Λάμπρος Παπασάββας: Η εξειδίκευση και η τεχνολογία σύμμαχός μας για γρήγορη και δίκαιη διαχείριση απαιτήσεων!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
«Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τη φήμη της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας είναι το πόσο γρήγορα και δίκαια αποζημιώνει. Εδώ είναι που χρειάζεται έναν εξειδικευμένο και αξιόπιστο συνεργάτη», τονίζει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Cyprus Insurance News, ο διευθύνων σύμβουλος της «Lambros Papasavvas & Co LTD – KKERS Claims Services», Λάμπρος Παπασάββας.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, ο κ. Παπασάββας μάς εξηγεί πώς ξεκίνησε η εταιρεία, τα πρώτα της βήματα αλλά και πώς κατάφερε αυτή να καταστεί ηγέτιδα στον τομέα της διαχείρισης απαιτήσεων. Μιλάμε, επίσης, για την τεχνολογία και το ρόλο της στη διαχείριση απαιτήσεων, τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, ενώ δεν λείπει και η συζήτηση για την επικαιρότητα.
Κύριε Παπασάββα, πείτε μας αρχικά λίγα λόγια για την απόφασή σας να ιδρύσετε την εταιρεία, τους προβληματισμούς σας αλλά και τις ελλείψεις της αγοράς που σας έκαναν τελικά να πάρετε τη συγκεκριμένη απόφαση.
Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2010, μετά από μία μακροχρόνια δική μου πορεία στον ασφαλιστικό κλάδο σαν διευθυντής απαιτήσεων. Μέσα από ένα έντονο προβληματισμό και λαμβάνοντας υπόψη τα πεδία στα οποία, κατά την άποψη μου, η Κυπριακή αγορά υστερούσε, πήρα την απόφαση δημιουργίας της εταιρείας «Lambros Papasavvas & Co Ltd».
Φυσικά, το αντικείμενο της εταιρείας θα ήταν στον τομέα των απαιτήσεων όπου είχα πλέον μεγάλη εμπειρία, ενώ μού ήταν ξεκάθαρο σε ποιους τομείς υπήρχαν ελλείψεις στην αγορά. Ο πρώτος τομέας, ήταν η έλλειψη ενός δυνατού τμήματος εκτιμήσεων, με άτομα εξειδικευμένα με τα σωστά ακαδημαϊκά προσόντα και που ταυτόχρονα θα είχαν στη διάθεσή τους τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία που θα τους επέτρεπαν να κάνουν σωστά και με επαγγελματισμό τη συγκεκριμένη εργασία. Ο δεύτερος τομέας, αφορούσε στη διερεύνηση και αναπαράσταση ενός ατυχήματος (accident reconstruction) το οποίο μέχρι εκείνη την εποχή ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο στην κυπριακή αγορά, με τους λίγους ερευνητές που υπήρχαν τότε να χρησιμοποιούν ξεπερασμένες, κατά την άποψη μου, μεθόδους.
Μπορείτε να μας βάλετε λίγο πιο βαθιά όσο αφορά στην αναπαράσταση ατυχημάτων από ένα πραγματογνώμονα αλλά και τις διαφορές με αυτό που κάνει σε κάποιες περιπτώσεις η αστυνομία;
Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τρόποι αναπαράστασης. Ο πρώτος, είναι η φυσική αναπαράσταση όπου στην πράξη χρησιμοποιούνται τα ίδια οχήματα δημιουργώντας με αυτά τις συνθήκες του ατυχήματος και τις ανάλογες προσκρούσεις, δηλαδή στην ουσία εκτελείται ένα Crash Test. Ο δεύτερος τρόπος, είναι η ηλεκτρονική αναπαράσταση, όπου χρησιμοποιείται κάποιος προσομοιωτής (simulator). Η εταιρεία μας συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με την DSD – Dr. Steffan Datentechnik, κατασκευάστρια εταιρεία του λογισμικού PC-Crash, σε θέματα που αφορούν στο ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) και του machine learning για τον προσδιορισμό του EES (Equivalent Energy Speed). Επίσης, συμμετέχουμε σε ερευνητικά crash test της ίδιας εταιρείας και θα είμαστε παρόντες από τις 10 έως 15 Απριλίου στο Linz της Αυστρίας, όπου θα διενεργήσουμε δοκιμές πρόσκρουσης. Η παρανόηση που υπάρχει σχετικά με τις αναπαραστάσεις που κάνει η αστυνομία, είναι ότι στην ουσία δεν πρόκειται για αναπαραστάσεις αλλά για μια διερεύνηση με μια ξεπερασμένη μεθοδολογία που πλέον στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιείται.
