1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Κλιματική αλλαγή: Έκθεση της ΕΕ προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση του...

Κλιματική αλλαγή: Έκθεση της ΕΕ προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση του κενού ασφαλιστικής προστασίας

Κλιματική αλλαγή: Έκθεση της ΕΕ προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση του κενού ασφαλιστικής προστασίας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες διατυπώνει συστάσεις για το πώς μπορεί να μειωθεί το χάσμα προστασίας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα το χάσμα μεταξύ του ύψους των ζημιών από καταστροφικά γεγονότα και του πόσες από αυτές τις ζημιές καλύπτονται με ασφάλιση.

Η τελική έκθεση είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή – μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 και η οποία συγκέντρωσε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού κλάδου.

Αναγνωρίζοντας ότι οι φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή γίνονται όλο και πιο έντονες και συχνές, η έκθεση σημειώνει ότι σήμερα μόνο το 25% περίπου των ζημιών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή καλύπτονται από την ασφάλιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών.

Ο Nicolas Jeanmart επικεφαλής προσωπικών και γενικών ασφαλίσεων της Insurance Europe, ο οποίος ενήργησε ως συνεισηγητής της έκθεσης, δήλωσε: «Εκτός από τεράστια πρόκληση για τις κοινωνίες μας, η κλιματική αλλαγή απειλεί επίσης τον κρίσιμο ρόλο της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην παροχή προστασίας.

Εάν ο κλάδος πρόκειται να συνεχίσει να προσφέρει ευρεία, προσιτή ασφάλιση, πρέπει τόσο να μειώσουμε ριζικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων μας. Η συγκέντρωση (αντ)ασφαλιστών, καταναλωτών, επιχειρήσεων και φορέων χάραξης πολιτικής μαζί, για να ακούσουμε, να μάθουμε και να προσφέρουμε συγκεκριμένες λύσεις, είναι ένας από τους τρόπους για να προχωρήσουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 13 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050

Οι βασικές προτάσεις της έκθεσης για την αντιμετώπιση του χάσματος προστασίας από την Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνουν:

  1. Αύξηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα κινδύνου – ανάπτυξη προσιτών εργαλείων για τους καταναλωτές και προσφορά περισσότερων πληροφοριών ειδικά για τις ανάγκες κάθε περιοχής
  2. Εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των δεδομένων (data) για τη διασφάλιση ορθών εκτιμήσεων κινδύνου,
  3. Παροχή συμβουλών και κινήτρων στους ασφαλισμένους για την εφαρμογή μέτρων προσαρμογής,
  4. Να επιμεριστούν οι ευθύνες και να εμπλακούν διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας,
  5. Να εξεταστούν υψηλότερα επίπεδα αμοιβαιοποίησης, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή/και επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της διπλής πρόκλησης της οικονομικής προσιτότητας και της ασφαλισιμότητας.

Στο έγγραφο θέσης της, Insurance Matters, η Insurance Europe δημοσίευσε επίσης πρόσφατα τα αιτήματά της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνοντας το ρόλο του κλάδου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε την έκθεση του διαλόγου για την ανθεκτικότητα στο κλίμα εδώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.