1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Η τεχνολογία που αθώωσε οδηγό μετά από θανατηφόρο ατύχημα στο σκοτάδι

Η τεχνολογία που αθώωσε οδηγό μετά από θανατηφόρο ατύχημα στο σκοτάδι

Η τεχνολογία που αθώωσε οδηγό μετά από θανατηφόρο ατύχημα στο σκοτάδι
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στο 20ο Ασφαλιστικό Συνέδριο είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την παρουσίαση του κ. Λάμπρου Παπασάββα CEO της Lambros Papasavvas Co Ltd. και της KKERS Claim Services σχετικά με ένα πραγματικό περιστατικό δυστυχήματος.

Στην ομιλία του αναδείχθηκε η σημαντικότητα της τεχνολογίας της αναπαράστασης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς δίνει τη δυνατότητα κατανόησης και ανάλυσης σύνθετων τροχαίων συμβάντων στα οποία και η δικαιοσύνη αναζητά απαντήσεις.

Το ατύχημα που αναλύθηκε συνέβη σε έναν σκοτεινό δρόμο στην Κύπρο, χωρίς φωτισμό, όπου ένα διπλοκάμπινο όχημα συγκρούστηκε με έναν πεζό. Η ώρα του δυστυχήματος ήταν βράδυ, με βαθύ σκοτάδι και μηδενικό φωτισμό (0 lux). Ο πεζός κινούνταν στην αριστερή πλευρά του δρόμου, εντός της οδού, όταν χτυπήθηκε από το όχημα.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση του ατυχήματος ονομάζεται “Ground-to-Air Two-Point Synchronization Darkness Visualization”. Αν και η ονομασία της μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, η ουσία της βρίσκεται στην συνδυασμένη χρήση εξειδικευμένων τεχνολογιών για την ακριβή αναπαράσταση του περιστατικού.

Το εργαστήριο του κ. Παπασάββα έχει αναπτύξει τέσσερις τέτοιες μεθοδολογίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όλες κατοχυρωμένες και δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά. Αυτή η καινοτομία έχει καταστήσει την εταιρεία του μέλος ενός διεθνούς οργανισμού, συμμετέχοντας σε ειδική ομάδα μελέτης νέων μεθοδολογιών.

Πώς Λειτουργεί η Μεθοδολογία

Η αναπαράσταση του ατυχήματος πραγματοποιήθηκε μέσω ενός συνδυασμού τεχνολογιών:

  1. Εξειδικευμένη Κάμερα Drone: Τοποθετημένη ακριβώς πάνω από το σημείο της σύγκρουσης, καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες του ατυχήματος, με ακρίβεια GPS.
  2. Συγχρονισμένη Dash Cam: Τοποθετημένη στο όχημα της αναπαράστασης, καταγράφει την πορεία του οχήματος, συγχρονισμένη με την κάμερα του drone.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς η Ψυχική Υγεία επηρεάζει τις Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας

Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει την ακριβή ανάλυση της ορατότητας του οδηγού και του χρόνου αντίδρασής του.

Για να είναι η αναπαράσταση ακριβής, ήταν απαραίτητο να αναπαραχθούν οι συνθήκες φωτισμού της νύχτας του ατυχήματος.

Με τη χρήση ειδικού λογισμικού, εντοπίστηκε μια ημέρα με παρόμοιες συνθήκες φωτισμού. Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι κρίσιμη, καθώς ακόμα και μικρές αλλαγές στον φωτισμό μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ορατότητα και, κατ’ επέκταση, τα δεδομένα της ανάλυσης.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μέτρηση των φώτων πορείας τόσο του οχήματος που ενεπλάκη στο ατύχημα όσο και του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε στην αναπαράσταση. Διαπιστώθηκε ότι το όχημα του ατυχήματος, όντας παλαιότερης τεχνολογίας, είχε πιο περιορισμένη δέσμη φωτός, μειώνοντας την ορατότητα κατά 3-4 μέτρα σε σύγκριση με ένα σύγχρονο όχημα.

Τα ευρήματα της αναπαράστασης

Κατά την ανάλυση του βίντεο από το drone, παρατηρήθηκε ότι το πρώτο σημείο που μπορούσε να δει ο οδηγός ήταν τα πόδια του πεζού, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη διεθνή βιβλιογραφία. Σημειώνεται ότι ο πεζός φορούσε σκούρα μαύρα ρούχα τη νύχτα του ατυχήματος, γεγονός που επιδείνωνε περαιτέρω την ορατότητα.

Επιπλέον, οι αντανακλάσεις από τον περιβάλλοντα χώρο, όπως φώτα από γειτονικές κατοικίες σε απόσταση 100 μέτρων, βελτίωναν την ορατότητα σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά όχι στο σημείο του ατυχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Το μέλλον της ασφάλισης σε έναν κόσμο που θερμαίνεται

Με ηλεκτρονικές μετρήσεις, διαπιστώθηκε ότι η απόσταση στην οποία ο οδηγός μπορούσε να δει τον πεζό ήταν μόλις 18 μέτρα. Με βάση αυτή την απόσταση και την ταχύτητα του οχήματος (37-39 χλμ/ώρα), υπολογίστηκε ο χρόνος αντίδρασης.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ο μέσος χρόνος αντίδρασης ενός οδηγού είναι 1,5 δευτερόλεπτο.

Αυτό σημαίνει ότι, με ταχύτητα 37 χλμ/ώρα, ο οδηγός θα χρειάζονταν 20,96 μέτρα για να αντιδράσει, ενώ με 39 χλμ/ώρα, 21,66 μέτρα. Δεδομένου ότι η ορατότητα ήταν μόνο 18 μέτρα, ήταν αδύνατο για τον οδηγό να αντιδράσει εγκαίρως.

Συμπεράσματα και νομικές επιπτώσεις

Η ανάλυση κατέδειξε ότι το ατύχημα ήταν αναπόφευκτο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Ο οδηγός αντιλήφθηκε τον πεζό μόνο μετά τη σύγκρουση, καθώς δεν υπήρχε επαρκής ορατότητα για να αντιδράσει νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα, ο οδηγός απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες στο δικαστήριο.

Η σημασία της τεχνολογίας στην ανάλυση τροχαίων ατυχημάτων

Η παρουσίαση του κ. Παπασάββα υπογραμμίζει τη σημασία της τεχνολογίας στην κατανόηση και ανάλυση τροχαίων ατυχημάτων. Μέσα από την ακριβή αναπαράσταση και την επιστημονική μεθοδολογία, είναι δυνατή η απόδοση δικαιοσύνης και η εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων.

Η καινοτόμος προσέγγιση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός στον τομέα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Η τεχνολογία όχι μόνο βοηθά στην επίλυση σύνθετων υποθέσεων αλλά και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους στους δρόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς η Ψυχική Υγεία επηρεάζει τις Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας

Με τέτοιες πρωτοβουλίες και εξελίξεις, η Κύπρος τοποθετείται στην αιχμή της τεχνολογίας στον τομέα των τροχαίων ατυχημάτων, προωθώντας ένα ασφαλέστερο μέλλον για όλους τους χρήστες των δρόμων.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.