Τι διαφορετικό κάνατε εσείς με την ίδρυση της εταιρείας σας;
Εμείς φέραμε στην κυπριακή αγορά μια καινούρια μεθοδολογία ηλεκτρονικής αναπαράστασης ενός ατυχήματος, μέσα από τη συνεργασία μας με τη γερμανική εταιρεία DEKRA, η οποία εξειδικεύεται σε αυτό τον τομέα και που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε παρουσία στην περιοχή της Κύπρου και της Ελλάδας.
Σε αυτή την προσπάθεια μάς βοήθησε πολύ ένας σπουδαίος, Ελληνικής καταγωγής, επιστήμονας – αναλυτής ατυχημάτων με πλούσια βιβλιογραφία, ο οποίος εργαζόταν τότε στην DEKRA, ο Ηλίας Γεωργιάδης, ο οποίος πίστεψε σε εμάς και στο ότι θα μπορούσε να επεκταθεί η DEKRA εκτός Γερμανίας στον τομέα της ηλεκτρονικής αναπαράστασης ατυχημάτων.
Έτσι, η συνεργασία ξεκίνησε με εμάς, από την πλευρά μας, να διεκπεραιώνουμε την αναπαράσταση μέχρι ενός σημείου και την DEKRA να την ολοκληρώνει. Την ίδια στιγμή, 3 άτομα της εταιρείας μας θα εκπαιδεύονταν για 3 χρόνια στο DEKRA Academy, με απώτερο σκοπό να είμαστε σύντομα σε θέση να διεκπεραιώνουμε την αναπαράσταση χωρίς την εμπλοκή της γερμανικής εταιρείας. Η συγκεκριμένη συνεργασία με την DEKRA ολοκληρώθηκε το 2014 όταν ο Ηλίας Γεωργιάδης, λόγω ενός σοβαρού περιστατικού υγείας, δεν ήταν σε θέση να εργαστεί και η DEKRA αποφάσισε να διακόψει τις διεθνείς δραστηριότητές της όσον αφορά στην αναπαράσταση ατυχημάτων. Έτσι, από τότε συνεχίζουμε και διεκπεραιώνουμε εντελώς αυτόνομα όλες τις αναπαραστάσεις ατυχημάτων.
Τι όγκο εργασίας, που αφορά στις αναπαραστάσεις ατυχημάτων, διεκπεραιώνει σήμερα η εταιρεία σας και ποια τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη;
Πίσω στο 2014, η εταιρεία ήταν σε θέση να ολοκληρώνει μόλις 2-3 υποθέσεις τον μήνα λόγω του ότι είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί πάρα πολλές ώρες εργασίας. Το 2018, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των αναθέσεων από Κύπρο και εξωτερικό, προβήκαμε σε ανασυγκρότηση του εν λόγω τμήματος της εταιρείας, επενδύοντας σε μηχανήματα και λογισμικά τελευταίας τεχνολογίας και σε Drones εξειδικευμένα για αυτή την εργασία. Φυσικά, η μεγαλύτερη επένδυση έγινε στο ανθρώπινο δυναμικό σε άτομα με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και με εξειδίκευση στο αντικείμενο. Πλέον, μπορούμε να διεκπεραιώνουμε γύρω στις 10 με 12 υποθέσεις τον μήνα και έχουμε επιπλέον μια λίστα αναμονής περίπου 6 μηνών με υποθέσεις που μας αναθέτουν ασφαλιστικές εταιρείες τόσο της Κύπρου όσο και εκτός Κύπρου. Είμαστε σε μια νέα διαδικασία για περαιτέρω ανάπτυξη του τμήματος με σκοπό τη μείωση του χρόνου αναμονής των υποθέσεων.
Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων σας είναι η εξ ολοκλήρου διαχείριση απαιτήσεων εκ μέρους ασφαλιστικών εταιρειών. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με αυτόν τον τομέα;
Αρχικά να πούμε ότι πέραν της αναπαράστασης ατυχημάτων, η εταιρεία ξεκίνησε προσφέροντας υπηρεσίες εκτίμησης ζημιών οχημάτων και ακινήτων, υπηρεσίες που συνεχίζονται φυσικά μέχρι και σήμερα. Μέσα από τη συνεργασία μας, λοιπόν, με την DEKRA, είχαμε παρατηρήσει τις δραστηριότητές της σε αυτόν τον τομέα όπου αναλάμβανε τη διαχείριση απαιτήσεων εκ μέρους ασφαλιστικών εταιρειών στη Γερμανία. Έτσι, το 2013, και μετά από παρότρυνση της ίδιας της DEKRA, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και εμείς στην εταιρεία μας το τμήμα «εξωτερικής ανάθεσης διαχείρισης απαιτήσεων» από ασφαλιστικές εταιρείες. Ξέραμε ότι ήταν κάτι πολύ καινούριο για την κυπριακή αγορά, όμως ήταν κάτι το οποίο στην Ευρώπη είχε, και έχει μέχρι σήμερα, τεράστια ανάπτυξη.
