1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ιάσων Χαλκίδης: H επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της ασφάλισης

Ιάσων Χαλκίδης: H επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της ασφάλισης

Ιάσων Χαλκίδης: H επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της ασφάλισης
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει ο Ιάσων Χαλκίδης, Senior Managing Director, ΙΑΣΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ Α.Ε

Όπως έχει γίνει σαφές μέσα τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας που αναδιαμορφώνουν τους κανόνες της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως για παράδειγμα η πολυσυζητημένη αξιοποίηση του εργαλείου ChatGPT, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) έχει αρχίσει με ταχείς ρυθμούς να παίζει κεντρικότατο ρόλο στο ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των επαγγελματικών και μη κλάδων επηρεάζοντας την κοινωνία στο σύνολό της.

Στον ασφαλιστικό τομέα συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη δύναται να παρέχει ένα φάσμα ποικίλων ευκαιριών για τη μελλοντική ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του κλάδου. Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA – European Insurance and Occupational Pensions Authority) σε σχέση με τη χρήση της τεχνολογίας των Big Data Analytics στην ασφάλιση αυτοκινήτου και υγείας, ήδη από το 2018, το 31% των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών χρησιμοποιούσαν τεχνητή νοημοσύνη σε όλη την ασφαλιστική αλυσίδα και ένα 24% βρισκόταν στο στάδιο υιοθέτησης της ιδέας αυτής.

Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να ενσωματώνεται βαθύτερα και στον κόσμο της ιδιωτικής ασφάλισης και λόγω αυτού οι ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αντιστοίχως πρέπει να δράσουν αποφασίστηκα, ούτως ώστε να ανταποκριθούν στο ψηφιακά και τεχνολογικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο. Οι επαγγελματίες της ασφάλισης πρέπει να κατανοήσουν άμεσα τους παράγοντες που θα συμβάλουν στην σταδιακή αλλαγή ορισμένων σημείων στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς καθώς και το πώς αυτό θα αναδιαμορφώσει τα δεδομένα στο χώρο της ασφάλισης, όπως για παράδειγμα τις απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού, τη διανομή των προϊόντων, την αναδοχή των εργασιών και την τιμολόγηση των εκάστοτε περιπτώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εγκύκλιος του Τμήματος Φορολογίας για τον Φορολογικό χειρισμό των ασφαλίστρων Υγείας

Εν συνεχεία, στη βιομηχανία για παράδειγμα ο εξοπλισμός που φέρει αισθητήρες και κινείται αυτόματα έχει καθιερωθεί αρκετό καιρό τώρα. Επίσης, οι συνδεδεμένες συσκευές με το διαδίκτυο που φέρουν νέες τεχνολογίες έχουν αυξηθεί και θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τα χρόνια δραστικά, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι θα υπάρχουν έως και ένα τρισεκατομμύριο συνδεδεμένες συσκευές έως το 2025. Με την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργούνται νέα δεδομένα που θα επιτρέψουν στους επαγγελματίες της ασφάλισης να κατανοήσουν καλύτερα και με μεγαλύτερο γνωστικό βάθος τους πελάτες τους με στόχο την παροχή εξατομικευμένων προϊόντων, υπηρεσιών και τιμών σε πραγματικό χρόνο.

H ΑΙ χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένες εκφάνσεις της ασφαλιστικής αγοράς, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα την γενετική τεχνητή νοημοσύνη, με τους επαγγελματίες της ασφάλισης να αναζητούν ενεργά πιθανούς τρόπους αξιοποίησής της. Παραδείγματος χάρη, εξετάζεται από τους επιστήμονες της ασφάλισης η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή συμβουλών στους πελάτες, την καθοδήγηση τους μέσω των διαδικασιών αποζημίωσης και τη συνεχή ενίσχυση των διαδικασιών τιμολόγησης και αναδοχής των εκάστοτε κινδύνων. Με βάση το εν λόγω μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) έχει προβλέψει τη θεσμοθέτηση του νόμου για τη τεχνητή νοημοσύνη (EU AI Act) και με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) έχει προτείνει τον κανονισμό για τη τεχνητή νοημοσύνη που θα αποσκοπεί γενικότερα στη θέσπιση ενός ενιαίου νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με τις αξίες και τους κανόνες της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  H EIOPA πέτυχε τους στόχους της το 2023 και συνεχίζει τη στρατηγική της πορεία

