Η μεθοδολογία που έρχεται να βάλει φρένο στους τραυματισμούς αυχένα από απάτη
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ο τραυματισμός αυχένα από ένα τροχαίο ατύχημα είναι ο τύπος τραυματισμού που τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων επικαλούνται συχνότερα, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για αποζημίωση των θυμάτων. Μερικά από αυτά είναι δίκαια και σωστά αλλά υπάρχουν και αρκετά που εάν υπήρχε η κατάλληλη τεκμηρίωση θα μπορούσε να χαρακτηριστούν ως τραυματισμοί απάτης (Fraud Neck Injury).
Οι τραυματισμοί απάτης αυχένα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για τον ασφαλιστικό κλάδο στη χώρα μας, αφού οι συγκεκριμένοι τραυματισμοί είναι υποκειμενικοί και ανεξιχνίαστοι. Δηλαδή τραυματισμοί χωρίς κλινικά ευρήματα κατά την ιατρική εξέταση. Οι ψευδείς ισχυρισμοί για πόνο στην αυχενική μοίρα από ένα μεγάλο μέρος ατόμων που ενεπλάκησαν σε ατύχημα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Οι τραυματισμοί απάτης αυχένα αποτελούν ένα μεγάλο βραχνά για όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια, ο οποίος αυξάνει τα κόστη και στην τελική τα ασφάλιστρα που οι καταναλωτές πληρώνουν.
Αυτό το πρόβλημα φυσικά δεν είναι αποκλειστικά Κυπριακό αφού απασχόλησε και απασχολεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να χειριστούν το θέμα νομοθετικά εισάγοντας ένα χαμηλό όριο αποζημιώσεων για υποκειμενικούς τραυματισμούς που προνοεί συγκεκριμένη μέγιστη αποζημίωση για τέτοιες περιπτώσεις.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χειρίστηκαν διαφορετικά το όλο ζήτημα εκμεταλλευόμενοι την επιστήμη της βιο-μηχανικής ανάλυσης, όπου επιστήμονες μηχανολόγοι εκπαιδεύονται σε θέματα που αφορούν το ανθρώπινο σώμα και τους τραυματισμούς που μπορεί να φέρει σε αυτό ένα τροχαίο ατύχημα. Είναι μία επιστήμη που ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια, γνωρίζοντας την τελευταία δεκαετία μεγάλη ανάπτυξη διεθνώς, με πολλές νέες μεθοδολογίες και μία τεράστια υποστηρικτική βιβλιογραφία.
Με την εισαγωγή στη χώρα μας μιας τέτοιας μεθοδολογίας φιλοδοξεί η «Lambros Papasavvas & Co Ltd», με καταρτισμένο προσωπικό από μηχανολόγους ειδικότητας της βιο-μηχανικής, να συμβάλει στον εξορθολογισμό του προβλήματος των υποκειμενικών και εικονικών τραυματισμών αυχένα. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία, σε συνεργασία με 3 ασφαλιστικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην εγχώρια αγορά και με ομάδα δικηγόρων, φιλοδοξεί ότι θα καταφέρει να επιτύχει δικαστική απόφαση που θα καταστήσει τη χρήση αυτής της μεθοδολογίας σε δικαστικό προηγούμενο με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες να μπορούν με αυτή να αντιμετωπίσουν τους τραυματισμούς απάτης.
Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία πραγματοποιείται ανάλυση των κριτήριων αυχενικού τραυματισμού έτσι ώστε να καθοριστεί εάν υπήρχε το ενδεχόμενο για αυχενικό τραυματισμό των επιβατών ενός οχήματος που ενεπλάκη σε ατύχημα. Η επιστημονική αυτή ανάλυση βασίζεται στις Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες μεθόδους προσδιορισμού τραυματισμού από τροχαία ατυχήματα και οι τραυματισμοί ταξινομούνται με βάσει την κλίμακα AIS (Abbreviated Injury Scale).
Για την ανάλυση χρησιμοποιούνται συνήθως οι φωτογραφίες της σκηνής του οχήματος, η έκθεση εκτίμησης η οποία συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες αποσυναρμολόγησης του οχήματος καθώς και την υπεύθυνη δήλωση του ατυχήματος.