Τι σημαίνει στην πράξη η «εξ ολοκλήρου διαχείριση απαιτήσεων» και ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρείτε;
Ουσιαστικά, αναλαμβάνουμε τη διαχείριση των απαιτήσεων μιας ασφαλιστικής εταιρείας από την αρχή μέχρι το τέλος, δηλαδή από το άνοιγμα του φακέλου, στη διερεύνηση της απαίτησης μέχρι και την πληρωμή της. Για να είναι σε θέση μια εταιρεία να διεξάγει αυτές τις δραστηριότητες υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται μέσα από την Ευρωπαϊκή οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ και φυσικά πρέπει να πάρει έγκριση από τις εποπτικές αρχές της χώρας που δραστηριοποιείται η ασφαλιστική εταιρεία για την οποία θα διαχειρίζεται τις απαιτήσεις. Κάποιες από τις προϋποθέσεις είναι το εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο πρέπει να έχει όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα καθώς επίσης και τα αναγκαία τμήματα για την πλήρη διαχείριση μιας απαίτησης, όπως για παράδειγμα νομικό τμήμα, τμήμα εκτιμήσεων κ.α.
Γιατί να συνεργαστεί μια ασφαλιστική εταιρεία μαζί σας και να μην έχει το δικό της τμήμα απαιτήσεων; Ποια τα πλεονεκτήματα που θα έχει και, τελικά, θα εξοικονομήσει πόρους ή θα της κοστίζει περισσότερο;
Καταρχάς, ερχόμενη κοντά μας, μια ασφαλιστική εταιρεία, λαμβάνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και έχει το προνόμιο να έχει στη διάθεσή της όλο το φάσμα υπηρεσιών που χρειάζονται για να αποπερατωθεί μια απαίτηση, όπως εκτιμητές οχημάτων και ακινήτων, υπηρεσίες αναπαράστασης ατυχημάτων, νομικό τμήμα και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη διεκπεραίωση μιας απαίτησης. Το επίπεδο των υπηρεσιών διασφαλίζεται μέσα από τις πιστοποιημένες με ISO 9001 διαδικασίες που έχει η εταιρεία μας, οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς, ενώ η πιστοποίηση ανανεώνεται κάθε χρόνο μετά από έλεγχο από την TUV Γερμανίας.
Όλα αυτά γίνονται με ένα στόχο προς όφελος τόσο της ασφαλιστικής εταιρείας όσο και των πελατών της. Ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από τη γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση, αφού αυτά αποτελούν το βασικό παράγοντα που καθορίζει τη φήμη που θα έχει μια εταιρεία στην ασφαλιστική αγορά.
Ο δεύτερος λόγος είναι ακριβώς η εξοικονόμηση πόρων, αφού μελέτες μάς δείχνουν ότι μια εταιρεία μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 50% των πόρων σε σχέση με το αν διατηρούσε δικό της τμήμα απαιτήσεων και την ίδια ώρα μεταφέρει, αν θέλετε, και τον βραχνά αυτό σε ένα αξιόπιστο συνεργάτη, δίνοντας την ευχέρεια στην ίδια να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των προϊόντων της, των δικτύων πωλήσεων και κατ’ επέκταση του κύκλου εργασιών της.
Ποιες εταιρείες συνεργάζονται σήμερα μαζί σας σε αυτόν τον τομέα;
Η πρώτη συνεργασία ήρθε το 2017, όταν η Ελληνική εταιρεία Interamerican θα ξεκινούσε δραστηριότητες στην Κύπρο και μας ανέθεσε εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των απαιτήσεών της. Πρόκειται για μια ουσιώδη συνεργασία για εμάς και μας δίνει τεράστια ικανοποίηση, αφού με την ανατροφοδότηση που λαμβάνουν για το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών τους, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο ικανοποίησης.
