1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Λονδίνο: Ο πιο ελκυστικός προορισμός για ΑΞΕ. Ποιες πόλεις είναι οι...

Λονδίνο: Ο πιο ελκυστικός προορισμός για ΑΞΕ. Ποιες πόλεις είναι οι ανταγωνιστές του

Λονδίνο: Ο πιο ελκυστικός προορισμός για ΑΞΕ. Ποιες πόλεις είναι οι ανταγωνιστές του
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιταχύνει το προβάδισμά του ως ο πιο ελκυστικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έναντι άλλων ευρωπαϊκών αγορών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα ελκυστικότητας της ΕΥ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Έχοντας προσελκύσει 108 έργα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το 2023 – αύξηση από 76 έργα το 2022 -, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι και πάλι ο πιο ελκυστικός τόπος στην Ευρώπη για επενδύσεις σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, επέκτεινε το προβάδισμά του έναντι της δεύτερης θέσης της Γαλλίας, η οποία εξασφάλισε 39 έργα το 2023, από 45 το 2022.

Η Γερμανία κατέλαβε την τρίτη θέση, καταγράφοντας 38 επενδυτικά σχέδια χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το 2023 – επτά περισσότερα από ό,τι το 2022. Στην τέταρτη θέση, η Ισπανία με 17 έργα παρουσίασε μείωση από 31 έργα το 2022.

Η EY υποδεικνύει ότι οι ΑΞΕ στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 13% από 292 έργα το 2022 σε 329 έργα το 2021, ξεπερνώντας τη συνολική ευρωπαϊκή αύξηση των έργων ΑΞΕ, η οποία σημείωσε μείωση 4% κατά την ίδια περίοδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί πλέον το ένα τρίτο (33%) του συνόλου των ευρωπαϊκών έργων ΑΞΕ στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, έχοντας ενισχύσει το μερίδιο αγοράς του από 26% το 2022. Συγκριτικά, η Γαλλία και η Γερμανία εξασφάλισαν από 12% των ευρωπαϊκών έργων ΑΞΕ στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και η Ισπανία εξασφάλισε 5%.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε το υψηλότερο επίπεδο νέων έργων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από το 2019, καταγράφοντας 85 νέα έργα στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών το 2023, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 25% από τα 68 έργα το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  5 επιχειρήσεις που σώθηκαν από την Ασφάλιση Ζωής

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου στις νέες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να φθάσει στο υψηλότερο μερίδιο αγοράς νέων έργων εδώ και μια δεκαετία, καθώς αυξήθηκε από 32% το 2022 σε 36% το 2023.

H Γερμανία προσέλκυσε 32 νέα έργα, από 12 το 2022, και η Γαλλία εξασφάλισε 22 νέα έργα, από 26 το προηγούμενο έτος.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας που συνδέονται με τις ΑΞΕ στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αυξήθηκε επίσης σε όλη την Ευρώπη το 2023, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 5.019 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά το έτος αυτό, ακολουθούμενη από την Πολωνία, με 3.259 θέσεις εργασίας και την Πορτογαλία, με 1.340 δημιουργηθείσες θέσεις εργασίας.

Η Άννα Άντονι, διευθύνουσα εταίρος της ΕΥ Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σχολίασε:”Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διατήρησε απλώς την πρωτοκαθεδρία του ως η πιο ελκυστική ευρωπαϊκή αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πέρυσι, αλλά την διεύρυνε σημαντικά.

“Ακόμη και μέσα από δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες και γεωπολιτική αβεβαιότητα, η σταθερότητα του τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου εξασφάλισε ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών παραμένει ισχυρή”.

Η ίδια συνέχισε: “Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι έντονος – τόσο από τους Ευρωπαίους ομολόγους του όσο και από το εξωτερικό – και η αύξηση της ελκυστικότητας της αγοράς πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα τόσο για τον κλάδο όσο και για την κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  5 επιχειρήσεις που σώθηκαν από την Ασφάλιση Ζωής

“Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ελκυστικότητας θα πρέπει να βασίζονται στα δυνατά μας σημεία και να επικεντρώνονται σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους επενδυτές- συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης μελλοντικών πλαισίων για την προώθηση της καινοτομίας, της πρωτοπορίας στη θέσπιση κανονιστικών ρυθμίσεων υψηλών προδιαγραφών και της προσέλκυσης των καλύτερων τοπικών και διεθνών ταλέντων”.

Ανά πόλη, η EY διαπίστωσε ότι το Λονδίνο παραμένει ο ηγέτης στην Ευρώπη για την προσέλκυση ΑΞΕ στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας 81 έργα το 2023, από 46 το 2022.

Με 31 έργα, το Παρίσι κατέλαβε τη δεύτερη θέση, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με τα 35 έργα που καταγράφηκαν το 2022. Η Μαδρίτη κατέλαβε την τρίτη θέση και επίσης κατέγραψε πτώση, από 22 έργα το 2022 σε 11 έργα το 2023.

Η μεγαλύτερη πηγή επενδύσεων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη το 2023 ήταν και πάλι οι ΗΠΑ, με έργα αυξημένα κατά 15%, από 79 το 2022 σε 91 το 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό έργων που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία και αντιπροσώπευε το 28% του συνόλου των χρηματοοικονομικών έργων στην Ευρώπη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο κύριος αποδέκτης, καταγράφοντας αύξηση 81%, πρόκειται για αύξηση 21 έργων το 2022 σε 38 έργα το 2023.

Ο Omar Ali, διευθύνων σύμβουλος της EY EMEIA για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, δήλωσε: “Ενώ οι ΑΞΕ στους τομείς της τεχνολογίας και των επιχειρηματικών υπηρεσιών μειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη πέρυσι, συνέχισαν να αυξάνονται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες – ακόμη και εν μέσω δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  5 επιχειρήσεις που σώθηκαν από την Ασφάλιση Ζωής

Οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να έλκονται από τις αξιόπιστες δυνατότητες, την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες που βρίσκονται στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης και δίνουν αξία στο ευρύ επιχειρηματικό οικοσύστημα της περιοχής που τους συνδέει επίσης με κορυφαίες συμβουλευτικές, νομικές και τεχνολογικές υπηρεσίες.

“Η έρευνά μας για το μελλοντικό κλίμα διαπιστώνει ότι οι επενδυτές όχι μόνο παραμένουν σήμερα σίγουροι για τα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης, αλλά και ότι επιθυμούν να αυξήσουν τις επενδύσεις στην περιοχή τα επόμενα τρία χρόνια – τόσο στις καθιερωμένες όσο και στις αναδυόμενες χρηματοπιστωτικές αγορές”.

Με το βλέμμα στο μέλλον, οι επενδυτές παραμένουν βέβαιοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει η πιο ελκυστική ευρωπαϊκή χώρα για επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες το επόμενο έτος.

Με τρεις στους τέσσερις επενδυτές να πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει ή θα βελτιώσει το επίπεδο ελκυστικότητάς του στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι επενδυτές επιβεβαίωσαν επίσης ότι το Λονδίνο είναι μία από τις πιο ελκυστικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου για επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τα επόμενα τρία χρόνια. Καθόταν στη δεύτερη θέση μετά το Παρίσι, με την τρίτη θέση να καταλαμβάνει η Βαρκελώνη.

Οι πόλεις που χαρακτηρίστηκαν ως οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι του Λονδίνου για ξένες επενδύσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τα επόμενα τρία χρόνια είναι η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.