1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Με κομμένη την ανάσα για τον τυφώνα Μίλτον

Με κομμένη την ανάσα για τον τυφώνα Μίλτον

Με κομμένη την ανάσα για τον τυφώνα Μίλτον
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πάνω από 30 ανεμοστρόβιλους έφερε πριν λίγες ώρες μαζί του ο τυφώνας Μίλτον. Πάνω από 400.000 κεραυνοί έχουν καταγραφεί μέσα στον τυφώνα, μια από τις πιο δύσκολες καταιγίδες που θα πλήξουν τη Φλόριντα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC), ο Μίλτον αναμένεται να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και οικονομικά επιζήμιους τυφώνες που θα προσγειωθούν στη δυτική περιοχή της Φλόριντα.

Το ενδεχόμενο για μεγάλες ασφαλισμένες απώλειες υπάρχει ως αποτέλεσμα του τυφώνα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Φλόριντα, όπως η Τάμπα, με αυξημένες ασφαλισμένες αξίες ακινήτων, τονίζουν οι αναλυτές.

Ενώ οι νεότεροι οικοδομικοί κώδικες μπορεί να μετριάσουν ορισμένες από τις ζημιές, οι παλαιότερες ιδιοκτησίες παραμένουν ευάλωτες σε σημαντικές απώλειες.

Η διαδρομή για το Μίλτον είναι σπάνια, αλλά έχει συμβεί στο παρελθόν. Για λόγους αναφοράς, ο τελευταίος τυφώνας που έπληξε την περιοχή της Τάμπα ήταν στα τέλη Οκτωβρίου του 1921 (ως κατηγορία 3) με εκτιμώμενο κύμα καταιγίδας 11 μέτρων και ανέμους ταχύτητας 120 μιλίων/ώρα (υπήρξε επίσης ένας τυφώνας που έφτασε στην περιοχή της Τάμπα το 1848)», αναφέρει η RBC Capital Markets.

Μια απόκλιση στην πορεία του Μίλτον (ακόμη και κατά 50 ή 100 μίλια) θα μπορούσε να προκαλέσει μια αξιοσημείωτη μεταβολή στις πιθανές απώλειες. Μια τροχιά νότια της Τάμπα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει λιγότερες ασφαλισμένες απώλειες και αυτό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δαπανηρός ο Milton για τις αντασφαλιστικές

Ο τυφώνας αυτός αναμένεται επίσης να αποτελέσει ένα μεγάλο ζημιογόνο γεγονός για τους αντασφαλιστές (οι οποίοι είχαν λιγότερες μεγάλες ζημιές το 2023 και το 1ο εξάμηνο του 24).

H RBC Capital Markets κατέληξε στο συμπέρασμα:

«Οι μεγαλύτεροι άγνωστοι σε αυτή την εξίσωση είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά ασφαλίσεων και ιδιοκτητών κατοικιών της Φλόριντα μετά την προσγείωση του Μίλτον, μετά από τρεις τυφώνες που προσγειώθηκαν στην πολιτεία αυτή την περίοδο των τυφώνων».

Από την άλλη η Icosa Investments, διαχειρίστρια αμοιβαίων κεφαλαίων για ομόλογα καταστροφών, έχει προβλέψει πιθανές απώλειες της ασφαλιστικής βιομηχανίας από τον τυφώνα Μίλτον, οι οποίες κυμαίνονται από 15 δισεκατομμύρια δολάρια έως πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τη θέση προσγείωσης, την ένταση και την πορεία της καταιγίδας.

«Για να βοηθήσουμε τους επενδυτές να περιηγηθούν στην πιθανή ροή ειδήσεων γύρω από την προσγείωση του τυφώνα Μίλτον τις επόμενες 24 ώρες, περιγράψαμε διάφορα σενάρια για να δείξουμε πώς μπορεί να επηρεαστούν οι αγορές ασφαλιστικών και ομολόγων cat», εξήγησε η Icosa Investments.

Το εύρος των αποτελεσμάτων είναι ευρύ, από ένα σχεδόν μη-γεγονός για τους επενδυτές έως μια μεγάλη καταστροφή με πιθανές απώλειες που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

«Για το πλαίσιο: Ο τυφώνας Ίαν είχε ως αποτέλεσμα περίπου -10% αντίκτυπο στον δείκτη Cat Bond της Swiss Re, ενώ ο τυφώνας Ίρμα, όταν αναμενόταν να προσγειωθεί στο Μαϊάμι, προκάλεσε αρχικά αντίκτυπο -15% πριν ανακάμψει», δήλωσε η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ο τυφώνας του αιώνα χτυπά την Φλόριντα - Αστρονομικό το κόστος

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, οι ζημιές στον κλάδο των κύριων ασφαλίσεων κυμαίνονται από 15 δισ. δολάρια έως 150 δισ. δολάρια και πλέον, με το πλήγμα στην αγορά ομολόγων cat να κυμαίνεται από μηδέν έως και 15%.

Ο Florian Steiger, Διευθύνων Σύμβουλος της Icosa Investments, σχολίασε: «Με λιγότερες από 24 ώρες για την προσγείωση του τυφώνα Μίλτον, ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων παραμένει πιθανό. Από ένα σημαντικό, μεταβαλλόμενο για τον κλάδο γεγονός με εκτεταμένες επιπτώσεις στους επενδυτές ομολόγων cat μέχρι ένα σχεδόν ήπιο σενάριο με ελάχιστες απώλειες (εξαιρουμένων των επιπτώσεων από την αποτίμηση στην αγορά), όλα είναι ακόμα στο τραπέζι.

«Η αβεβαιότητα παραμένει, όχι μόνο όσον αφορά την ακριβή τοποθεσία προσγείωσης, αλλά και όσον αφορά την ένταση της καταιγίδας κατά την προσγείωση και την έκταση του κύματος καταιγίδας. Αυτό καθιστά αδύνατη την παροχή οποιασδήποτε αξιόπιστης σημειακής εκτίμησης σε αυτό το στάδιο. Αντ’ αυτού, επικεντρωνόμαστε στη σκιαγράφηση πιθανών διαστημάτων, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων με δυνητικά υψηλό αντίκτυπο».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.