1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος εγκεφάλου – Σχετίζονται τελικά;

Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος εγκεφάλου – Σχετίζονται τελικά;

Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος εγκεφάλου – Σχετίζονται τελικά;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με επικεφαλής την Υπηρεσία Προστασίας Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (Arpansa) της Αυστραλίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κινητά τηλέφωνα δε συνδέονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου και της κεφαλής.

Η ανασκόπηση συσχέτισε δεδομένα  από 5.000 μελέτες από τις οποίες εντοπίστηκαν οι πιο αυστηρά επιστημονικές, ενώ αποκλείστηκαν οι πιο αδύναμες.

Σύμφωνα με το ONMED επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης, αναπληρωτής καθηγητής Κεν Καρυπίδης χαρακτήρισε την ανάλυση ως «την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα». Συγκεκριμένα, η τελική ανάλυση περιλάμβανε 63 μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022,

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν συσχέτιση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου» πρόσθεσε.

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στους καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μηνίγγων, της υπόφυσης και του αυτιού), στους όγκους των σιελογόνων αδένων και στους όγκους του εγκεφάλου.

Η ανασκόπηση δεδιαπίστωσε συνολική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου, καμία συσχέτιση με την παρατεταμένη χρήση (εάν τα άτομα χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο για 10 χρόνια ή περισσότερο) και καμία συσχέτιση με την ποσότητα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου (τον αριθμό των κλήσεων που έκαναν ή τον χρόνο που περνούσαν στο τηλέφωνο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Μπορούν τα τατουάζ να προκαλέσουν καρκίνο;

«Είμαι αρκετά σίγουρος για το συμπέρασμά μας. Και αυτό που μας κάνει αρκετά σίγουρους είναι ότι, παρόλο που η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα ποσοστά των όγκων στον εγκέφαλο παρέμειναν σταθερά», δήλωσε ο Καρυπίδης, βοηθός διευθυντής αξιολόγησης επιπτώσεων στην υγεία της Arpansa.

«Οι άνθρωποι ακούνε τη λέξη ακτινοβολία και υποθέτουν ότι είναι παρόμοια με την πυρηνική ακτινοβολία. Και επειδή χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο κοντά στο κεφάλι όταν κάνουμε κλήσεις, υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Η ακτινοβολία είναι ουσιαστικά ενέργεια που ταξιδεύει από το ένα σημείο στο άλλο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, όπως για παράδειγμα η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο. Είμαστε πάντα εκτεθειμένοι σε ραδιοκύματα χαμηλού επιπέδου στο καθημερινό περιβάλλον», δήλωσε ο Καρυπίδης, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.