1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ισχυρή η εικόνα του πρώτου εξαμήνου του 2024 για τη Munich...

Ισχυρή η εικόνα του πρώτου εξαμήνου του 2024 για τη Munich Re

Ισχυρή η εικόνα του πρώτου εξαμήνου του 2024 για τη Munich Re
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο παγκόσμιος αντασφαλιστής Munich Re ανακοίνωσε ότι οι αντασφαλιστικές του δραστηριότητες συνέβαλαν με 1,3 δισ. ευρώ και 3,2 δισ. ευρώ στα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2024, αντίστοιχα, και παρά την αύξηση των δαπανών για μεγάλες ζημιές, ο συνδυασμένος δείκτης αντασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων (P&C) ενισχύθηκε.

Στον τομέα των αντασφαλίσεων, τα ασφαλιστικά έσοδα από τα εκδοθέντα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυξήθηκαν σε 9,9 δισ. ευρώ το τρίμηνο, από 9,3 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του ’23, ενώ το συνολικό τεχνικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 28% σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ και το λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 51% σε 1,9 δισ. ευρώ.

Τόσο ο κλάδος P&C όσο και ο κλάδος ζωής και υγείας (L&H) σημείωσαν καλές επιδόσεις στο τρίμηνο, με τον πρώτο να παράγει αποτέλεσμα 786 εκατ. ευρώ, έναντι 578 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα από τις ασφαλίσεις P&C από τα εκδοθέντα ασφαλιστήρια συμβόλαια κινήθηκαν από 6,7 δισ. ευρώ σε 6,9 δισ. ευρώ. Για το τρίμηνο, ο συνδυασμένος δείκτης ενισχύθηκε από 80,5% σε 79,6%, και για το H1’24, βελτιώθηκε σε 77,5% από 83,5%, συνεπώς συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες για το σύνολο του έτους για 82%.

Ο ισχυρότερος συνδυασμένος δείκτης επιτεύχθηκε παρά την αύξηση των μεγάλων ζημιών άνω των 30 εκατ. ευρώ η καθεμία σε 957 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του ’24 σε σύγκριση με 600 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στην πραγματικότητα, οι δαπάνες μεγάλων ζημιών το β’ τρίμηνο αντιστοιχούσαν στο 14,4% των καθαρών ασφαλιστικών εσόδων, ελάχιστα υψηλότερα από τη μέση αναμενόμενη τιμή του 14%, αλλά για το α’ εξάμηνο του ’24 ήταν χαμηλότερες από την αναμενόμενη τιμή, στο 12,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπερνούν τα 2 δισ. τα κέρδη της Swiss Re για το πρώτο εξάμηνο του 2024

Η Munich Re αποκάλυψε ότι οι ανθρωπογενείς μεγάλες ζημιές του β’ τριμήνου μειώθηκαν στα 110 εκατ. ευρώ από 155 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι μεγάλες ζημιές από φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν στα 846 εκατ. ευρώ από 445 εκατ. ευρώ. Αυτά τα μεγέθη μεγάλων ζημιών λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις από την προεξόφληση και την προσαρμογή κινδύνου. Για τη Munich Re, η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή του τριμήνου ήταν οι πλημμύρες στη νότια Γερμανία, με ονομαστικές ζημίες στην αντασφάλιση ύψους 200 εκατ. ευρώ και την ERGO να καταγράφει ζημίες ύψους 44 εκατ. ευρώ.
Ο αντασφαλιστής απελευθέρωσε επίσης αποθέματα συνολικού ύψους 332 εκατ. ευρώ για βασικές ζημιές προηγούμενων ετών, τα οποία αντιστοιχούν στο 5% των καθαρών ασφαλιστικών εσόδων.

Στις ανανεώσεις αντασφαλίσεων της 1ης Ιουλίου 2024, το χαρτοφυλάκιο της Munich Re μειώθηκε στην πραγματικότητα κατά 5,4% στα 3,5 δισ. ευρώ, λόγω των αποφάσεων να μην ανανεωθούν ή να εγγραφούν εργασίες που δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες όσον αφορά τις τιμές, τους όρους και τις προϋποθέσεις. Ο αντασφαλιστής σημειώνει ότι η εξέλιξη των τιμών ήταν συνολικά σταθερή στις τμηματικές αγορές, με τις τιμές των αντασφαλίσεων να αυξάνονται σημαντικά σε ορισμένες αγορές. Συνολικά, οι τιμές στο σύνολο του χαρτοφυλακίου της Munich Re αυξήθηκαν ελαφρά κατά 0,6% στις ανανεώσεις του Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της αντασφαλιστικής δραστηριότητας της εταιρείας L&H, το τεχνικό αποτέλεσμα ήταν ισχυρό, αυξάνοντας από 325 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 23 σε 617 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 24, καθώς η σημαντική αύξηση των νέων εργασιών υπεραντιστάθμισε το αποτέλεσμα από την αποδέσμευση του περιθωρίου συμβατικής εξυπηρέτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Atlantic Insurance: Θα συνεδριάσει για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου

Το καθαρό αποτέλεσμα του τομέα αυξήθηκε σε 553 εκατ. ευρώ από 326 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τα ασφαλιστικά έσοδα από τα εκδοθέντα ασφαλιστήρια συμβόλαια ανήλθαν σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ, έναντι 2,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

Η κύρια ασφαλιστική δραστηριότητα της Munich Re, η ERGO, είχε επίσης ένα σταθερό τρίμηνο, δημιουργώντας ένα βελτιωμένο αποτέλεσμα ύψους 284 εκατ. ευρώ και 535 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο, αντίστοιχα. Τα ασφαλιστικά έσοδα του κλάδου από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που εκδόθηκαν το 2ο τρίμηνο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση σε 5,1 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ και το 1ο εξάμηνο αυξήθηκαν σε 10,3 δισ. ευρώ από 9,9 δισ. ευρώ.

Το τεχνικό αποτέλεσμα της ERGO μειώθηκε ελαφρώς το τρίμηνο στα €532 εκατ. από €599 εκατ. καθώς το λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε στα €364 εκατ. από €350 εκατ. και ο συνδυασμένος δείκτης εξασθένησε στο 86,4% από 84,7%.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, η Munich Re ανακοίνωσε σημαντική αύξηση του αποτελέσματος σε 1,5 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 24 από 596 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 23, με το συνολικό επενδυτικό αποτέλεσμα του τριμήνου να αντιπροσωπεύει απόδοση 2,6% επί της μέσης αγοραίας αξίας του χαρτοφυλακίου.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η Munich Re ανακοίνωσε καθαρό αποτέλεσμα 1,6 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αυξημένο κατά 41% σε σχέση με το περσινό 1,2 δισ. ευρώ. Για το α’ εξάμηνο του 24, το καθαρό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 55% στα 3,8 δισ. ευρώ.

Τα ασφαλιστικά έσοδα από τα εκδοθέντα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυξήθηκαν σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο σε σχεδόν 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ το α’ εξάμηνο αυξήθηκαν σε 30 δισ. ευρώ από 28,5 δισ. ευρώ. Ο αντασφαλιστής αποδίδει την εξέλιξη αυτή το β’ τρίμηνο κυρίως στην οργανική ανάπτυξη και στους δύο τομείς αντασφάλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δείτε πώς κινήθηκαν τα επενδυτικά ταμεία τον Ιούνιο 2024

Το συνολικό τεχνικό αποτέλεσμα το β’ τρίμηνο ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς το λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ.

“Χάρη σε κέρδη σχεδόν 3,8 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, η Munich Re σημείωσε και πάλι καλές επιδόσεις. Επιπλέον, δεν έχουμε κερδίσει ποτέ περισσότερα στο πρώτο εξάμηνο οποιουδήποτε έτους. Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει τη λειτουργική μας δύναμη στην αντασφάλιση και την πρωτασφάλιση – και οι δύο από τις οποίες απέφεραν κέρδη καλύτερα από τα αναμενόμενα. Οι ενθαρρυντικές ανανεώσεις του Ιουλίου καθώς και η συνεχιζόμενη υψηλή απόδοση των επανεπενδύσεων συνθέτουν μια αισιόδοξη προοπτική για το υπόλοιπο του 2024. Αν και ο στόχος μας για τα κέρδη του 2024 παραμένει αμετάβλητος στα 5,0 δισ. ευρώ, το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του εξαμήνου μας καθιστά πιο πιθανό ότι μπορούμε να επιτύχουμε ή και να ξεπεράσουμε τις προβλέψεις μας για το σύνολο του έτους”, δήλωσε ο CEO της Munich Re, Joachim Wenning.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Munich Re αναφέρει ότι αναμένει ενθαρρυντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για το υπόλοιπο του έτους, ενώ οι στόχοι για το 2024 παραμένουν αμετάβλητοι, με την εταιρεία να εξακολουθεί να στοχεύει σε καθαρό αποτέλεσμα 5 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2024.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.