Κυριάκος Τυλλής: «Το ΓεΣΥ δεν μπορεί να αντικαταστήσει 100% ένα ασφαλιστήριο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης (Μέρος Α’)
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Την άποψη ότι το ΓεΣΥ δεν μπορεί να αντικαταστήσει 100% ένα ασφαλιστήριο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης εξέφρασε μεταξύ άλλων σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Cyprus Insurance News, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κόσμος Ασφαλιστικής κ. Κυριάκος Τυλλής.
Στα πλαίσια του μεγάλου αφιερώματος στην Ασφάλιση Ατυχημάτων & Υγείας του Cyprus Insurance News, μιλήσαμε με τον κ. Τυλλή για πολλά και διάφορα θέματα.
Σε αυτό το πρώτο μέρος της συνέντευξης του μιλήσαμε για τα δεδομένα που διαμορφώνει η εφαρμογή του ΓεΣΥ, τις αλλαγές που ήταν αναγκαίο να κάνει η εταιρεία του μετά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας αλλά και τις γενικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο κλάδος.
Διαβάστε το πρώτο μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξής πιο κάτω.
Μπορείτε να δείτε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης εδώ.
Η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα λέγαμε ότι είναι πλέον ένα δεδομένο στο οποίο ο ασφαλιστικός κλάδος έχει προσαρμοστεί. Πείτε μας δυο λόγια για την προσαρμογή αυτή και πως επηρεάστηκε τόσο η εταιρείας σας όσο και ο κλάδος γενικότερα μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Που βρίσκεται σήμερα η ασφαλιστική βιομηχανία;
Είναι γεγονός ότι το ΓεΣΥ αποτελεί πλέον μέρος της ζωής μας και είμαστε υπόχρεοι να προσαρμοστούμε στην ύπαρξη και εφαρμογή του. Η προσαρμογή της Εταιρείας μας με τα νέα δεδομένα δεν ήταν δύσκολη. Χρειάστηκε να προβούμε σε τροποποιήσεις σε κάποια από τα ασφαλιστήρια σχέδια που προσφέρει η Εταιρεία μας για να μπορούν να συνυπάρχουν με το ΓεΣΥ και να εξακολουθούν να είναι οικονομικά προσιτά για τους πελάτες μας αλλά σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες προκλήσεις.
Όσον αφορά τον κλάδο γενικότερα, παρατηρείται μια μείωση στα ασφάλιστρα του, κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς το κόστος του ΓεΣΥ αφορά όλους και ο προϋπολογισμός του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης είναι περιορισμένος. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται από τα ομαδικά ασφαλιστήρια καθώς αρκετοί εργοδότες που προσέφεραν σχέδια ασφάλισης στους εργοδοτουμένους τους, προέβησαν είτε σε μειώσεις καλύψεων ή σε τερματισμό της κάλυψης σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους τους.
Η Εταιρεία μας αντιμετώπισε μείωση στα ασφάλιστρα των ομαδικών ασφαλιστηρίων που όμως αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από αύξηση στα ατομικά ασφαλιστήρια. Αυτό μας μεταφέρει το μήνυμα ότι παρόλη την εφαρμογή του ΓεΣΥ, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση είτε επειδή δεν εμπιστεύονται το σύστημα είτε γιατί απλά αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης και των πλεονεκτημάτων που αυτή προσφέρει. Σήμερα η βιομηχανία κατά την άποψη μου βρίσκεται σε μια στασιμότητα όσο αφορά το θέμα αυτό καθώς το ΓεΣΥ συνεχώς αλλάζει.
Τι αλλαγές έπρεπε να κάνετε στα προϊόντα και τις καλύψεις των συμβολαίων υγείας μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ;
Οι αλλαγές στις οποίες χρειάστηκε να προβούμε στα συμβόλαια «Υγείας & Ατυχημάτων» της Εταιρείας μας ήταν μικρές. Το CYPRUS CHOICE που αποτελεί το κυρίως σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προσφέρει η Κόσμος Ασφαλιστική, δημιουργήθηκε εξ αρχής με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευέλικτο και να μπορεί να συνδυαστεί με το ΓεΣΥ.
