1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Η τεχνολογία διαγράφει τη λογική του “περίπου τόσο”

Η τεχνολογία διαγράφει τη λογική του “περίπου τόσο”

Η τεχνολογία διαγράφει τη λογική του “περίπου τόσο”
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Από Γιάννης Μουρατίδης | Πηγή: Digital Insurance

Η ασφαλιστική αγορά επενδύει σε ψηφιακές τεχνολογίες για να μπορέσει στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να εκτιμήσει τον κίνδυνο μοναδικά για κάθε συμβόλαιο. Η εποχή των μέσων όρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και οι πελάτες ζητούν ασφαλιστικά προϊόντα που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους με τη σωστή τιμολόγηση.

Οι φυσικές καταστροφές και η σύνδεσή τους με την κλιματική αλλαγή είναι ίσως το πρώτο πράγμα που αναδύεται στη σκέψη των περισσότερων, όταν αναλογίζονται τους μελλοντικούς κινδύνους που χρειάζεται να προβλέψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να δημιουργήσουν βιώσιμα μοντέλα.

Ωστόσο, με την εξαίρεση της πανδημίας και το ενδεχόμενο σύγκρουσης της Γης με ένα μεγάλο αστεροειδή, στην πράξη οι περισσότερες φυσικές καταστροφές έχουν τοπικό χαρακτήρα και επηρεάζουν τοπικές κοινωνίες για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, υπάρχουν αλλαγές που οι ασφαλιστικές εταιρείες θα χρειαστεί να διαχειριστούν σε παγκόσμια κλίμακα και δεν είναι συνδεδεμένες με μια καταστροφή, αλλά με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, για έναν οδηγό ταξί, η ασφάλεια του αυτοκινήτου είναι μια υπηρεσία που χρειάζεται σχεδόν όλο το έτος και για πολλές ώρες κάθε μέρα. Όμως ένας οδηγός Uber δεν έχει τις ίδιες ανάγκες, καθώς συχνά κάνει αυτήν την εργασία περιστασιακά.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει και για την ασφάλεια ενός σπιτιού, το οποίο ο ιδιοκτήτης του προσφέρει μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Ακόμα και ένα συμβόλαιο υγείας θα μπορούσε να μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο αγοραστής του σε διαφορετικές ηλικίες, αλλά και με την αξιολόγηση παραμέτρων που δείχνουν αν αυτός προσέχει την υγεία του ή όχι. Κοιτώντας πίσω στο 2017, θα δούμε ότι ένας σημαντικός αριθμός startups, όπως οι Friendsurance, Lemonade και Policygenius, άρχισαν να ελκύουν μεγάλες επενδύσεις, ενώ την περασμένη χρονιά μια από αυτές, η Lemonade, έγινε και η πρώτη insurtech στις ΗΠΑ που μπήκε στο χρηματιστήριο.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, η Lemonade σε συνεργασία με την Bestow παρουσίασαν μια νέα υπηρεσία που επιτρέπει σε αγοραστές να αποκτήσουν μέσα σε λίγα λεπτά ασφάλεια ζωής. Τους αγοραστές καλωσορίζει η Maya, ένα chatbot, το οποίο τους καθοδηγεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι και το σημείο που αυτοί βλέπουν αν η ασφάλεια τους έχει εγκριθεί.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Lemonade δημοσίευσε τα κέρδη τριμήνου, τα οποία ήταν λίγο πιο κάτω από τα 43 εκατομμύρια δολάρια, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς ήταν μόλις τα μισά.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασφαλιστικών προϊόντων, με αξία συμβολαίων που δεν ξεπερνά συχνά τα 50 δολάρια ανά έτος, πωλούνται πλέον μέσα από ψηφιακά πορτοφόλια, όπως αυτά των Revolut και N26.

