BlackRock.
“Η αυξανόμενη εστίαση των ασφαλιστών στη βιωσιμότητα θα πρέπει να αποτελεί κραυγαλέα έκκληση για τον επενδυτικό κλάδο”.
Περίπου οι μισοί από τους 362 ερωτηθέντες στη μελέτη ανέφεραν ότι ο λόγος για την ανακατανομή των υφιστάμενων περιουσιακών τους στοιχείων σε βιώσιμες επενδύσεις είναι η ικανότητα αυτών των επενδύσεων να δημιουργήσουν καλύτερες επιδόσεις προσαρμοσμένες στους κινδύνους.
Αν και ο γεωπολιτικός κίνδυνος εξακολουθεί να αποτελεί βασική ανησυχία για τους ασφαλιστές, ο περιβαλλοντικός κίνδυνος θεωρείται πλέον σοβαρή απειλή για την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας τους, με περισσότερους από έναν στους τρεις ερωτηθέντες να θεωρούν πιθανό τον αντίκτυπο του.
Τα ευρήματα τόνισαν επίσης ότι οι ασφαλιστές εξακολουθούν να ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στις επενδυτικές διαδικασίες και στρατηγικές τους, με σχεδόν τους μισούς ερωτηθέντες να επιβεβαιώνουν επίσης ότι έχουν απορρίψει μια επενδυτική ευκαιρία τους τελευταίους 12 μήνες λόγω ανησυχιών που απορρέουν από την επενδυτική φιλοσοφία ESG (Environment, Social, Governance).
Μια άλλη κυρίαρχη τάση που εντοπίστηκε στη συγκεκριμένη μελέτη είναι η ανάγκη διαφοροποίησης σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης, με το 60% των ασφαλιστών να αναμένουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε επενδυτικό κίνδυνο κατά την επόμενη διετία.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή φαίνεται πραγματοποιείτε από ανάγκη, καθώς το συνεχιζόμενο καθεστώς χαμηλών επιτοκίων εξακολουθεί να πιέζει τους ασφαλιστές στην αναζήτηση τους για έσοδα να εξετάσουν επενδύσεις σε εναλλακτικές λύσεις και περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος υψηλότερης απόδοσης.
Ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί επίσης προτεραιότητα για τους ασφαλιστές, με γνώμονα σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με τη BlackRock, σχεδόν τα δύο τρίτα των ασφαλιστών θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τις δαπάνες που αφορούν την τεχνολογία τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Daniel Dunay, επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της BlackRock, σχολίασε: «Στη δεκαετία από τότε που ξεκινήσαμε την Παγκόσμια Έκθεση Ασφάλισης, υπήρξε ένας μετασχηματισμός σε ολόκληρο τον κλάδο στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία, η βιωσιμότητα και οι ρυθμιστικές πολυπλοκότητες επηρεάζουν από κοινού τις επενδυτικές προτεραιότητες των ασφαλιστών. Μία ολοκληρωμένη και διαφανής ματιά του δυναμικού κινδύνου του χαρτοφυλακίου, ιδιαίτερα του κινδύνου που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, δεν είναι απλώς ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους ασφαλιστές αλλά μία αναγκαιότητα.»