Κοστοβόρο το 2024 για τις ασφαλιστικές
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ο παγκόσμιος όμιλος διαμεσολάβησης Aon εκτιμά τις απώλειες της ασφαλιστικής βιομηχανίας από φυσικές καταστροφές το πρώτο εννιάμηνο του 2024 σε τουλάχιστον 102 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επιπτώσεις του τυφώνα Μίλτον και άλλων γεγονότων που αναμένονται στο υπόλοιπο του έτους πιθανόν θα ωθήσουν τις ετήσιες ασφαλισμένες απώλειες πάνω από τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημειώθηκαν το 2023.
Από 1 Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2024, η έκθεση «Q3 Global Catastrophe Recap – Οκτώβριος 2024» της Aon καταγράφει τουλάχιστον 280 σημαντικά φυσικά καταστροφικά γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες τουλάχιστον 258 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το ποσό είναι περίπου 27% χαμηλότερο σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2023, που έφτασε τα 351 δισεκατομμύρια, και κάτω από τον μέσο όρο των 277 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, οι ασφαλισμένες απώλειες ύψους 102 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εννιάμηνο του 2024 είναι αυξημένες σε σχέση με τα 88 δισεκατομμύρια της προηγούμενης χρονιάς και τον μέσο όρο των 79 δισεκατομμυρίων, παρόλο που υπάρχει ένα προστατευτικό χάσμα 60%. Σύμφωνα με την Aon, αυτό το ποσοστό είναι από τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί, λόγω της υψηλότερης συμβολής απωλειών στις ΗΠΑ, όπου η ασφαλιστική κάλυψη είναι υψηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η Aon αναφέρει ότι οι ασφαλισμένες απώλειες από τέτοια φαινόμενα ήταν σχετικά χαμηλές, χωρίς κάποιο γεγονός να επηρεάζει σημαντικά την ευρύτερη αγορά αντασφάλισης.
Συγκεκριμένα, 59 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 58% των ασφαλισμένων απωλειών κατά την περίοδο αυτή, προήλθαν από σοβαρές καταιγίδες (SCS), ενώ 21 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 21%, προήλθαν από τροπικούς κυκλώνες.
Η Aon σημειώνει ότι οι περισσότερες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τα γεγονότα SCS, συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες, μετά από διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν και διατηρήθηκαν από τις αντασφαλιστικές.
Συγκεκριμένα για το τρίτο τρίμηνο, η Aon αναφέρει ότι οι απώλειες προκλήθηκαν από τρεις ακριβούς τυφώνες, γεγονότα SCS στις ΗΠΑ και τον Καναδά και πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι ο Καναδάς διανύει τη χρονιά με τις υψηλότερες ασφαλιστικές απώλειες στην ιστορία του, με τη μεγαλύτερη επίπτωση να προέρχεται από τέσσερα γεγονότα μέσα σε ένα μήνα κατά το τρίτο τρίμηνο, με τις αναμενόμενες αποζημιώσεις να ξεπερνούν τα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, ο Τυφώνας Γιαγκί, το πιο φονικό συμβάν της χρονιάς και το ακριβότερο γεγονός που καταγράφηκε ποτέ στο Βιετνάμ, κατέλαβε την τρίτη θέση σε κόστος για το υπό εξέταση διάστημα, σύμφωνα με την Aon.
Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024, οι φυσικές καταστροφές οδήγησαν σε εκτιμώμενα 13.000 θύματα, που είναι το χαμηλότερο από το 1986, σύμφωνα με την Aon.
«Η τελευταία μας μελέτη υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της διαχείρισης κινδύνων φυσικών καταστροφών για οργανισμούς, απαιτώντας μια πληθώρα πόρων για φυσικά μέτρα, συστήματα προειδοποίησης, προβλέψεις και δημόσια ευαισθητοποίηση. Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει παίξει ξανά σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, με τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν ένα υψηλό ποσοστό των παγκόσμιων απωλειών μέχρι στιγμής σε σχέση με προηγούμενες περιόδους», δήλωσε ο Michal Lorinc, επικεφαλής ανάλυσης καταστροφών της Aon.
Το σύνολο των ασφαλισμένων απωλειών της Aon για το εννιάμηνο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από την εκτίμηση των 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Gallagher Re, αλλά το γεγονός ότι οι απώλειες του κλάδου από τους δύο μεσίτες ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια πριν προστεθούν οι απώλειες από τον τυφώνα Μίλτον, υποδηλώνει ότι το 2024 θα είναι μια ακόμα κοστοβόρα χρονιά για τις ασφαλιστικές.