Ο πελάτης με ευκολία πατά το κουμπί “Θέλω να ασφαλίσω το κινητό μου” και αυτόματα ένα μικροποσό μεταφέρεται από το ψηφιακό του πορτοφόλι στο ταμείο της εταιρείας, ενώ τα συμβόλαια φτάνουν λίγο αργότερα υπογεγραμμένα με ψηφιακή υπογραφή στο mailbox του πελάτη.

Αν και η Revolut δεν διαχωρίζει στον κύκλο εργασιών της τα έσοδα από διαφορετικά προϊόντα, σύμφωνα με αναλυτές, ένα σημαντικό ποσοστό της αύξησης του κύκλου εργασιών από 58 εκατομμύρια σε 160 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (2018 – 2019), και της αύξησης κερδών από 11 εκατομμύρια στα 33 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, (2018 – 2019), οφείλεται στα ασφαλιστικά προϊόντα.

Ίσως έχετε ήδη σκεφτεί ότι τα μεγέθη αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τους κύκλους εργασιών εταιρειών της ασφαλιστικής αγοράς, των οποίων η ιστορία ξεκινά πριν από 200 χρόνια.

Πράγματι αυτό ισχύει, αλλά όπως συμβαίνει και με τις τράπεζες, οι νέες αυτές εταιρείες δεν προσπαθούν να πάρουν όλο το κεφάλι του τυριού από το κελάρι, αλλά να κόψουν μικρά κομμάτια. Το πρόβλημα είναι ότι το άθροισμα πολλών μικρών κομματιών μπορεί στο τέλος να είναι όλο το κεφάλι του τυριού.

Είναι δεδομένο ότι οι ιστορικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν παραμένουν άπραγες. Ως πρώτο βήμα επενδύουν σε τεχνολογία για να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους και άρα να περιορίσουν τα έξοδα τους. Σύμφωνα με τη McKinsey, οι αυτοματισμοί είναι δυνατό να μειώσουν μέχρι και 30% το κόστος διαδικασιών που συνεπάγεται μια απαίτηση αποζημίωσης.

Η πανδημία έχει επιταχύνει τις επενδύσεις αυτοματισμών, καθώς πρόσθεσε και τον παράγοντα της “απροθυμίας” συνάντησης ασφαλιστή και πελάτη. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, το 40% των ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν την απευθείας πώληση στον πελάτη.

Αν όμως εστιάσουμε στα στοιχεία της ίδιας έρευνας για την Ευρώπη, θα δούμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες και προτιμούν να στηρίζουν το κανάλι των πωλήσεων, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να ενισχύουν οικονομικά τους πωλητές που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Οι συνάδελφοι των Ευρωπαίων ασφαλιστών στις ΗΠΑ σίγουρα ζηλεύουν αυτήν την κατάσταση, καθώς σχεδόν το 50% αυτών είδαν τα έσοδα τους να μειώνονται μέσα στο 2020, ενώ το 70% αυτών χρειάστηκε να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα δανεισμού.

Η απομακρυσμένη εργασία, αλλά και τα συστήματα αυτοματισμού έχουν αυξήσει την ανησυχία των υπεύθυνων για την ασφάλεια των επιχειρήσεων. Όπως φαίνεται από την έρευνα της Deloitte, το 79% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η εταιρεία τους θα χρειαστεί να ξεπεράσει διάφορων επιπέδων δυσκολίες για να μετασχηματιστεί ψηφιακά. Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας αφορά το 89% όσων ανησυχούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Έτσι θα μειώσεις την κατανάλωση καυσίμου το χειμώνα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ IOT, ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ακόμα και οι πιο αξιόλογες τεχνολογίες είναι πιθανό να αποτύχουν στο σκοπό τους, εάν δεν αξιοποιηθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή και αυτό δε σημαίνει πάντα ότι το συντομότερο είναι και το καλύτερο. Όπως μας λέει o Μιχάλης Αντωνίου, Head of Analytics & Product στην Hellas Direct, η εταιρεία εισήγαγε την τεχνολογία των telematics, στην ασφάλεια αυτοκινήτου πριν από τέσσερα χρόνια. Όμως, η αγορά δεν ήταν έτοιμη να αποδεχτεί τα οφέλη της τεχνολογίας.