Είναι ένα σχέδιο που προσφέρει πολλές επιλογές αφαιρεταίων ποσών και ολοκληρωμένες βασικές καλύψεις όπως επίσης και συμπληρωματικές καλύψεις. Έτσι οι πελάτες μας, με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας μπόρεσαν ευκολά να προσαρμόσουν τα υφιστάμενα σχέδια τους βάσει των δικών τους αναγκών .
Ως Εταιρεία, είμαστε αρκετά ευέλικτοι και απλά χρειάστηκε να διαφοροποιήσουμε μερικά πακέτα καλύψεων που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών όπως για παράδειγμα σε αλλοδαπούς εργαζόμενους και αλλοδαπούς επισκέπτες. Οι κατηγορίες αυτές για την είσοδο τους και παραμονή τους στην χώρα μας υποχρεούνται να έχουν εξασφαλίσει κάποιες ελάχιστες καλύψεις όπως είναι η Μεταφορά Σορού σε περίπτωση θανάτου τους και ενδονοσοκομειακή κάλυψη.
Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, τα άτομα που εργάζονται και κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο αποτελούν πλέον δικαιούχοι του ΓεΣΥ και έτσι δεν είναι υπόχρεοι να αγοράζουν ασφάλιση για ιατρικά έξοδα παρά μόνο για μεταφορά σορού. Ως εκ τούτου, προσαρμόσαμε τα σχέδια μας δημιουργώντας συνδυαστικές καλύψεις για τα άτομα που ζητούν τα απολύτως απαραίτητα βάσει νομοθεσίας αλλά και για πελάτες που θέλουν να έχουν ένα επιπλέον επίπεδο κάλυψης με μικρό επιπρόσθετο κόστος όπως για παράδειγμα ένα ασφαλιστήριο ατυχημάτων ή ένα ασφαλιστήριο υγείας.
Πέραν της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος «Ατυχημάτων & Υγείας»;
Κατά την άποψη μου, η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι άλλη από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της οικονομικής αστάθειας που παρατηρείται. Το κόστος ιατρικών υπηρεσιών αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία έτη και η πανδημία σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων, τον επηρεασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις πρόσφατες πληθωριστικές τάσεις της οικονομίας ανά το παγκόσμιο συμβάλλουν σε ακόμη πιο μεγάλες αυξήσεις. Όλα αυτά έχουν επίπτωση και στα ασφάλιστρα του κλάδου.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αναγκασμένες να αναπροσαρμόζουν την τιμολόγηση των προϊόντων τους διαφορετικά θα καθίσταται ασύμφορο για την οποιανδήποτε επιχείρηση να προσφέρει υπηρεσίες ασφάλισης. Αυτό αναπόφευκτα, επηρεάζει την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών και έχει άμεσο αντίκτυπο στην συνολική παραγωγική πορεία του κλάδου. Πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό για παράδειγμα, αναφέρουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων εργοδοτών που προσφέρουν ομαδικά ασφαλιστήρια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο υπαλληλικό προσωπικό τους, πιστεύουν ότι δεν θα είναι βιώσιμο να συνεχίσουν να προσφέρουν το ωφέλημα αυτό την επόμενη πενταετία.
Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται και στη δική μας αγορά αφού πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να περιορίσουν τις δαπάνες τους για να διατηρηθούν βιώσιμες.
Πέραν του πιο πάνω, η γήρανση πληθυσμού είναι ένα θέμα που προβληματίζει τον κλάδο καθώς σε συνδυασμό με την αύξηση στη νοσηρότητα και τις αυξημένες τιμές για θεραπεία, το κόστος απαιτήσεων πολλαπλασιάζεται και μικραίνει κατά πολύ το περιθώριο κάλυψης ζημιών.
Γιατί ο καταναλωτής να επιλέξει να αγοράσει ένα συμβόλαιο υγείας παρά τις παροχές που προσφέρει το ΓεΣΥ;
Το ΓεΣΥ δεν μπορεί να αντικαταστήσει στο 100% ένα ασφαλιστήριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς υπόκειται σε περιορισμούς. Είτε όσο αφορά το μέγιστο αριθμό επισκέψεων, είτε τις προσφερόμενες υπηρεσίες, είτε τα ποσά κάλυψης με συνεπακόλουθη συνεισφορά από τον ασθενή.
