1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τεχνολογία
  6. »
  7. Κυβερνοασφάλεια: Αυτές είναι οι εννέα μεγαλύτερες απειλές

Κυβερνοασφάλεια: Αυτές είναι οι εννέα μεγαλύτερες απειλές

Κυβερνοασφάλεια: Αυτές είναι οι εννέα μεγαλύτερες απειλές
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Εννέα είναι οι κύριες απειλές γύρω από το cybersecurity, σύμφωνα με τον ENISA, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιος για θέματα κυβερνοασφάλειας. Την ίδια στιγμή, το λυτρισμικό (ransomware) χαρακτηρίζεται, αυτή τη στιγμή, ως ο πιο ανησυχητικός κίνδυνος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική αναφορά της ΕΕ, οι συγκεκριμένες απειλές αφορούν στο ransomware (με αυτό, οι εγκληματίες κρυπτογραφούν τα δεδομένα ενός οργανισμού και ζητούν λύτρα για να αποκαταστήσουν την πρόσβαση σε αυτά), στο cryptojacking (ένας εγκληματίας χρησιμοποιεί κρυφά την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή του θύματος για να δημιουργήσει κρυπτονομίσματα) και στις απειλές κατά των δεδομένων (παραβιάσεις και διαρροές δεδομένων).

Παράλληλα, εντοπίζονται κίνδυνοι από κακόβουλο λογισμικό (λογισμικό που ενεργοποιεί μια διαδικασία η οποία πλήττει ένα σύστημα), από ελλιπή πληροφόρηση/παραπληροφόρηση (διάδοση παραπλανητικής πληροφορίας) από μη κακόβουλες απειλές (ανθρώπινα λάθη και συστημικές δυσλειτουργίες), από απειλές κατά της διαθεσιμότητας των αρχείων και της ακεραιότητας των δεδομένων (δηλαδή επιθέσεις που εμποδίζουν τους χρήστες ενός συστήματος να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες τους).

Τέλος, άλλοι κίνδυνοι αφορούν στις απειλές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (οι οποίες στοχεύουν στην εξαπάτηση των θυμάτων μέσω email) και στις απειλές κατά αλυσίδων εφοδιασμού (πρόκειται, για παράδειγμα, για επιθέσεις κατά παρόχων υπηρεσιών που έχουν ως στόχο την πρόσβαση σε δεδομένα πελατών). Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοάσφάλεια, το 76% των ευρωπαίων πιστεύουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα κυβερνοεγκλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η απειλή της κυβερνοασφάλειας ξεπερνά την απειλή έλλειψης πόρων και κλιματικής αλλαγής

Άλλωστε, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19. Και αυτό γιατί με την έναρξη των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, είτε για τηλεργασία, είτε για σερφάρισμα. Σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που προκαλεί η κρίση, αυτό συχνά οδηγεί σε μη ασφαλή συμπεριφορά στο διαδίκτυο, αδυναμίες που οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται.

Οι πιο συχνές επιθέσεις στο διαδίκτυο σε σχέση με τον κορονοϊό αφορούν σε ψεύτικα μηνύματα ή συνδέσμους που oδηγούν σε κακόβουλους ιστότοπους ή εμπεριέχουν οι ίδιοι κακόβουλα προγράμματα, ειδήσεις για θεραπείες που κάνουν θαύματα, ψευδείς χάρτες για την εξάπλωση του ιού, αιτήσεις για δωρεές, ψεύτικα μηνύματα ή κλήσεις που φέρονται να είναι από γνωστές εταιρείες και που προσπαθούν να αποσπάσουν τα στοιχεία σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασής, προσφέροντας «βοήθεια» ή απειλώντας με κατάργηση του εκάστοτε λογαριασμού, αλλά και σε ψεύτικα μηνύματα για ανύπαρκτες παραδόσεις πακέτων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η ΕΕ, το ransomware θεωρείται η πιο ανησυχητική απειλή επί του παρόντος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ENISA, τα ποσά που ζητήθηκαν στα πλαίσια της καταβολής λύτρων αυξήθηκαν από τα 13 εκατ. ευρώ το 2019 στα 62 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης, ο μέσος όρος καταβολής λύτρων διπλασιάστηκε από 71.000 ευρώ το 2019 στα 150.000 ευρώ το 2021. Εκτιμάται ότι το 2021, το παγκόσμιο κόστος των ζημιών από επιθέσεις ransomware έφτασε τα 18 δισ. ευρώ – 57 φορές περισσότερο από το ποσό του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η απειλή της κυβερνοασφάλειας ξεπερνά την απειλή έλλειψης πόρων και κλιματικής αλλαγής

Ο μέσος χρόνος διακοπής της λειτουργίας οργανισμών λόγω επίθεσης ανερχόταν σε 23 ημέρες το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Την ίδια χρονιά, επιθέσεις ransomware έναντι εταιρειών λάμβαναν χώρα κάθε 11 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Ιούλιο 2021, οι πέντε τομείς που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απειλές είναι η δημόσια διοίκηση/διακυβέρνηση (198 περιπτώσεις), οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών (152 περιπτώσεις), το ευρύτερο δημόσιο (151 περιπτώσεις), η υγεία (143 περιπτώσεις) και ο χρηματοοικονομικός/τραπεζικός τομέας (97 περιπτώσεις).

Πηγή: epixeiro.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.