Η προσπάθεια που κάνει τώρα η Anytime με το προϊόν Smart Drive, δείχνει ενδεχομένως ότι η αγορά είναι ωριμότερη, αν και η δυσκολία των πελατών να μοιραστούν τα λεπτομερή προσωπικά δεδομένα, παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο.

Εταιρείες, όπως η Root Insurance, τιμολογούν την ασφάλεια αυτοκινήτου βασισμένες αποκλειστικά σε τεχνολογίες telematics και σύμφωνα με τον Μιχάλη Αντωνίου, αυτό είναι το μέλλον και για αγορές που δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς insurtech θα μπορούσε θεωρητικά να συμμετέχει και το οικοσύστημα των startups, το οποίο προσωρινά δεν έχει ασχοληθεί επαρκώς με τον τομέα αυτό. Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας είναι η δυσκολία απόκτησης άδειας ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία απαιτεί σημαντικά κεφάλαια.

Οι full-stack ασφαλιστικές, όπως οι Hellas Direct και Anytime, φαίνεται να έχουν σε αυτήν την φάση πλεονέκτημα απέναντι σε εταιρείες που θα παρείχαν επιμέρους υπηρεσίες, οι οποίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους θα έπρεπε να συνεργάζονται με ασφαλιστικές που διαθέτουν άδεια.

Οι digital based brokers, όπως η Insurancemarket και η αναμενόμενη Pricefox, δε χρειάζεται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της αδειοδότησης και για αυτό θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης στο insurtech, ωθώντας παραδοσιακές εταιρείες να υιοθετήσουν μοντέλα δυναμικής τιμολόγησης.

Πού βρίσκονται όμως οι “νέοι παίκτες” της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς σε σχέση με τον ανταγωνισμό και την τεχνολογία; To Digital Finance ρώτησε μερικούς από αυτούς για το positioning, τις νέες τεχνολογίες και τη σχέση τους με την παραδοσιακή ασφαλιστική αγορά.

TΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΓΚΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ “ΨΗΦΙΖΕΙ” Η HELLAS DIRECT
Η Hellas Direct επέλεξε την in-house ανάπτυξη των πληροφοριακών της συστημάτων και σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκίνησε να αποκομίζει οφέλη, υποστηρίζει ο Μιχάλης Αντωνίου, product manager της εταιρείας.

H HD στήθηκε εξαρχής ως μια ψηφιακή πλατφόρμα στον τομέα των ασφαλίσεων. Ποια ήταν τα οφέλη που αποκομίσατε;

Ξεκινήσαμε ως μία αμιγώς digital εταιρεία και πήραμε την απόφαση να χτίσουμε το σύστημά μας από το μηδέν, με στόχο να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες του αγοραστή, αφού ξέραμε ότι στο σύγχρονο δυναμικό περιβάλλον η ευελιξία και η ταχύτητα ενός inhouse συστήματος θα μας έδιναν μεγάλο πλεονέκτημα. Η ανάπτυξη της ψηφιακής μας πλατφόρμας βασίστηκε σε μοντέλο “microservices” και “Infrastructure-as-a-Service”.

Έχοντας δεδομένη την υλική υποδομή χτίσαμε το λογισμικό, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, με τη μορφή reusable building blocks, όπως δηλαδή τα κομμάτια ενός παιχνιδιού Lego, και εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε πολύ γρήγορα νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ήμασταν η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που ξεκίνησε την κοστολόγηση ασφάλειας αυτοκινήτου με την ημέρα, παρέχοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα επιλογής διάρκειας από 30 έως 365 ημέρες.

Σκεφτείτε ότι o ανταγωνισμός ενσωμάτωσε αυτή τη δυνατότητα 4 χρόνια μετά. Αντίστοιχα, στην ασφάλεια κατοικίας, σχεδιάσαμε ένα καινοτόμο μοντέλο εντοπισμού και υπολογισμού ρίσκου, με μόνη πληροφορία την τοποθεσία ενός σπιτιού στον χάρτη.