Ένα ασφαλιστήριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί έτσι ώστε να συμπληρώνει το Γενικό Σύστημα Υγείας και να βρίσκεται εκεί εάν και εφόσον χρειαστεί. Με την ιδιωτική ασφάλιση ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να ανησυχεί για λίστες αναμονής ή για περιορισμούς που αφορούν τους παρόχους των ιατρικών υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις την ασφάλεια που προσφέρει ένα ασφαλιστήριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προσφέρει κάλυψη και εκτός του νησιού μας.
Ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα όχι μόνο εντός Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό χωρίς περιόδους αναμονής και αγχωτική καθυστέρηση. Επιπρόσθετα, πολλές φορές, η διευθέτηση συγκεκριμένων ραντεβού, επεμβάσεων και άλλων θεραπειών καθώς και η διαδικασία πληρωμής αυτών μπορεί να διευθετηθεί απευθείας από την ασφαλιστική Εταιρεία, γεγονός που βοηθά τον ασθενή έχοντας μια έγνοια λιγότερη.
Πως οι τεχνολογίες της τηλεϊατρικής μπορούν να επηρεάσουν τον ασφαλιστικό κλάδο; Ποιες οι προκλήσεις και η ευκαιρίες από την εφαρμογή τους;
Αρχικά να αναφέρουμε τι εννοούμε όταν λέμε τηλεϊατρική. Είναι η παροχή ιατρική βοήθειας ή υπηρεσιών υγείας, από απόσταση μέσω εικόνας και ήχου για παράδειγμα μέσω τηλεφώνου, βιντεοκλήσης, έξυπνων εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα κ.α. Με την εφαρμογή τηλεϊατρικής ο ασθενής έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί κάποιο ιατρείο ή κλινική.
Κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID19 η τηλεϊατρική αποδείχθηκε ένα τρομερά χρήσιμο εργαλείο και σημαντική τεχνολογική εξέλιξη για την ιατρική καθώς επισκέψεις ρουτίνας ή μη επείγοντα περιστατικά μπορούσαν να εξυπηρετηθούν μέσω τέτοιων τεχνολογιών χωρίς καθυστέρηση και πάνω από όλα χωρίς φυσική παρουσίας και περαιτέρω έκθεση σε ιούς και μικρόβια. Σε πολλές χώρες τις Ευρώπης η τηλεϊατρική βρίσκεται ήδη σε αρκετά ανεπτυγμένο επίπεδο.
Πολλές είναι και οι ασφαλιστικές εταιρείας που έχουν τέτοια εργαλεία και τα προσφέρουν πολλές φορές δωρεάν στους ασφαλισμένους τους. Κατά την άποψη μου η τηλεϊατρική μπορεί να συμβάλει θετικά στον ασφαλιστικό κλάδο καθώς συνεισφέρει σε μείωση στα κόστη που προκύπτουν από τις επισκέψεις των ασφαλισμένων σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα προκειμένου να λάβουν μια γνωμάτευση ή μια υπηρεσία που ενδεχομένως να μπορούσε να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα και με μικρότερο κόστος μέσω της τηλεϊατρικής. Επιπρόσθετα, η τηλεϊατρική προσφέρει στον ασφαλισμένο πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες εκτός των γεωγραφικών ορίων της Κύπρου καθώς και σε ιδιόκτητες που δεν θα ήταν ευκολά προσβάσιμες διαφορετικά.
Όμως η τηλεϊατρική δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την φυσική εξέταση καθώς η διάγνωση κάποιον ιατρικών προβλημάτων την απαιτεί. Επιπρόσθετα, μια τέτοια υπηρεσία μπορεί να μην ικανοποιήσει πλήρως τον ασφαλισμένο και ως εκ τούτου να μην μπορεί να αποφευχθεί η φυσική εξέταση και το συνεπακόλουθο ασφαλιστικό κόστος αυτής. Για αυτό, η σωστή εφαρμογή υπηρεσιών τηλεϊατρικής απαιτεί σοβαρή παρακολούθηση και συνεχή προσαρμογή των υπηρεσιών που προσφέρονται.
Ως Εταιρεία, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της προσφοράς σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων προς του πελάτες μας, είναι κάτι που εξετάζουμε για να προσφέρουμε στους ασφαλισμένους μας όπως κάναμε και στο πρόσφατο παρελθόν στο οποίο προσφέραμε στα μέλη του CYPRUS CHOICE υπηρεσία ηλεκτρονικού ιατρού την οποία όμως αναγκαστήκαμε να διακόψουμε.