Αρχικά η συγκεκριμένη μεθοδολογία λαμβάνει υπόψη τον μηχανισμό και τα κριτήρια αυχενικού τραυματισμού στους επιβάτες οχημάτων που δέχτηκαν κτύπημα στο πίσω μέρος του οχήματος τους σύμφωνα με συγκεκριμένη διεθνή βιβλιογραφία. Σύμφωνα με αυτή, η κίνηση ενός επιβάτη από την επιτάχυνση κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης χωρίζεται σε τρεις φάσεις (Εικόνα 1), την «ανάκληση» (Retraction), την «προς τα εμπρός κίνηση» (Forward Movement) και την «συγκράτηση ζώνης» (Belt Restraint). Στην έκθεση που ετοιμάζετε από το τμήμα βιο-μηχανικής της «Lambros Papasavvas & Co Ltd», αναλύονται αυτές οι 3 φάσης, με το συμπέρασμα να λέει ότι ο οποιοδήποτε πιθανός τραυματισμός αυχένα από τέτοιο κτύπημα θα συμβεί στη φάση της «ανάκλησης», όπου ο επιβάτης σπρώχνεται προς τα εμπρός από την πλάτη του καθίσματος.
Το σημαντικότερο μέρος της έκθεση αφορά τα κριτήρια τραυματισμού και την ανάλυση της πιθανότητας αυχενικού τραυματισμού που βασίζεται σε τρία διαφορετικά κριτήρια. Όλα τα κριτήρια είναι αποδεκτά από όλες τις χώρες και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το EuroNcap όπου λαμβάνει υπόψη τα πιο κάτω κριτήρια για την αξιολόγηση αυχενικού τραυματισμού σε δοκιμές, και τον οργανισμό Society of Automotive Engineers (SAE International).
Το πρώτο κριτήριο υπό μελέτη είναι η αλλαγή ταχύτητας του εμπρόσθιου οχήματος λόγω της σύγκρουσης (ΔV). Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα και σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές με ΔV κάτω από 10km/h δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τραυματισμό αυχένα σε επιβάτη οχήματος.
Το δεύτερο κριτήριο υπό μελέτη είναι οι δυνάμεις επιτάχυνσης (G-Forces) που μεταφέρονται στο ανθρώπινο σώμα διαμέσου του οχήματος. Όπως αναφέρεται στην δημοσίευση της Volvo από έρευνα σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς με τίτλο «Comparison of car seats in low speed rear-end impacts using the BioRID dummy and the new neck injury criterion (NIC)» για τιμές δύναμης επιτάχυνσης 3.6G και κάτω δεν αναμένονται τραυματισμοί αυχένα.
Το τρίτο κριτήριο υπό μελέτη είναι το κριτήριο τραυματισμού για αυχένα – Neck Injury Criterion (NIC). Το συγκεκριμένο κριτήριο είναι μία φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη την Επιτάχυνση λόγω της σύγκρουσης και την αλλαγή ταχύτητας λόγω της σύγκρουσης. Με βάση αυτή τη φόρμουλα καταλήγουμε σε ένα αποτέλεσμα της κλίμακας AIS (Abbreviated Injury Scale) που καθορίζει εάν είναι πιθανός ο τραυματισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλους τους υπολογισμούς λαμβάνονται υπόψη τα πιο ακραία δεδομένα και απαιτείται η ικανοποίηση και των τριών πιο πάνω κριτηρίων για να είναι 100% βέβαιο ότι ο τραυματισμός θα ήταν αδύνατος με σκοπό την πέραν πάσης αμφιβολίας δίκαιης αντιμετώπισης των θυμάτων των ατυχημάτων.
Όπως δήλωσε στο Cyprus Insurance News ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Lambros Papasavvas & Co Ltd», κ. Λάμπρος Παπασάββας, θέλοντας να τονίσει την σημαντικότητα αυτού του προβλήματος «με βάση μία προκαταρτική έρευνα που έχουμε διεξάγει με τις συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες το 75% των περιπτώσεων τραυματισμού αυχένα που οι εταιρείες κλήθηκαν να αποζημιώσουν, ήταν τραυματισμοί απάτης» συμπληρώνοντας ότι «αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από την εταιρεία μας, αφορά ολόκληρη την ασφαλιστική βιομηχανία έτσι ώστε να μπορέσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να απαλλαγούν από αυτό το πρόβλημα και την εκμετάλλευση τους από συγκεκριμένα κυκλώματα».
Συμπλήρωσε ότι η εταιρεία έχει την υποστήριξη θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εάν αυτή η προσπάθεια δεν έχει θετικά αποτελέσματα, δηλαδή τα Κυπριακά Δικαστήρια δεν βγάλουν συγκεκριμένες αποφάσεις με βάση αυτή την μεθοδολογία, θα κινηθούν τα όργανα αυτά για να πάει το θέμα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Τέλος ο κ. Παπασάββας μας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία δεν προσφέρεται από την εταιρεία του ακόμη στο σύνολο της ασφαλιστικής βιομηχανίας αφού επιδίωξη είναι πρώτα η επικύρωση της με δικαστική απόφαση.