Τα επόμενα χρόνια, μετά την πιο πάνω συνεργασία, πραγματοποιήσαμε διάφορες επαφές και διαβουλεύσεις και με άλλες εταιρείες για την ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων τους σε εμάς. Η δεύτερη συμφωνία ήρθε τελικά το 2021, όταν η ασφαλιστική εταιρεία Eurosure μας ανέθεσε τη διαχείριση των απαιτήσεών της για τις πόλεις της Λεμεσού και της Πάφου. Σίγουρα έχουμε ακόμη περιθώριο και είμαστε διαθέσιμοι για περαιτέρω συνεργασίες και με άλλες εταιρείες, ενώ να τονίσω ότι ήδη συνεργαζόμαστε με τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες της Κύπρου για μεμονωμένες υπηρεσίες, όπως αυτές της αναπαράστασης ατυχημάτων ή των εκτιμήσεων ζημιών.
Ποια η σχέση της εταιρείας σας με την τεχνολογία;
Πέραν της ευρείας χρήσης της τεχνολογίας σε όλες μας τις δραστηριότητες, αντιπροσωπεύουμε και κάποιες εταιρείες λογισμικών, όπως είναι η DAT Γερμανίας, εταιρεία λογισμικού εκτιμήσεων ζημιών αυτοκινήτου, το PC Crash που είναι για τις αναπαραστάσεις ατυχημάτων και το BDEO το οποίο είναι για προασφαλιστικούς ελέγχους, για απομακρυσμένες εκτιμήσεις ζημιών αυτοκινήτων και πολύ σύντομα για φροντίδα ατυχήματος μέσω εφαρμογής (app) και εκτιμήσεων ζημιών περιουσίας.
Επίσης, τα προηγούμενα χρόνια σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε ένα δικό μας σύστημα τηλεμετρίας (telematics). Αυτό περιλάμβανε τον σχεδιασμό της συσκευής που θα ενσωματωνόταν στο αυτοκίνητο για να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία αλλά και το λογισμικό για την επεξεργασία των στοιχείων που καταγράφονται. Το συγκεκριμένο προϊόν δεν προλάβαμε να το διαθέσουμε στην αγορά αφού πωλήθηκε ολόκληρο σε μια εταιρεία στην Ισπανία.
Έχετε κάποιο νέο τεχνολογικό εγχείρημα στα σκαριά αυτό το διάστημα;
Είναι γεγονός ότι έχουμε στα σκαριά, και συγκεκριμένα στη φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης, ένα έργο σχετικό με την εγκατάσταση του λεγόμενου «μαύρου κουτιού» ή «Black Box». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων (EDR – από το Electronic Data Recorder) θα είναι υποχρεωτική από το καλοκαίρι του 2022 για όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από το 2024 αναμένεται να είναι υποχρεωτική για όλα τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Το δικό μας προϊόν, το οποίο αναμένεται να έχουμε στα χέρια μας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα είναι μια συσκευή η οποία θα μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα και απλά σε όλα τα οχήματα. Θα αποτελεί φυσικά την πρώτη κυπριακή συσκευή Black Box αλλά και από τις λίγες σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού απ’ όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, μόνο δύο εταιρείες στην παγκόσμια αγορά διαθέτουν παρόμοιο προϊόν. Στόχος μας είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, το οποίο θα διατίθεται σε πολύ χαμηλή τιμή, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου να το τοποθετήσει στο όχημά του πολύ πριν το 2024.
Μιας και μιλάμε για την τεχνολογία, ποιες προκλήσεις πιστεύετε ότι δημιουργεί για τους πραγματογνώμονες γενικότερα;
Το σίγουρο είναι ότι είμαστε ήδη σε μια νέα εποχή. Μια από τις εξελίξεις της τεχνολογίας αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας που αποτελεί πρόκληση για τους πραγματογνώμονες είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μπήκαν ήδη στη ζωή μας, αφού θα πρέπει να αποκτήσουν και οι ίδιοι εμπειρία και γνώση σε αυτά, όπως έπραξαν και στο παρελθόν με τα υβριδικά αυτοκίνητα. Πιστεύω ότι η κυπριακή αγορά έχει καταρτισμένους εκτιμητές για τους οποίους δεν θεωρώ ότι θα είναι ιδιαίτερο πρόβλημα.