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη έχει τρεις σημαντικές επιπτώσεις στον ασφαλιστικό κλάδο. Αρχικά, είναι οριζόντια στοχεύοντας να καλύψει ταυτοχρόνως όλους τους σχετιζόμενους με την εν λόγω τεχνολογία τομείς, με δυσκολίες να ανακύπτουν κατά καιρούς ως προς την ενσωμάτωση των νέων διατάξεών και της αυστηρής εποπτείας τους. Κατά δεύτερον, η νομοθεσία αυτή πάνω στο ΑΙ προβλέπει την ανάπτυξη εναρμονισμένων προτύπων και την παροχή σχετικών εργαλείων καθοδήγησης για τους ενδιαφερόμενους φορείς. Τέλος, γίνεται προσπάθεια να προσεγγίζεται η εκάστοτε περίπτωση με βάση τους κινδύνους και απαιτήσεις που εγείρονται, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί έναν τομέα υψηλού ρίσκου.

Συμπερασματικά, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη σταδιακά ενσωματώνεται στην επαγγελματική καθημερινότητα της ιδιωτικής ασφάλισης και στην εργασιακή πραγματικότητα των επαγγελματιών του εν λόγω χώρου, η αύξηση της χρήσης διαφόρων εκφάνσεων του ΑΙ αποδεικνύει εμφανώς ότι όλες οι δυνατότητες και οι προεκτάσεις αυτής της τεχνολογίας δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί στο έπακρο των δυνατοτήτων τους. Από θεσμική άποψη, η ΕΕ με την νομοθεσία για το AI ενδέχεται να συγκροτήσει ένα οργανωμένο πλαίσιο δράσης και χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, σεβόμενη τις αξίες και τα χρηστά ήθη της Ένωσης, με τον αντίκτυπο της στον ασφαλιστικό κλάδο να είναι υπό συζήτηση, προκαλώντας ανάγκη για περαιτέρω καθοδήγηση και παροχή συγκεκριμένων γραμμών δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τους τραπεζικούς

Σεβόμενοι επομένως τους κανόνες και τη νομοθεσία που ήδη υπάρχει ή θα δημιουργηθεί, κερδισμένοι από αυτή τη διαδικασία θα βγούνε οι επαγγελματίες της ασφάλισης που θα χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία για να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα, να αξιοποιήσουν τις γνωστικές και μαθησιακές δυνατότητες που θα δοθούν από νέες πηγές δεδομένων και να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες του αγοραστικού κοινού μέσω της εξατομίκευσης και της δυναμικής προσαρμογής των ασφαλιστικών προϊόντων. Επομένως, οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών μέσω του ΑΙ και να μην την αντιμετωπίσουν με πλήρη καχυποψία ή ως απειλή, αλλά ως ένα νέο σκαλοπάτι για περαιτέρω πρόοδο στο μέλλον του χώρου.

Πηγές:

Allianz. (2023). How AI could change insurance. Βλέπετε: https://commercial.allianz.com/news-and-insights/expert-risk-articles/AI.html

Balasubramanian, R, Libarikian, A. and McElhaney, D. (2021). Insurance 2030—The impact of AI on the future of insurance. Βλέπετε: https://www.mckinsey.com/industries/financial-services/our-insights/insurance-2030-the-impact-of-ai-on-the-future-of-insurance

EIOPA. (2021). EIOPA publishes report on artificial intelligence governance principles. Βλέπετε: https://www.eiopa.europa.eu/eiopa-publishes-report-artificial-intelligence-governance-principles-2021-06-17_en

EIOPA. (2024). Artificial intelligence and Big Data. Βλέπετε: https://www.eiopa.europa.eu/browse/digitalisation-and-financial-innovation/artificial-intelligence-and-big-data_en

Hielkema, P. (2023). AI: Unleashing its potential in the finance. Βλέπετε: https://www.eiopa.europa.eu/document/download/b56434a2-dd9a-41de-8f0d-de08cca04080_en?filename=eurofi-magazine_septembre-2023-AI%20in%20the%20insurance%20sector%20industry%20adoption%20and%20regulatory%20developments.pdf

Insurance Europe. (2021). AI in the insurance sector. Βλέπετε: https://www.insuranceeurope.eu/publications/2608/artificial-intelligence-ai-in-the-insurance-sector/

Πηγή: cybernews.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!