Οι τεχνολογίες ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων προσφέρουν τα οφέλη που υπόσχονται;

Προσφέρουν οφέλη και αυτό το επαληθεύσαμε στην Hellas Direct τη χρονιά που πέρασε, με τον νέο αλγόριθμο τιμολόγησης που δημιουργήσαμε, αναλύοντας όλα τα data που έχουμε συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια.

Τα αποτελέσματα που είχε ο αλγόριθμος φάνηκαν από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία, αφενός ως προς τον δείκτη ζημιών (loss ratio), καθώς πλέον κάνουμε πιο σωστή ανάλυση ρίσκου, και αφετέρου ως προς τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται το πελατολόγιό μας (customer acquisition rate) αφού καταφέραμε να δώσουμε χαμηλότερες τιμές σε μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών.

Η ασφαλιστική αγορά ήταν πρωτοπόρος στην επιστήμη της στατιστικής. Αλλά αυτό που την εμπόδιζε να κάνει το επόμενο βήμα ήταν η επεξεργασία δεδομένων από διαφορετικές πηγές και ειδικότερα σε ψηφιακή μορφή. Σήμερα, χρησιμοποιούμε μέχρι και 10 φορές περισσότερες πηγές δεδομένων, που τροφοδοτούν τελικά τις αποφάσεις που παίρνουμε, σε σύγκριση με μία παραδοσιακή ασφαλιστική.

Έχουμε τόση ευελιξία που μπορούμε να αλλάζουμε την τιμολόγηση του προϊόντος σε διάστημα μερικών ωρών. Πρακτικά όμως, αυτό γίνεται μερικές φορές τον μήνα αφού στο σύνολό της η ελληνική αγορά δεν μεταβάλλεται τόσο γρήγορα όσον αφορά στις τιμολογήσεις.

Η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι και επένδυση σε ανθρώπινους πόρους και μάλιστα ακριβούς. Είναι κάτι που θα κάνετε εσωτερικά ή θα βασιστείτε σε προϊόντα τρίτων και outsourcing υπηρεσίες;

Από την πρώτη μέρα, σχεδιάζουμε τη δική μας τεχνολογία και το δικό μας in-house σύστημα ανάλυσης δεδομένων. Πιστεύουμε ότι δεν μπορείς να είσαι καινοτόμος, αν εξαρτάσαι από προϊόντα ή υπηρεσίες τρίτων, για το βασικό προϊόν σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  5 χόμπι στο σπίτι για το χειμώνα

Γιατί οι υπηρεσίες τρίτων είναι σχεδιασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετούν το μέσο χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι πάντα εξαρτάσαι από το πόσο ευέλικτο είναι το σύστημα του τρίτου και από την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται η εξωτερική ομάδα.

Είμαστε μάλλον η μοναδική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή που έχει χτίσει το δικό της μοντέλο τιμολόγησης, από το μηδέν, χωρίς να εξαρτάται από τις τεχνολογικές λύσεις που παρέχουν τρίτα μέρη στον κλάδο της ασφάλειας.

Επενδύουμε πάντα στους πόρους τεχνολογίας, analytics και artificial intelligence, με το 50% του ανθρώπινου δυναμικού μας να αφορά αυτούς τους κλάδους. Μάλιστα, τυχαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε να ψάχνουμε για νέα άτομα στην ομάδα μας, σε θέσεις engineer και product management.

Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ANYTIME
Ο Πάνος Κούβαλης, Mobility & Convenience Tribe Leader, των INTERAMERICAN και Anytime αποκαλύπτει κάποια από τα επόμενα βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

Η Anytime ήταν η πρώτη πλατφόρμα ψηφιακών ασφαλίσεων στην Ελλάδα. Τι σας ώθησε σε αυτήν την επιλογή;

Η Anytime της Interamerican, η πρώτη direct ασφάλιση στην Ελλάδα, ξεκίνησε πιλοτικά το 2006 και εμπορικά το 2011, όταν εκδόθηκε το πρώτο online συμβόλαιο. Η Anytime με απλό και ουσιαστικό τρόπο έκανε κατανοητή και ιδιαίτερα προσιτή τη συγκεκριμένη δυνατότητα ασφάλισης σε ένα ευρύ κοινό, καταργώντας παράλληλα την περιττή γραφειοκρατία.

Αρχικά, ξεκίνησε με πώληση ασφαλειών αυτοκινήτου, αλλά πλέον έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες της και στις πωλήσεις συμβολαίων κατοικίας. Τόσο για την ασφάλεια αυτοκινήτου, όσο και κατοικίας, το σύνολο της διαδικασίας πραγματοποιείται ψηφιακά.

Σε αυτές τις δύο κατηγορίες, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε σχεδόν το 95 έως 97% των εν δυνάμει πελατών αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας Anytime. Άλλωστε, η Anytime εξυπηρετεί πλέον περισσότερους από 400.000 ασφαλισμένους στο χώρο της ασφάλισης αυτοκινήτων, με δείκτη ικανοποίησης στο 94%.

Ποιες τεχνικές δυσκολίες αντιμετωπίσατε; Χρειάστηκε για παράδειγμα σύνδεση με legacy συστήματα της εταιρείας; Οι πελάτες είχαν προβλήματα εξοικείωσης με την πλατφόρμα;

Κάθε πρωτοποριακό εγχείρημα αποτελεί μία πρόκληση. Η μεθοδολογία όμως που ακολουθήθηκε βασίστηκε στα best practices της μητρικής εταιρείας Achmea. Η βασική δυσκολία αφορούσε την προσαρμογή των εσωτερικών διαδικασιών, σε μια σαφώς πιο εξωστρεφή λογική που θα έπρεπε να επιτρέπει την εύκολη διασύνδεση με τις πλατφόρμες της online διαχείρισης των αναγκών του καταναλωτή. Αυτό απαιτούσε τη βελτιστοποίηση και απλοποίηση όλων των επιμέρους βημάτων.

Το γεγονός ότι ξεκινήσαμε πριν από 10 περίπου χρόνια, όταν οι διαθέσιμες τεχνολογίες δεν ήταν εξίσου ώριμες με σήμερα, έκανε το εγχείρημα δυσκολότερο. Η ανάπτυξη των γεφυρών που χρειάστηκαν, για να συνδεθούν τα legacy συστήματα της εταιρείας με τον front end έγιναν από το δικό μας τμήμα πληροφορικής και πρακτικά πήραμε βοήθεια μόνο για τη διαμόρφωση του user interface, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικό στη χρήση.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχουμε μια άψογη επικοινωνία ανάμεσα στην online πλατφόρμα και τα legacy συστήματα, την οποία διαρκώς προσπαθούμε να βελτιώνουμε.

Έχει περάσει αρκετός καιρός από την πρώτη έκδοση. Ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει έκτοτε, για την εξέλιξη της πλατφόρμας;

Από την έκδοση του πρώτου συμβολαίου μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα εξέλιξης. Η διαδικασία ασφάλισης είναι ακόμα πιο απλή και γρήγορη. Πραγματοποιείται διάλογος απευθείας με τον καταναλωτή, που επιτρέπει τη χαρτογράφηση των αναγκών του και τη στοχευμένη πρόταση που ανταποκρίνεται σε αυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε σύγχρονες τεχνολογίες από τους τομείς του IoT και της ανάλυσης δεδομένων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη χρησιμοποιούμε την ανάλυση δεδομένων για την εκτίμηση ρίσκου των προϊόντων μας.