Επίσης, αναμένουμε και με τα νέα συστήματα που αναπτύσσονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την αποφυγή ατυχημάτων (τα λεγόμενα συστήματα ADAS), να βοηθήσουν στη μείωση των ατυχημάτων. Εδώ, σημαντικό ρόλο θα έχουν και τα κίνητρα που θα δοθούν από το κράτος για την ανανέωση παλαιών οχημάτων με καινούρια.
Πηγαίνοντας λίγο πίσω στο θέμα της τηλεματικής που αναφέρατε πιο πριν, ποιος βλέπετε να είναι ο ρόλος της στην ασφαλιστική βιομηχανία τα επόμενα χρόνια;
Το πρώτο δεδομένο που έχουμε είναι ότι ήδη μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Γερμανικές, συμπεριλαμβάνουν τέτοιες συσκευές στα καινούρια τους μοντέλα και είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία των αυτοκινήτων θα έχουν τέτοιες συσκευές τα επόμενα χρόνια.
Αρχικά, λοιπόν, βλέπω ότι οι ίδιες αυτές εταιρείες θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την πηγή δεδομένων που συλλέγουν τα οχήματά τους, τα οποία φυσικά, να διευκρινίσουμε, δεν είναι προσωπικού χαρακτήρα. Ο τρόπος που πιθανόν να γίνει, θα είναι να υπάρχουν εταιρείες που θα συλλέγουν αυτά τα δεδομένα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και θα τα προσφέρουν σαν υπηρεσία με τη σειρά τους σε ασφαλιστικές εταιρείες.
Το δεύτερο θέμα είναι πως οι ίδιες οι εταιρείες θα εκμεταλλευτούν αυτή την τεχνολογία και τα δεδομένα που δημιουργεί. Εδώ, συναντάμε αυτή τη στιγμή δύο διαφορετικές χρήσεις, με την πρώτη να έχει να κάνει με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς οδήγησης του οδηγού, έτσι ώστε οι «καλοί» και προσεκτικοί οδηγοί να επιβραβεύονται και οι «κακοί» ή απρόσεκτοι οδηγοί να πληρώνουν περισσότερο ασφάλιστρο. Σε αυτό το κομμάτι θεωρώ ότι η κυπριακή αγορά δεν είναι ακόμη σε θέση να αφομοιώσει τέτοιο τρόπο τιμολόγησης, ίσως λόγω και του μεγέθους της κοινωνίας μας.
Η δεύτερη χρήση της τηλεματικής είναι για να υπάρχουν συμβόλαια όπου η χρέωση θα εξαρτάται από τη χρήση του οχήματος. Εδώ, πιστεύω, το έδαφος είναι πιο πρόσφορο, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές οικογένειες έχουν υπεράριθμα αυτοκίνητα σε σχέση με τα άτομα του νοικοκυριού. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να πληρώνουν λιγότερα ασφάλιστρα για τα οχήματα που δεν χρησιμοποιούν συχνά.
Να πάμε τώρα και σε ένα θέμα της επικαιρότητας το οποίο αφορά στις πληθωριστικές τάσεις που παρουσιάζει η Κυπριακή Οικονομία τους τελευταίους μήνες. Πώς αυτή επηρεάζει το κόστος των επιδιορθώσεων στα αυτοκίνητα;
Αδιαμφισβήτητα, ο πληθωρισμός αύξησε και το κόστος των επιδιορθώσεων στα οχήματα και κατ’ επέκταση το συνολικό κόστος απαιτήσεων. Σε επίπεδο υλικών, η αύξηση που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες είναι της τάξης του 15% με 20%, που στο συνολικό κόστος των επιδιορθώσεων, όταν προστεθούν και τα εργατικά, αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 7-8%.
Λόγω αυτών των αυξήσεων, πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα ασφάλιστρά τους, γεγονός που μπορεί στον απλό κόσμο να μην αρέσει αλλά αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας που λαμβάνουν στο επίπεδο των απαιτήσεων. Αυτή τη στιγμή, στην Κύπρο, έχουμε πολύ χαμηλές τιμές στην ασφάλεια αυτοκινήτου σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που καθιστά τον κλάδο μη κερδοφόρο επηρεάζοντας έτσι και τη διαχείριση απαιτήσεων. Με πιο ψηλά ασφάλιστρα και περισσότερο περιθώριο κερδοφορίας, οι εταιρείες θα είναι σε καλύτερη θέση στην προσπάθειά τους για γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των θυμάτων από τα τροχαία ατυχήματα.
