1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ηγετικός ο ρόλος του Ασφαλιστικού Κλάδου στην προώθηση της διαφορετικότητας και...

Ηγετικός ο ρόλος του Ασφαλιστικού Κλάδου στην προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης

Ηγετικός ο ρόλος του Ασφαλιστικού Κλάδου στην προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η διαφορετικότητα, η ισότητα και η ένταξη (ΔΕΗ) παραμένουν  βασικοί παράγοντες για τον Ασφαλιστικό Κλάδο στην Ευρώπη ως προς τη δημιουργία ενός επιτυχημένου χώρου εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η Insurance Europe μαζί με όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους της ασφάλισης στην ΕΕ ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη για την προώθηση της ΔΕΗ στο χώρο εργασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο και για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Μήνα Διαφορετικότητας, η Insurance Europe ανανέωσε τον διαδικτυακό της κόμβο για θέματα ΔΕΗ, το οποίο παρουσιάζει πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο κλάδος για την προώθηση της ίσης πρόσβασης, των ευκαιριών και της συμμετοχής στον χώρο εργασίας.

Η Κοινή Διακήρυξη για τη Διαφορετικότητα, την Ένταξη και τη Μη Διάκριση στον Ασφαλιστικό Τομέα

Οι Ευρωπαίοι Κοινωνικοί Εταίροι στον Ασφαλιστικό Τομέα δεσμεύονται να ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα, την ένταξη και τη μη διάκριση και να προωθούν αυτές τις αξίες σε ολόκληρο τον τομέα. Η διασφάλιση σεβασμού, ανεκτικότητας και ένταξης στους χώρους εργασίας είναι καθοριστική για την ικανοποίηση των εργαζομένων, την ενδυνάμωσή τους και την ανάπτυξη του τομέα. Η προώθηση πολιτικών και συμπεριφορών που ενισχύουν τη διαφορετικότητα και την ένταξη θεωρείται θεμελιώδες μέρος της εταιρικής κουλτούρας.

1. Ίσες Ευκαιρίες στον Χώρο Εργασίας

α. Επιλογή και πρόσληψη

Οι διαδικασίες πρόσληψης και επιλογής πρέπει να είναι απαλλαγμένες από διακρίσεις και να βασίζονται σε δεξιότητες, προσόντα και εμπειρία. Οι περιγραφές θέσεων εργασίας πρέπει να ενθαρρύνουν τις αιτήσεις ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνότητας, θρησκείας ή αναπηρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι λέει η Insurance Europe για την οδηγία φοροδιαφυγής

β. Ίση αμοιβή

Η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

γ. Εκπαίδευση

Η ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους τους εργαζόμενους πρέπει να ενθαρρύνεται, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε εργαζόμενου και τη φύση των καθηκόντων του. Είναι επίσης σημαντικό να προσφέρεται ειδική εκπαίδευση για τη διαφορετικότητα, την ένταξη και τη μη διάκριση, ιδίως για τους υπαλλήλους που αναλαμβάνουν διοικητικές θέσεις.

δ. Προαγωγή και επαγγελματική ανάπτυξη

Η διαφορετικότητα και η ένταξη είναι σημαντικές για την προσφορά ίσων ευκαιριών για προαγωγή και επαγγελματική ανάπτυξη σε όλους τους εργαζόμενους. Τα κριτήρια για την επαγγελματική αξιολόγηση και ανάπτυξη πρέπει να σέβονται τις ίσες ευκαιρίες και τις αξίες της διαφορετικότητας και της ένταξης.

2. Διαφορετικότητα και Ένταξη στον Χώρο Εργασίας

α. Μέτρα πρόληψης διακρίσεων

Τα μέτρα πρόληψης των διακρίσεων κατά των προστατευόμενων ομάδων πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής κουλτούρας και πολιτικής. Η προώθηση ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος όπου η διαφορετικότητα θεωρείται πηγή πλούτου είναι καθοριστική.

β. Μέτρα προώθησης της διαφορετικότητας και της ένταξης

Οι εταιρείες ενθαρρύνονται να βασίσουν τις πολιτικές τους για τη διαφορετικότητα και την ένταξη στην αρχή της εκτίμησης κάθε ατόμου και του σεβασμού των διαφορών και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Η διαφορετικότητα πρέπει να προωθείται από τα ανώτερα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές εποπτείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Χαιρετίζει την έκθεση του Μάριο Ντράγκι η Insurance Europe

γ. Μέτρα για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία

Τα μέτρα για την προώθηση, ένταξη και ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία στον χώρο εργασίας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την απασχόληση, την πρόσληψη, τη διατήρηση, την ίση μεταχείριση, την επαγγελματική ανάπτυξη, την προσβασιμότητα και την εμπιστευτικότητα.

δ. Μέτρα για την υποστήριξη ηλικιωμένων εργαζομένων

Η διαφορετικότητα και η ένταξη πρέπει να αναγνωρίζουν και να υποστηρίζουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, εξασφαλίζοντας ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο σε καμία κατάσταση.

3. Καταπολέμηση των Διακρίσεων

Οι κοινωνικοί εταίροι δεσμεύονται να προωθήσουν και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων και παρενόχλησης, καθώς και την προστασία των εργαζομένων που έχουν πέσει θύματα τέτοιων περιστατικών. Η πρόληψη της παρενόχλησης είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Η κοινή διακήρυξη καταλήγει στην ανάγκη συνέχισης των ανταλλαγών απόψεων για τη διαφορετικότητα, την ένταξη και τη μη διάκριση στο ευρωπαϊκό επίπεδο κοινωνικού διαλόγου, προωθώντας τη μετάφραση της διακήρυξης σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ για τη διευκόλυνση της διάδοσής της.

Την Κοινή Διακήρυξη υπογράφουν οι:

Michael Budolfsen, Πρόεδρος UNI Europa Finance

Anu Sajavaara, Πρόεδρος της Πλατφόρμας Κοινωνικού Διαλόγου Insurance Europe

Vic Van Kerrebroeck, Συντονιστής του Κοινωνικού Διαλόγου για την Ασφάλιση UNI Europa Finance

Sarah Goddard, Γενική Γραμματέας AMICE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Επανεξέταση της προσέγγισης για την αντιμετώπιση της πιεστικής συνταξιοδοτικής πρόκλησης της Ευρώπης

Angelo Di Cristo, Επικεφαλής Τμήματος UNI Finance

Dominique Sizes, Πρόεδρος BIPAR

Maureen Hick, Διευθύντρια UNI Europa Finance

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.