Το επόμενο βήμα είναι η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, όπου στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε περισσότερο ευέλικτα προϊόντα, όπως το Smart Drive, αξιοποιώντας τις παραπάνω τεχνολογίες. Επίσης, μέσα στη χρονιά που διανύουμε σχεδιάζουμε την αξιοποίηση του chat και των chatbots στην πλατφόρμα της Anytime, τα οποία θα προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στο ψηφιακό περιβάλλον.

Πόσο είναι το οικονομικό όφελος που μπορεί να έχει ένας συνεπής οδηγός από τη χρήση της υπηρεσίας Smart Drive;

Από τα δεδομένα που έχουμε αναλύσει μέχρι τώρα, βλέπουμε ότι η έκπτωση για τον χρήστη του Smart Drive μπορεί να φτάσει μέχρι και 20%.

Θα μπορούσε η Anytime να αντικαταστήσει κάποιους τομείς ασφαλίσεων της μητρικής εταιρείας ή υπάρχουν λόγοι που θα συνεχίσει να λειτουργεί;

Η Anytime είναι ένα brand του ομίλου INTERAMERICAN, που απευθύνεται σε μεγάλο εύρος αγοραστικών κοινών, τα οποία επιθυμούν την ψηφιακή αλληλεπίδραση. Η μητρική εταιρεία από την άλλη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών που αφορούν τόσο συνεργάτες των παραδοσιακών δικτύων, όσο και συνέργειες με εμπορικούς συνεργάτες στο χώρο αυτοκινήτων, αλλά και εκτός αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  5 tips για να μην θολώνουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου

Επιπρόσθετα, η μητρική εταιρεία έχει εντάξει στο επιχειρηματικό μοντέλο επιλογές τόσο στην Οδική Βοήθεια, όσο και στην επισκευή και συντήρηση των αυτοκινήτων, μέσα από τα ιδιόκτητα και συνεργαζόμενα δίκτυα συνεργείων. Τα δύο διαφορετικά μοντέλα αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν σειρά από συνέργειες και ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Η νέα πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλιστικών προϊόντων της Cosmote Insurance ήρθε για να βοηθήσει το ψηφιακό αποτύπωμα των ασφαλιστικών, λέει στο Digital Finance o Διαμαντής Μπουζάνης, επικεφαλής του Cosmote Insurance.

Επιλέξατε να δημιουργήσετε μια πλατφόρμα cloud-based ή υβριδική; Όσον αφορά τον προμηθευτή σας στο cloud, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην επιλογή του;

Η πλατφόρμα του COSMOTE Insurance έχει ακολουθήσει τα τεχνολογικά guidelines του ομίλου OTE, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και αρχιτεκτονικές ώστε να εξασφαλίσει με έναν στιβαρό τρόπο, το Time to Market, το customer experience αλλά και το security που ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να παρέχει.

Μέρος της πλατφόρμας είναι εγκατεστημένο στα OTE Data Centers και με κατάλληλο integration έχει επιτευχθεί αλληλεπίδραση με τα συστήματα της εταιρείας. Η πλατφόρμα επικοινωνεί ταυτόχρονα με cloud applications αξιοποιώντας έτσι την ταχύτητα και την ποιότητα που παρέχουν στην καθημερινότητα τόσο της εμπορικής και τεχνικής ομάδας, όσο και σε αυτή του χρήστη.

Βασικό κριτήριο επιλογής αυτών των applications αλλά και κάθε συνεργάτη μας είναι η ποιότητα τους, η συνεχής τεχνολογική τους εξέλιξη, η ταχύτητα στην απόκριση και στην εξασφάλιση της ασφάλειας όλων των συναλλαγών.

Πώς αναγνωρίζετε τις ανάγκες των καταναλωτών και πως στη συνέχεια τις ταιριάζετε με τα προϊόντα των συνεργαζόμενων εταιρειών; Έχει αρχίσει να παίζει κάποιο ρόλο η τεχνητή νοημοσύνη;

Αυτό που παρατηρούμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι η online πώληση αφορά κυρίως τυποποιημένα ασφαλιστικά προϊόντα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί βάσει πολύ συγκεκριμένων συνθηκών και αφορούν κυρίως υποχρεωτικές από το Νόμο ασφαλίσεις.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ασφαλίσεις που απαιτούν μεγαλύτερη ανάλυση του κινδύνου, π.χ. ασφάλιση σύνταξης, γίνονται από φυσικά δίκτυα πωλήσεων, ενώ τα e-insurance portals που τα διαθέτουν, λειτουργούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με σύστημα lead generation.

Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, φαίνεται ότι δεν έχει αρχίσει ακόμα να παίζει κάποιο ρόλο. Η τεχνολογία έχει προοδεύσει σημαντικά και γίνονται πραγματικά άλματα, αλλά ακόμα και η χρήση machine learning conversational chat bots, απέχει αρκετά από την τεχνητή νοημοσύνη. Σίγουρα όμως μπορούμε να πούμε, πως όλοι μας στην ασφαλιστική αγορά, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση εξερεύνησης του Α.Ι.

Έχετε δημιουργήσει γέφυρες με τις ασφαλιστικές εταιρείες που επιτρέπουν τη δυναμική αλλαγή τιμών στα συμβόλαια ή μήπως οι περισσότερες ασφαλιστικές δεν είναι ακόμα έτοιμες για αυτό;

Το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών έχει δημιουργήσει σχέσεις κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτων, αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως η κατοικία. Η λήψη προσφορών ασφάλισης και η αλλαγή τιμών είναι real-time, αλλά οι ασφαλιστικές δεν μένουν μόνο σ’ αυτό. Προχωρούν και σε αυτοματοποιήσεις των back-end συστημάτων και των λογιστηρίων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες όχι απλά είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο, αλλά έχουν εξαιρετικά ΙΤ στελέχη που αναβαθμίζουν συνεχώς τα συστήματα και τις διαδικασίες τους με χρήση της τεχνολογίας, προς όφελος των πελατών και των συνεργατών τους.

Στον όμιλο ΟΤΕ είμαστε ανοιχτοί στο καινούριο και εξερευνούμε νέες περιοχές, βγαίνοντας από τα στενά όρια των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουμε έξυπνες λύσεις για τους πελάτες μας, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους.

Η καταλυτική δράση της COSMOTE αφορά στην αύξηση της ψηφιοποίησης της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των σχετικών operations, καθώς στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε νόρμες και καλές πρακτικές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τι σας οδήγησε να δημιουργήσετε αυτήν την πλατφόρμα και να ανταγωνιστείτε εταιρείες που έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς;

Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες που μπορούν να κάνουν disrupt όλες σχεδόν τις αγορές. Η COSMOTE, διαθέτει την τεχνογνωσία και τα ψηφιακά εργαλεία να προσφέρει στην ασφαλιστική αγορά φθηνότερες, γρηγορότερες και ευκολότερες λύσεις.

Η επέκτασή μας σε νέες αγορές, ως μια νέα πηγή εσόδων, αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς μας πυλώνες στην Cosmote. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε το COSMOTE Insurance, μία ολοκληρωμένη ασφαλιστική πρόταση για το αυτοκίνητο, τη μοτοσυκλέτα, την κατοικία, το σκάφος και την πρωτοβάθμια υγεία.

Μια ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών, που απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Σε αυτή την αγορά έχουμε εισέλθει, όχι για να ανταγωνιστούμε τις ασφαλιστικές, αλλά για να αποτελέσουμε τον βραχίονα ανάπτυξης του ψηφιακού αποτυπώματός τους.

Τα πλεονεκτήματά μας είναι κυρίως η ευκολία πλοήγησης, η ταχύτητα των διαδικασιών, η διαφάνεια στη σύγκριση προϊόντων, η ασφάλεια των συναλλαγών, η υποστήριξη 24/7 από πιστοποιημένους συμβούλους και γενικά o mobile-first σχεδιασμός της εφαρμογής μας, που φέρνει όλη την ασφαλιστική αγορά στο κινητό του χρήστη.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.