Μένοντας στην επικαιρότητα, και με ευκαιρία αυτό που είπατε προηγουμένως, πώς κρίνετε τα κίνητρα που δόθηκαν τον τελευταίο καιρό για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
Θεωρώ ότι τα συγκεκριμένα κίνητρα δόθηκαν σε λάθος χρόνο, αφού αυτή τη στιγμή ο ηλεκτρισμός στην Κύπρο παράγεται κυρίως με τη χρήση μαζούτ, άρα στην ουσία δεν προστατεύεται το περιβάλλον. Εκείνο που θα έβλεπα πιο σωστό και με πιο άμεσα αποτελέσματα, θα ήταν κίνητρα για αγορά οχημάτων με συστήματα αποφυγής ατυχημάτων, τα οποία θα φέρουν μια ανανέωση του στόλου οχημάτων της χώρας μας, με οχήματα πιο ασφαλή, με στόχο να μπορέσουμε να μειώσουμε τόσο τα μικρά ατυχήματα όσο και τα πιο σοβαρά και θανατηφόρα.
Κλείνοντας, να πάμε σε κάτι διαφορετικό. Γνωρίζουμε ότι ήσασταν οι πραγματογνώμονες σε μια υπόθεση που απασχόλησε και απασχολεί ακόμη Ελλάδα και Κύπρο και αναφερόμαστε στο θανατηφόρο ατύχημα του τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη. Τι μπορείτε να μας πείτε γι’ αυτό; Πράγματι, η εταιρεία μας είχε οριστεί σαν ανεξάρτητος πραγματογνώμονας του ατυχήματος του γνωστού τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήσαμε τόσο την ηλεκτρονική αναπαράσταση του ατυχήματος όσο και ανάλυση της συμπεριφοράς των επιβατών με τη μέθοδο πολλαπλών σωμάτων (multi-body), διενεργώντας μια βιομηχανική ανάλυση (Biomechanical Analysis). Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα, αφού η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα Ελληνικά Δικαστήρια και είναι τώρα προς έκδοση απόφασης. Σίγουρα, η διερεύνηση αυτού του ατυχήματος, έδωσε στην εταιρεία μας σημαντική εμπειρία, χρησιμοποιήσαμε νέες μεθόδους που έχουν να κάνουν με τη βιομηχανική ανάλυση, ενώ ενδεικτικό είναι ότι χρειάστηκαν πάνω από 8 μήνες για την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα με την έκδοση της απόφασης
Οι Υπηρεσίες της εταιρείας
Η εταιρεία προσφέρει τις πιο κάτω υπηρεσίες.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ
- Κλάδου Οχημάτων
- Κλάδου πυρός
- Κλάδου Ταξιδιωτικής Ασφάλειας
- Κλάδου Αστικής Ευθύνης
- Κλάδου Ασφάλειας Εμπορευμάτων
- Υποθέσεις ανάκτησης
- Νομική Βοήθεια
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ
- Εκτιμήσεις Οχημάτων
- Εκτιμήσεις κτιρίων
- Εκτιμήσεις μηχανημάτων
- Εκτιμήσεις Ζημιών
- Εκτιμήσεις Σκαφών Αναψυχής
- Προασφαλιστικούς Ελέγχους
- Αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων
- Διαχείριση Κινδύνου
- Αναπαράσταση Ατυχημάτων
- Βιομηχανική Διερεύνηση
Υπηρεσίες Εξειδικευμένων λογισμικών
- Αντιπροσώπευση λογισμικού αναπαράστασης ατυχημάτων PC-Crash σε Κύπρο και Ελλάδα
- Υποστήριξη χρηστών του Λογισμικού PC-Crash σε εξειδικευμένα θέματα για μοντελοποίηση ατυχημάτων.
- Αντιπροσώπευση πλατφόρμας Bdeo σε Κύπρο και Ελλάδα για θέματα προ-ασφαλιστικών ελέγχων, εκτιμήσεων και απαιτήσεων.
- Στενή συνεργασία με Bdeo για προσαρμογή των συστημάτων τους στα Κυπριακά και Ελληνικά δεδομένα.
- Υποστήριξη ασφαλιστικών εταιρειών για εξατομικεύσεις (customizations) της πλατφόρμας Bdeo, και σύνδεση στα δικά τους συστήματα.
- Ανάπτυξη εξειδικευμένων λογισμικών και συστημάτων ασφαλιστικής τηλεμετρίας KKERDEXA και συστήματα Black Box.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Κεντρικά Γραφεία: Διγενή Ακρίτα 56, 1061, Λευκωσία
Τηλέφωνο: +357 22101582 | Fax: +357 22101584 | Email: [email protected] – [email protected]