1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Insurance Europe: Αντίθετη στις αυστηρές απαιτήσεις της IAIS για τις ασφαλιστικές

Insurance Europe: Αντίθετη στις αυστηρές απαιτήσεις της IAIS για τις ασφαλιστικές

Insurance Europe: Αντίθετη στις αυστηρές απαιτήσεις της IAIS για τις ασφαλιστικές
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Insurance Europe, η ομοσπονδία ασφαλιστικών ενώσεων, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τις νέες προτάσεις της Διεθνούς Ένωσης Ασφαλιστικών Εποπτικών Αρχών (IAIS) σχετικά με την επέκταση των εποπτικών προσδοκιών για τα σχέδια ανάκαμψης και εξυγίανσης (RRP). Στη διαβούλευση για το ολιστικό πλαίσιο προγράμματος της IAIS, η Insurance Europe υποστήριξε ότι οι υπάρχουσες απαιτήσεις είναι επαρκείς και προειδοποίησε ότι η επιβολή πρόσθετων απαιτήσεων σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους και κινδύνου, θα είναι δυσανάλογη και αδικαιολόγητη.

Η ομοσπονδία τόνισε ότι οποιεσδήποτε νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες των τοπικών αγορών και να εφαρμόζονται κυρίως σε επίπεδο ομίλου, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση, ιδίως για τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου.

Το πλαίσιο του προγράμματος είναι ένα σύνολο μέτρων εποπτικής πολιτικής, μια Παγκόσμια Άσκηση Παρακολούθησης (GME) και μια αξιολόγηση εφαρμογής που εξετάζει και μετριάζει τον συστημικό κίνδυνο στον ασφαλιστικό τομέα, μεταξύ άλλων μέσω των απαιτήσεων σχεδιασμού ανάκαμψης και εξυγίανσης (RRP).

Η Insurance Europe υποστηρίζει την ανάγκη για απαιτήσεις σχεδιασμού ανάκαμψης και εξυγίανσης όπου υπάρχει σαφής ανάγκη, η οποία αξιολογείται μέσω κριτηρίων βάσει κινδύνου.

Ωστόσο, η ομοσπονδία των ασφαλιστικών ενώσεων αντιτίθεται στις προτάσεις της IAIS για την επέκταση των εποπτικών προσδοκιών για το RRP – που σημειώνονται στο πλαίσιο των ICP 12 και ICP 16 – οι οποίες, όπως υποστηρίζει, είναι υπερβολικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Insurance Europe: Πολιτική για την εποπτεία της πολυμορφίας, της ισότητας και της συμπερίληψης

Η ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι, ως ελάχιστο πρότυπο, οι υφιστάμενες απαιτήσεις της IAIS είναι επαρκείς και ότι τυχόν πρόσθετες απαιτήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε επίπεδο ανάλογο των αρμοδιοτήτων, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής αγοράς.

Αντιτίθεται επίσης στην πρόταση να εφαρμοστούν οι απαιτήσεις του RRP για όλες τις ασφαλιστικές. Η απαίτηση από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, σημειώνει η Insurance Europe, να καταρτίσουν σχέδιο ανάκαμψης και εξυγίανσης δεν είναι ούτε “αναγκαία από την άποψη του κινδύνου, ούτε αναλογική στην εφαρμογή της, καθώς η σχετική προσπάθεια είναι μεγάλη ακόμη και για τις μικρές ασφαλιστικές εταιρείες”.

Το πεδίο εφαρμογής των απαιτήσεων του ΣΑΑ θα πρέπει να βασίζεται πλήρως στον κίνδυνο και να επικεντρώνεται κυρίως σε απαιτήσεις σε επίπεδο ομίλου.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!